DOSAR DE LUARE DE MITĂ, TRAFIC DE INFLUENŢĂ ŞI ABUZ ÎN SERVICIU Şeful CJ Timiş, cercetat sub control judiciar

V.B.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 11 decembrie 2014

Şeful CJ Timiş, cercetat sub control judiciar

Actualizare 16:45 DNA: Didilă trimitea oferte de la societăţi distincte de pe e-mailuri diferite, pentru aparenţa de legalitate

Omul de afaceri George Didilă transmitea trei oferte de la societăţi distincte şi de pe adrese de e-mail diferite, ca să le ofere funcţionarilor publici posibilitatea ca aceştia să creeze o aparenţă de legalitate în procedura de achiziţie publică, informează astăzi DNA.

Acest mod de operare, de a instiga funcţionarii publici la abuz în serviciu, a fost folosit cu ocazia încheierii tuturor contractelor de aproape 168.000 euro de achiziţie publică la nivelul judeţului Timiş şi, în unele cazuri, chiar şi la Depourile SNCFR.

Mai mult (susţin procurorii): şeful CJ Timiş, Titu Bojin, şi consilierul judeţean Marcel Mihoc ar fi determinat funcţionari de decizie din instituţii publice, societăţi de stat şi primării să atribuie fraudulos contracte pe baza cărora firmele controlate de George Didilă (Ecomet West, Electro Sig Star) să furnizeze produse la preţuri supraevaluate sau care nu erau necesare, în dauna entităţilor respective.

Între mai şi iulie 2014, Bojin Titu (şeful CJ şi al PSD Timiş), ar fi determinat funcţionari din Administraţia Bazinală a Apelor Banat "să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu în scopul atribuirii, prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, a trei contracte de furnizare produse către S.C. ECOMET WEST S.R.L., producându-se astfel o pagubă persoanei juridice achizitoare, întrucât nu era necesară achiziţionarea respectivelor produse, în valoare de 69.901,28 lei", consideră procurorii anticorupţie.

În iunie-noiembrie, Bojin şi Mihoc i-ar fi determinat pe funcţionarii publici din Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Timişoara "să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu în scopul atribuirii către S.C. ELECTRO SIG STAR S.R.L., prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, a patru contracte de furnizare produse a căror contravaloare nu a fost încă achitată", mai transmite DNA.

Tot în acest an, George Didilă, "pentru a-i determina pe edilii sau pe directorii instituţiilor de pe raza judeţului Timiş să încheie contracte cu societăţile pe care le controlează, a invocat în discuţiile pe care le-a avut cu aceştia, relaţiile apropiate în care se află cu preşedintele Consiliului Judeţean Bojin Titu şi consilierul Mihoc Marcel, importanţi factori de decizie la nivel judeţean, în ceea ce priveşte alocările de fonduri bugetare, aspecte cunoscute de funcţionarii cu care urmărea încheierea contractelor de achiziţie publică".

"De multe ori, menţionarea, în cadrul discuţiilor a acestor relaţii apropiate, precum şi tonul agresiv adoptat de către inculpatul Didilă George, îi determina pe funcţionari să acţioneze cu celeritate în sensul dorit de acesta", se mai arată în comunicat.

"În unele cazuri, inculpaţii Bojin Titu şi Mihoc Marcel au fost cei care i-au determinat pe respectivii funcţionari publici să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul atribuirii, prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, a contractelor către firmele administrate de inculpatul Didilă George.

În aceeaşi perioadă, în relaţia cu şefii Depourilor S.N.C.F.R. Călători S.A., pentru a-i determina pe funcţionarii publici aflaţi în subordinea companiei feroviare să încheie contracte cu societăţile comerciale pe care le controla, inculpatul Didilă George a invocat în discuţiile pe care le purta, relaţiile apropiate în care se afla cu unul dintre directorii societăţii feroviare, inculpatul Gavriş Teodor Alexandru. Acesta din urmă era, la acel moment, factorul de decizie la nivelul companiei, în ceea ce priveşte aprobarea necesarului de materiale destinate achiziţionării, cât şi pentru alocările de fonduri bugetare, aspecte cunoscute de funcţionarii cu care urmărea să încheie contractele de achiziţie publică.

Mai mult, inculpatul Gavriş Teodor Alexandru i-a determinat pe funcţionarii publici din subordinea să-şi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul atribuirii, către firmele controlate de inculpatul Didilă George, prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, a unui contracte de furnizare produse.

Inculpatul Didilă George a mai beneficiat şi de sprijinul inculpaţilor Protopopu Gabriel Telu şi Cosmineanu Daniel Ninel, care, în plus, i-au permis acestuia accesul la informaţii ce nu erau destinate publicităţii, la acel moment.

Informaţiile reprezentau intenţia unei alte societăţi comerciale de a participa la o procedură de achiziţie cu atribuire directă, precum si ofertele financiare ale respectivei societăţii în legătură cu achiziţia publică.

La data de 14 august 2014, pentru un astfel de "ajutor", inculpatul Didilă George a oferit cu titlu de mită suma de 2.000 lei inculpatului Cosmineanu Daniel Ninel, şeful Biroului Aprovizionare din cadrul Depoului Cluj, pentru ca acesta din urmă să atribuie un contract de furnizare produse către una din firmele controlate de inculpatul Didilă George.

De asemenea, o altă acţiune realizată de inculpatul Didilă George pe lângă şefii Depourilor a constat în impunerea unei sume minime, în valoare de 20.000 lei, pentru care trebuia efectuate comenzi, acesta nefiind de acord cu comenzile având valori mai mici decât suma respectivă.

Totodată, în unele situaţii inculpatul Didilă George a instigat funcţionarii publici şi cu privire la achiziţionarea unor produse care nu se aflau în necesarul de bunuri al Depourilor respective la acel moment, impunând cumpărarea acestora pentru a creşte valoarea facturii până la suma de 20.000 lei", conchide DNA.

---

Actualizare 16:39 Contractele de achiziţii publice vizate de DNA se cifrează la aproape 168.000 euro

Contractele de achiziţii publice vizate de DNA în acest dosar au o valoare totală de 754.777,73 lei (167.728,36 euro), se arată într-un comunicat al instituţiei, dar surse judiciare ne-au explicat că nu toate aceste sume au fost dobândite ilicit (unele contracte fiind necesare), iar prejudiciul total nu a fost calculat încă de procurori.

Documentele au fost semnate la nivelul judeţului Timiş şi, în unele cazuri, chiar şi la nivelul Depourilor SNCFR.

-----------

Actualizare 13:45 Nu există nicio legătură între acţionarul Grampet Vasile Didilă şi suspecţii din dosar

Nu există nicio legătură de rudenie între acţionarul Grampet Group Vasile Didilă şi suspecţii DIICOT, fiind vorba doar despre o coincidenţă de nume de familie, informează astăzi compania, într-un comunicat trimis redacţiei, ca reacţie la confuziile apărute în presă.

Mai mult: nu există nicio legătură comercială între acţionarul Vasile Didilă şi suspecţii DIICOT cu acelaşi nume de familie.

Totodată, nu există nicio legătură comercială între acţionarul Vasile Didilă sau Grampet Group şi societăţile care se află sub investigaţie, conchide comunicatul citat.

-----------

Actualizare 11:38 Director şi alţi 2 funcţionari ai CFR Călători, reţinuţi pentru 24 de ore

Teodor Alexandru Gavriş, director în SNTFC - CFR Călători, Gabriel Telu Protopopu, consilier în cadrul Corpului de Control al Directoratului - SNTFC CFR Călători, Marcel Mihoc, consilier al CJ Timiş, Daniel Ninel Cosmineanu, şef al Biroului Aprovizionare în cadrul SNTFC CFR Călători - STFC Depoul Cluj şi George Didilă, om de afaceri care controlează firmele Ecomet West, Electro Sig Star au fost reţinuţi pentru 24 de ore, potrivit unui comunicat emis de DNA.

George Didilă, om de afaceri care controlează firmele Ecomet West, Electro Sig Star, a fost reţinut până mâine la ora 02:45, pentru 34 de infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, două infracţiuni săvârşite în formă continuată de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (3 acte materiale, respectiv 4 acte materiale), o infracţiune de dare de mită, una de infracţiuni de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect.

Marcel Mihoc, consilier al CJ Timiş este reţinut până mâine la ora 06:00, pentru 17 infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, o infracţiune săvârşită în formă continuată de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (4 acte materiale) şi 13 infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Teodor Alexandru Gavriş, director în cadrul Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători CFR Călători a fost reţinut până mâine la ora 06:20, pentru 11 infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, 11 infracţiuni de abuz în serviciu.

Gabriel Telu Protopopu, consilier în cadrul Corpului de Control al Directoratului - SNTFC CFR Călători, este reţinut până azi la ora 19:30, pentru cinci infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, o infracţiune săvârşită în formă continuată de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit(2 acte materiale) şi o infracţiune de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Daniel Ninel Cosmineanu, şef al Biroului Aprovizionare, în cadrul SNTFC CFR Călători - STFC Depoul Cluj, este reţinut până mâine la ora 08:32, pentru o infracţiune de luare de mită,una de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, o infracţiune săvârşită în formă continuată de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, (două acte materiale) şi o infracţiune săvârşită în formă continuată de abuz în serviciu.

Didilă, Mihoc, Gavriş, Protopopu şi Cosmineanu urmează să fie prezentaţi azi la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În aceeaşi cauză, procurorii au mai dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de Titu Bojin, preşedinte al CJ Timiş, pe o durată de 60 zile (până la data de 08.02.2014, inclusiv), pentru: patru infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, două infracţiuni, ambele săvârşite în formă continuată, de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (4 acte materiale, respectiv 3 acte materiale) şi două infracţiuni săvârşite în formă continuată, de folosire a influenţei sau autorităţii în calitate de persoană care deţine funcţie de conducere într-un partid, pentru obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul prevăzută - art. 13 din Legea nr. 78/2000 (3 acte materiale, respectiv 4 acte materiale).

-----------

Actualizare 07:25 Şeful CJ Timiş, cercetat sub control judiciar

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Titu Bojin, este cercetat sub control judiciar în dosarul în care este suspectat de luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu, potrivit surselor din presă.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au reţinut ieri seară şi pe Gabriel Protopopu, consilier în Corpul de Control al Directoratului Societăţii Naţionale de Transport Feroviar CFR Călători, în dosarul în care au fost aduşi la audieri ieri, alături de Bojin, 17 primari, un director de la Administraţia Bazinală a Apelor Banat şi directorul economic al Direcţiei Drumuri şi Poduri Timişoara, potrivit surselor judiciare citate de presă.

-----------

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Titu Bojin (PSD), a fost dus ieri dimineaţă cu mascaţii în Capitală, ca să fie audiat la DNA în dosarul în care este suspectat de luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu. Până la închiderea ediţiei, audierile erau încă în desfăşurare, au declarat, pentru ziarul BURSA, surse judiciare.

CFR Călători este şi ea vizată de investigaţiile procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în dosarul în care au fost aduşi la audieri, alături de Bojin, 17 primari, un director de la Administraţia Bazinală a Apelor Banat şi directorul economic al Direcţiei Drumuri şi Poduri Timişoara, ne-au mai spus sursele. Acestea au adăugat că şi vicepreşedintele AVAS Stan Popa a fost adus la DNA pentru audieri, urmând să fie pus sub acuzare în acelaşi dosar.

Potrivit unor documente ale procurorilor, obţinute de Mediafax, Titu Bojin, folosindu-se de funcţia de preşedinte al CJ Timiş si de poziţia de lider al organizaţiei PSD din judeţ, ar fi identificat primăriile din Timiş conduse de edili din PSD, cu care George Didilă (prin SC Ecomet West SRL) a încheiat contracte de achiziţii publice, cu atribuire directă. În acest demers, Didilă ar fi fost sprijinit atât de Bojin, cât şi de Marcel Mihoc, consilier judeţean în CJ Timiş.

Anchetatorii ar mai fi stabilit că, în cazul în care primăriile care aveau contracte cu Ecomet West tergiversau plăţile, George Didilă apela tot la Titu Bojin ca să-i determine pe primari să plătească rapid.

Întrucât unele dintre primăriile care au încheiat astfel de contracte cu Ecomet West nu aveau prevăzute în buget fonduri pentru plata produselor achiziţionate, consilierul judeţean Marcel Mihoc ar fi promis, la data încheierii contractelor, alocarea fondurilor necesare cu ocazia rectificărilor bugetare, mai transmit documentele citate. În acest sens, în 25 iunie 2014 a fost convocată şedinţa ordinară a CJ Timiş, pe ordinea de zi fiind discutat şi "proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului rectificat al judeţului Timiş pe anul 2014".

Procurorii îl suspectează pe Titu Bojin că ar fi direcţionat alocări bugetare din bugetul Consiliului către diverse localităţi din judeţ, pentru finanţarea contractelor pe care acestea le derulau cu Ecomet West. Sumele obţinute din contracte erau virate în conturile Ecomet West, administrată de către Marius Didilă, care îl anunţa pe George Didilă, iar acesta le transmitea lui Bojin şi Mihoc situaţia încasărilor din contractele încheiate, conform aceloraşi documente.

În 10 octombrie, preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, a fost audiat la Parchetul ICCJ într-un dosar de evaziune fiscală privind mai multe contracte semnate între Direcţia Apele Române Banat şi o firmă care a aparţinut soţiei şi fiului acestuia.

Poliţiştii şi procurorii DNA au efectuat, ieri dimineaţă, percheziţii în 48 de locuri din Bucureşti şi judeţele Timiş, Cluj, Braşov, Sibiu, Argeş, Prahova, Arad, Suceava, Galaţi, Iaşi şi Constanţa, fiind avute în vedere fapte de corupţie comise în acest an. Percheziţiile au vizat 20 de instituţii publice şi sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb