Dosarul lui Dan Voiculescu privind privatizarea ICA, amânat pentru 12 septembrie

Ioana Popa
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 20 iulie 2012

Dosarul în care Dan Voiculescu şi alte 12 persoane sunt judecaţi pentru modul în care a fost privatizat Institutul de Cercetări Alimentare (ICA) a fost amânat în data de 18 iulie, de Tribunalul Bucureşti, pentru 12 septembrie 2012.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dispus, la începutul acestei luni, trimiterea dosarului lui Dan Voiculescu privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) la Tribunalul Bucureşti, după ce a constatat că Voiculescu nu mai este senator. Avocatul lui Dan Voiculescu a cerut, atunci, completului de la Înalta Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) care judecă dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare declinarea cauzei la Tribunalul Bucureşti, după ce le-a înmânat judecătorilor hotărârea publicată în Monitorul Oficial care atestă că Voiculescu nu mai este senator.

Avocatul a explicat că în raport de infracţiunile de care sunt acuzate persoanele judecate în acest dosar, cauza a fost trimisă iniţial la Tribunalul Bucureşti, iar după ce Voiculescu a dobândit calitatea de senator, dosarul a ajuns la instanţa supremă. Avocatul a arătat, totodată, că doreşte menţinerea tuturor actelor de cercetare judecătorească efectuate până în prezent de către magistraţii instanţei supreme.

Senatorul Dan Voiculescu şi-a depus demisia din funcţie, începând cu data de 25 iunie.

La începutul lunii decembrie 2008, preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin, potrivit Mediafax, că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.

Dan Voiculescu, acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, membru al Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) şi al Consiliului de Administraţie (CA) al Institutului de Chimie Alimentară, membru al AGA şi director general al SC Bioprod SA Bucureşti, este acuzat de "folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, ambele în formă continuată".

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Alături de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis în judecată şi pe Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş, Vlad Nicolae Săvulescu, Marian Gheorghe Domnişoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene şi Flavius Adrian Pop. Toţi aceştia sunt acuzaţi de complicitate la stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de cea reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în acţiunea de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti. El este acuzat şi de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Turnătorul Băsescu - un nemernic cu dosare penale care îşi joacă viaţa şi libertatea la referendum. Locul acestui tâlhar este la puşcărie.

    se crede stapanul Romaniei. Nu stiu cum isi permite el sa influenteze justitia intr-o asemenea maniera. Trebuie urgent demis! Voiculescu este nevinovat.

    Expertiza in dosarul ICA ii e favorabila lui Voiculescu, arata clar ca legile au fost respectate in momentul acela. Dar, lui Basescu nu-i convine, asa ca intervine cu o alta expertiza, nerecunoscuta oficial.

    ma asteptam ca basescu sa se afle in spatele acestui dosar sper insa ca acesta sa ajunga in instanta si sa plateasca pt aceste ilegalitati....atat el cat si oamenii lui

    Sunt departe de a impartasi simpatia multora dintre gazetari fata de fostul  

    capitan de vapor securist Basescu ajuns multiplu ministru, iar in prezent 

    presedintele Romaniei suspendat. N-am apreciat niciodata umorul lui cam grosolan, smecheria unsuroasa a superiorului care se bate pe burta cu subordonatii. Nu cred nici in marile lui calitati manageriale, pentru simplul motiv ca prezenta in acelasi minister, in urma cu 11 ani, n-a depasit in consecinte trecerea gastei prin apa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb