ZIARUL BURSA

11 mai 2018
Ediţia din 21.11.2024
Jocul valutelor

Jocul valutelor

Emilia OlescuMacroeconomie / 11 mai 2018

Monedele din Europa Centrală şi de Est nu vor rămâne pentru mult timp influenţate de creşterea din ultima perioadă a dolarului, apreciază mai mulţi analişti din piaţa externă. Specialiştii internaţionali opinează că cele mai multe dintre monede vor creşte, în următorul an, excepţie făcând leul nostru şi dinarul sârbesc.

Macroeconomistul de la Bloomberg Mark Cudmore crede că stelele s-au aliniat deja pentru o vară a dolarului. Mark Cudmore ne arată, într-o analiză recentă, zece motive pentru care consideră că dolarul se va întări în acest an. Printre altele, el spune că proprietarii fabricilor sunt încrezători în 2018, deoarece economia Statelor Unite este puternică, indiferent dacă evoluţia crescătoare a atins sau nu vârful. Producţia industrială din februarie a înregistrat cea mai rapidă creştere anuală din 2011, evidenţiază specialistul.

Zero Hedge: "Încă un pas spre colapsul petrodolarului"

Zero Hedge: "Încă un pas spre colapsul petrodolarului"

V.R.Macroeconomie / 11 mai 2018

În ultimul an şi jumătate, un subiect major în presa de specialitate a fost noul contract futures pe petrol tranzacţionat în China, denominat în yuani, scrie Zero Hedge, menţionând că, prin acest produs financiar, Beijingul lansează o provocare directă bancnotei americane.

Laura Codruţa Kovesi

CCR A AMÂNAT VERDICTUL Kovesi, greu de ucis

V.D., A.B.Anticorupţie / 11 mai 2018

Tudorel Toader a venit degeaba la CCR 

Dezbaterile pe tema conflictului între puteri în cazul respingerii revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, au fost amânate pentru 30 mai, a anunţat preşedintele CCR, Valer Dorneanu, după şedinţa de ieri de la CCR, în care părţile şi-au susţinut punctele de vedere. Din partea Guvernului a pledat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în timp ce Preşedinţia a fost reprezentată de consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu, care a cerut respingerea cererii, considerând-o inadmisibilă.

ROBOR - sus, tot mai sus!

ROBOR - sus, tot mai sus!

Emilia OlescuBănci-Asigurări / 11 mai 2018

Isărescu: "Se poate spune şi aşa: nu că debitorii vor da 100 de lei în plus, luna viitoare, la rată, din cauza ROBOR, ci că, în luna precedentă, rata a fost cu 100 de lei mai mică" 

Indicele ROBOR, în funcţie de care se calculează dobânzile creditelor în lei, se află pe un trend accelerat de creştere, în fiecare zi din ultima perioadă atingând valori mai mari decât în ziua precedentă.

Cemacon obţine un profit de 6 milioane lei, în primul trimestru

ÎN CONTEXTUL CREŞTERII VÂNZĂRILOR, Cemacon obţine un profit de 6 milioane lei, în primul trimestru

A.I.Companii / 11 mai 2018

Compania estimează o cifră de afaceri de 120 milioane lei şi un profit net minim de 11 milioane lei, pentru finalul lui 2018 

Producătorul de cărămizi Cemacon Zalău (CEON) a raportat, pentru primele trei luni ale acestui an, un profit net de 6,18 milioane de lei, faţă de o pierdere aproape de 0,12 milioane de lei, pentru aceeaşi perioadă a anului trecut, în contextul unor venituri din vânzări de 21,49 milioane de lei, în creştere cu 86% faţă de cele obţinute în primul trimestru din 2017, potrivit raportului publicat de emitent, ieri, pe site--ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Ioana Stanca, Soft rituals, performance installation, embroidered mask and cape (embroidery, polyester, velvet) and installation (chain, polyester,cotton,rope) variable dimensions, 2017, copyright Ioana Stanca

ART SAFARI ÎŞI DESCHIDE ASTĂZI PORŢILE O lucrare Brâncuşi - estimată la o sumă din şapte cifre

ADELINA TOADERCultură / 11 mai 2018

O lucrare de Constantin Brâncuşi, în împrumut de la un colecţionar privat, unul dintre partenerii internaţionali ai expoziţiei Art Safari Bucureşti de anul aces-ta, este cea mai valoroasă operă expusă, fiind estimată la o sumă formată din şapte cifre, după cum a declarat Ioana Ciocan, directorul general al muzeului temporar instalat în Piaţa George Enes-cu din Capitală.

Creta, intersecţia dintre istorie, cultură, mare şi cer

JURNAL DE CĂLĂTORIE Creta, intersecţia dintre istorie, cultură, mare şi cer

Dan NicolaieCompanii / 11 mai 2018

Oamenii au intrat în febra vacanţelor. E luna mai, ofertele turistice au înflorit de ceva vreme, iar acum încep să fie culese roadele.

Primul pas duce la ghişeul de schimb valutar atunci când te pregăteşti pentru o vacanţă externă. Un schimb leu - euro şi, ca un cetăţean prevăzător, am cerut doamnei de la ghişeu, dacă poate, să îmi dea nişte bancnote cu valoare cât mai mică. "O să încerc, dar nu prea mai avem nici noi, aşa cer toţi clienţii, a venit vremea vacanţelor!", mi-a spus doamna.

Victor Ponta şi Dan Şova, achitaţi

DOSARUL ROVINARI - TURCENI:  Victor Ponta şi Dan Şova, achitaţi

Mihaela DanPolitică / 11 mai 2018

După mai multe amânări, magis­traţii instanţei supreme au luat, ieri, decizia în privinţa dosarului Turceni - Rovinari: Victor Ponta şi Dan Şova au fost achitaţi, pentru fapte de corupţie, în legătură cu încheierea unor contracte de consultanţă, informează News.ro. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă, putând fi atacată de către procurori.

Iberdrola şi Enel se bat cu bani din nimic pentru dominaţia pieţelor din Europa şi America Latină

Iberdrola şi Enel se bat cu bani din nimic pentru dominaţia pieţelor din Europa şi America Latină

Călin RecheaInternaţional / 11 mai 2018

Călin Rechea

Cea mai mare companie de producţie şi distribuţie a energiei din Spania, Iberdrola, care are şi o prezenţă internaţională majoră, a înaintat recent o plângere către Comisia Europeană.

Motivul? Un presupus avantaj incorect al gigantului italian Enel în licitaţia pentru obţinerea controlului celui mai mare distribuitor de electricitate din Brazilia, Eletropaulo Metropolitana Electricidade de Sno Paulo.

RBS, amendată cu 4,9 miliarde de dolari în SUA

RBS, amendată cu 4,9 miliarde de dolari în SUA

A.V.Internaţional / 11 mai 2018

Banca a vândut produse financiare mult mai riscante decât pretindea că sunt 

"Royal Bank of Scotland Group" Plc (RBS), cel mai mare grup bancar britanic, a acceptat să plătească o amendă de 4,9 miliarde de dolari ca să pună capăt unei anchete lansate de autorităţile din SUA pentru că, în perioada 2005-2008, a vândut produse financiare mult mai riscante decât pretindea că sunt, conform presei străine.

"România oferă un important potenţial pentru investiţiile străine"

HANS KLEMM, AMBASADORUL SUA ÎN ROMÂNIA:  "România oferă un important potenţial pentru investiţiile străine"

RAMONA RADUCompanii / 11 mai 2018

Hans Klemm: "Investitorii preferă politici economice stabile, predictibile şi transparente"  

Florin Jianu, CNIPMMR: "Peste un milion de locuri de muncă sunt disponibile la noi în ţară şi nu sunt acoperite"

Dragoş Anastasiu, Camera de Comerţ Româno-Germană: "Avem patru milioane de români plecaţi din ţară"

România oferă un important potenţial pentru investiţiile străine, iar unul dintre elementele importante în cadrul parteneriatului strategic româno-american este reprezentat de relaţiile economice dintre cele două state, a afirmat, ieri, în cadrul celei de-a şaptea ediţii a forumului economic "Invest in Romania", Hans Klemm, ambasador al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.

Umbra lungă a unei zile negre

Cornel CodiţăEditorial / 11 mai 2018

Cornel Codiţă

Nu am nici cea mai mică îndoială, Donald Trump nu a citit nici romanul lui Aimatov şi nici nu are habar că versul din care s-a născut titlul său, "mai mult decît un veac durează ziua..." a fost zămislit de sufletul şi mintea unui poet, Boris Pasternak.

Palatul din inima României

Palatul din inima României

Marius TiţaInvestiţii Personale / 11 mai 2018

Marius Tiţa

Monarhia unei ţări are o serie de simboluri care o definesc. Unele sunt cvasioficiale, alte total neoficiale, iar altele semioficiale. Palatul Regal este unul dintre ele şi de multe ori nici nu este cea mai grozavă clădire din ţara respectivă. Regii au, de fapt, două castele, unul în mijlocul capitalei ţării, altul mai retras, unde regii se nasc şi mor. Noi avem Peleşul şi Palatul Regal din Bucureşti. Leagănul dinastiei, Palatul Peleş, este "brand new", ridicat de primul rege al României, Carol l, din 1873 şi până la moartea sa, în 1914, pentru a fi leagănul dinastiei pe care a fondat-o. Palatul Regal din Bucureşti are, însă, o evoluţie istorică mai lungă şi mai complicată.

Titlurile Alumil Rom Industry - printre performerii de la BVB

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 2 - 9 MAI Titlurile Alumil Rom Industry - printre performerii de la BVB

A.I.Investiţii Personale / 11 mai 2018

Acţiunile furnizorului de profile din tâmplărie din aluminiu Alumil Rom Industry (ALU) au urcat în ultima săptămână (intervalul 2 - 9 mai) cu 7,18%, în raport cu moneda euro, clasându-se, astfel, pe locul al doilea în topul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada avută în vedere.

Pe data de 25 aprilie, acţionarii emitentului au aprobat distribuirea unui dividend de 0,416 lei/titlu, suma totală pe care compania o va repartiza către acţionari sub formă de dividende fiind de 13 milioane de lei.

Mihai Ionescu, ANEIR

MIHAI IONESCU, ANEIR: "Adâncirea deficitului comercial va fi de durată"

Emilia OlescuMacroeconomie / 11 mai 2018

Deficitul balanţei comerciale a crescut cu 416,2 milioane euro, în primul trimestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2017 

Adâncirea deficitului comercial va fi de durată, chiar dacă la un moment dat se va stabiliza, ne-a spus Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Afirmaţia domniei sale vine în contextul în care deficitul balanţei comerciale a fost de 2,71 miliarde euro, în primele trei luni ale acestui an, mai mare cu 416,2 milioane euro decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

"Randamentul dividendelor - principalul motiv pentru deprecierea SIF-urilor"

ANALIŞTI: "Randamentul dividendelor - principalul motiv pentru deprecierea SIF-urilor"

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 11 mai 2018

Ioana Sechel, SSIF BRK Financial Group: "Ne putem aştepta ca după depăşirea datelor de înregistrare ale companiilor din domeniul energetic/petrolier, investitorii să se îndrepte şi către SIF-uri" 

Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) au înregistrat scăderi ale cotaţiilor de la începutul anului, în contrast cu evoluţia generală a pieţei, care a fost preponderent pozitivă în 2018.

Practic, indicele BET-FI, în a cărui structură este cuprinsă, pe lângă SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), a avut un declin de 1,52% (procentaj calculat pe baza cotaţiilor de închidere din perioada 29 decembrie 2017 - 9 mai 2018), în timp ce BET, referinţa Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a marcat, în acelaşi interval de timp, un avans de 12,85%.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
"Wienerberger" vinde active

"Wienerberger" vinde active

A.V.Internaţional / 11 mai 2018

Grupul austriac "Wienerberger" AG, cel mai mare producător de cărămizi din lume, intenţionează să-şi închidă fabricile vechi, mai puţin eficiente, şi să-şi restructureze divizia de blocuri ceramice, conform afirmaţiilor directorului...

Preţul petrolului lasă în urmă nivelurile - record

V.R.Materii Prime / 11 mai 2018

Cotaţiile futures ale petrolului au scăzut în a doua parte a zilei de ieri, pe pieţele internaţionale, după ce consemnaseră noi niveluri-record în aşteptarea reintroducerii de către Statele Unite a sancţiunilor împotriva Iranului - unul dintre...

Darius Vâlcov a scăpat de controlul judiciar

Darius Vâlcov a scăpat de controlul judiciar

A.M.Anticorupţie / 11 mai 2018

Darius Vâlcov a scăpat ieri de controlul judiciar, în urma deciziei magistraţilor de la Tribunalul din Dolj, în dosarul pentru infracţiuni de corupţie, luare de mită şi trafic de influenţă, potrivit informaţiilor apărute, ieri, în presă.

Creştere de 0,7% pentru BET

BVB Creştere de 0,7% pentru BET

A. I.Piaţa de Capital / 11 mai 2018

Lichiditate de doar 19 milioane de lei, cu mult sub media anului 

Valoarea rulajului consemnat în şedinţa bursieră de ieri a fost de doar 18,94 milioane de lei, cu mult sub valoarea medie a acestui an, de 52,3 milioane de lei, în...

MACRO NEWSLETTER 11 Mai 2018

MACRO NEWSLETTER 11 Mai 2018

Macroeconomie / 11 mai 2018

Producţia industrială din Germania şi-a accelerat creşterea anuală în martie 2018, până la 3,2%, de la 2,2% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1%, după un declin de 1,7% în luna anterioară. Producţia din industria prelucrătoare...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo