Cel mai mare grup bancar italian, UniCredit SpA, a depăşit estimările cu cel mai bun rezultat trimestrial din 2007 până în prezent, anunţând că a reuşit să vândă credite neperformante (NPL) într-un ritm mai rapid decât a anticipat, transmite Reuters, conform Agerpres.
În primele trei luni din acest an, UniCredit a înregistrat o creştere de 22% a profitului net, la 1,1 miliarde de euro (1,3 miliarde de dolari), depăşind estimările analiştilor, de 766 milioane de euro.
În 2017, banca şi-a redus costurile cu 5,2%, la 2,7 miliarde de euro.
Veniturile au urcat cu 4% în primul trimestru, la 5,1 miliarde de euro, în special datorită creşterii cu 2,8% a comisioanelor pentru investiţii şi tranzacţii, la 1,75 miliarde de euro, în timp ce venitul net din dobânzi s-a menţinut stabil, la 2,6 miliarde de euro.
UniCredit se aşteaptă ca împrumuturile cu probleme să totalizeze 37,9 miliarde de euro la sfârşitul lui 2019, ceea ce ar reprezenta o îmbunătăţire faţă de ţinta de 40,3 miliarde de euro stabilită în decembrie.
În 2016, banca a demarat proiectul FINO (eşecul nu este o opţiune), privind vânzarea unui portofoliu de credite neperformante în valoare de 17,7 miliarde de euro. În februarie, UniCredit a anunţat că a finalizat cu succes acest proiect complex, reducându-şi sub 20% expunerea la portofoliul de credite neperformante.
Cel mai mare grup bancar italian a împărţit vânzarea împrumuturilor în două vehicule de securitizare, gestionate de fondurile americane PIMCO şi Fortress Investment Group. Apoi, datoriile au fost vândute gradual.
A fost cea mai mare vânzare de acest tip din Italia şi un punct-cheie al planului directorului general Jean Pierre Mustier, care vrea ca în următorii doi ani să majoreze profitul net anual la 4,7 miliarde de euro.
Anul acesta, UniCredit intenţionează să vândă împrumuturi neperformante de patru miliarde de euro.
UniCredit este singura bancă italiană de importanţă sistemică, dar indicele său de adecvare a capitalului este mult în urma rivalelor sale, chiar dacă de la criza financiară a obţinut 14,5 miliarde de euro după trei emisiuni succesive de acţiuni.
Grupul bancar este prezent în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale.