DOSARUL ROVINARI - TURCENI:  Victor Ponta şi Dan Şova, achitaţi

Mihaela Dan
Ziarul BURSA #Politică / 11 mai 2018

Victor Ponta şi Dan Şova, achitaţi

După mai multe amânări, magis­traţii instanţei supreme au luat, ieri, decizia în privinţa dosarului Turceni - Rovinari: Victor Ponta şi Dan Şova au fost achitaţi, pentru fapte de corupţie, în legătură cu încheierea unor contracte de consultanţă, informează News.ro. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă, putând fi atacată de către procurori.

La ultimul termen al procesului, din 27 februarie, procurorii au solicitat pedepse cu închisoarea pentru Victor Ponta şi Dan Şova. Ancheta a durat aproximativ patru ani.

Prin punerea sub acuzare în acest dosar, Victor Ponta a devenit primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului. La momentul respectiv, procurorul DNA a solicitat condamnarea lui Victor Ponta pentru fals în înscrisuri sub semnătura privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, şi o pedeapsă complementară.

"Pedepsele să fie spre mediu, iar ca modalitate de executare să fie cu privarea de libertatate", a adăugat procurorul DNA.

În cazul lui Dan Şova, procurorul a solicitat pedepse orientate spre maximum, pentru aceleaşi infracţiuni precum în cazul Ponta.

Prin decizia luată ieri, cei doi au fost achitaţi pentru infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate de evaziune fiscală şi spălare de bani.

În acelaşi dosar au fost achitaţi Laurenţiu Ciurel, fost director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), şi Laurenţiu Graure, director economic al CET la data faptelor. Laurenţiu Ciurel a fost acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite, iar Dumitru Cristea (director general al CET) şi Laurenţiu Graure, de abuz în serviciu, mai notează News.ro.

Singurul condamnat la patru ani de închisoare pentru abuz în serviciu şi la plata unor daune de peste două milioane de lei este Dumitru Cristea.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinetul individual de avocat, Victor Ponta a obţinut de la SCA "Şova şi Asociaţii" suma 181.439,98 de lei pentru activităţi care însă în realitate nu s-au efectuat, informează Agerpres.

Procurorii DNA spun că, în 30 august 2007, între SCA "Şova şi Asociaţii", reprezentată de Dan-Coman Şova şi Cabinetul Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel", reprezentat de Victor Ponta, s-a încheiat o "convenţie de conlucrare profesională", având ca obiect "conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea". Convenţia a fost încheiată pe o perioadă nedeterminată, în aceasta fiind stabilit ca pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar Victor Ponta să primească o sumă fixă de 2.000 de euro, pentru care va emite o factură lunară.

În comunicatul de presă remis de către DNA în 2015 se arată: "prin procesul-verbal din 29 octombrie 2007, inculpaţii au hotărât suplimentarea cu 1.000 euro a onorariului cuvenit inculpatului Ponta Victor-Viorel pentru luna octombrie 2007 (lună în care Şova Dan-Coman s-a înţeles cu inculpatul Cristea Dumitru să încheie un contract de asistenţă juridică prevăzut cu comision de succes). În data de 27 martie 2008, inculpaţii au încheiat un act adiţional la convenţia de conlucrare profesională, în sensul că s-a modificat onorariul cuvenit inculpatului Ponta Victor-Viorel la suma de 3.000 euro (cu o lună înainte, cele două complexe energetice încheiaseră cu SCA Şova şi Asociaţii alte contracte de asistenţă juridică prevăzute cu comision de succes)".

În acest dosar, Victor Ponta a fost trimis în judecată în 17 septembrie 2015, alături de fostul senator Dan Şova, de Laurenţiu Dan Ciurel şi Dumitru Cristea, la data faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), respectiv director general al Complexului Energetic Turceni (CET)

Decizia nu este definitivă.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Sa mai ai incredere in dosarele pe care le fac astia. Adica radem glumim dam in ei ii terfelim dar cand e cu probe dovezi se opreste muzica.

    Asa de bine au "lucrat" cei doi ca judele nu s-a prins de smen. Pai Ponta a taiat facturi pe smecherie si este achitat?

    1. ...

      ...

      isi dadu cu parerea un bolsevic cu creierul mic

    Ce mai trebuie sa știți,este că Ponta... mai are de tras, nu vă bucurați degeaba: "Judecătorii au menținut sechestrul asigurător asupra averii lui Ponta până la concurenţa sumei de 51.321,80 lei. Pentru a menţine sechestrul asupra bunurilor lui Ponta, judecătorii au invocat art. 397 din Codul de procedură civilă, potrivit căruia „În cazul în care instanţa lasă nesoluţionată acţiunea civilă, măsurile asigurătorii se menţin“. Mai exact, instanţa la achitat pe fostul premier nu pentru că fapta nu există, ci pentru că nu s-au întrunit elementele constitutive ale infracţiunilor de care a fost acuzat. „În acest dosar a fost condamnată o persoană, constatându-se că există un prejudiciu. Victor Ponta a fost achitat pentru că a lipsit latura subiectivă a faptei, dar banii încasaţi de el constituie prejudiciu. Sechestrul se putea ridica doar în cazul în care instanţa stabilea că fapta nu există sau că nu sunt probe că a săvârşit infracţiunea“, a explicat, pentru „Adevărul“, avocatul Cristi Ene"

    1. Toni Greblă a fost achitat.

      SRI a luat UE. 

    De avut încredere in ei?sau in DNA? Nu!spun eu. Sunt făcături peste făcături! Politicienii se prefac ca sunt corecți, anchetatorii se prefac ca ii anchetează. Adevărul se situează pe undeva pe la mijloc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb