Iberdrola şi Enel se bat cu bani din nimic pentru dominaţia pieţelor din Europa şi America Latină

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 11 mai 2018

Iberdrola şi Enel se bat cu bani din nimic pentru dominaţia pieţelor din Europa şi America Latină
Călin Rechea

Cea mai mare companie de producţie şi distribuţie a energiei din Spania, Iberdrola, care are şi o prezenţă internaţională majoră, a înaintat recent o plângere către Comisia Europeană.

Motivul? Un presupus avantaj incorect al gigantului italian Enel în licitaţia pentru obţinerea controlului celui mai mare distribuitor de electricitate din Brazilia, Eletropaulo Metropolitana Electricidade de Sno Paulo.

Iberdrola licitează pentru Eletropaulo prin intermediul companiei braziliene Neonergia, o subsidiară deţinută în proporţie de circa 52%.

Într-un comunicat de presă de pe site-ul Iberdrola se arată că oferta pentru preluarea a 51% până la 100% din acţiunile Eletropaulo a fost majorată la 32,1 reali brazilieni. Reacţia Enel a fost promptă, prin majorarea ofertei la 32,2 reali. Războiul preţurilor şi nervilor va continua până în 18 mai 2018, când se vor anunţa rezultatele licitaţiei.

Conform datelor de la Reuters, Enel este cea mai mare companie de utilităţi din Europa după valoarea de piaţă şi se află într-o competiţie acerbă cu Iberdrola pe mai multe pieţe la nivel global, inclusiv America Latină. Tot Reuters arată că 25% din veniturile nete ale Enel provin din America de Sud, iar compania are un interes major în cumpărarea de noi active în această regiune.

Cotidianul spaniol El Economista scria, la sfârşitul lunii trecute, că Iberdrola a pornit un război total împotriva Enel şi cere Comisiei Europene să investigheze privilegiile oferite de statul italian.

"Cu susţinerea evidentă a statului, Enel beneficiază de privilegii privind reglementarea în Italia, situaţie care îi permite accesul la finanţări mai ieftine de pe piaţa de capital", se arată în scrisoarea trimisă Comisiei Europene de către conducerea companiei spaniole.

Conform datelor oficiale, Ministerul Economiei şi Finanţelor din Italia este cel mai mare acţionar individual al companiei Enel, cu 23,6% din acţiuni, în timp ce acţionarii instituţionali deţin 54%, iar acţionarii retail 22,4%.

Iberdrola are peste 600 de mii de acţionari, iar acţiunile sunt deţinute în proporţie de 10,17% de investitori instituţionali interni, 66,28% de către investitorii instituţionali străini, iar 23,55% de investitori individuali interni.

Mai mult, Iberdrola compară încercarea de preluare a Eletropaulo de către Enel cu cele ale companiilor din China, care "debarcă în Europa cu avantaje în faţa companiilor private", după cum mai scrie El Economista.

Oficialii Iberdrola mai arată în scrisoare că autorităţile din Italia întârzie liberalizarea completă a pieţei interne de energie, care permite companiei Enel "să deţină o poziţie "super-dominantă' pe o piaţă caracterizată de unele dintre cele mai mari preţuri ale electricităţii din Europa".

În scrisoarea trimisă CE, Iberdrola mai acuză Enel că "nu acţionează conform criteriilor de piaţă" şi "a luat decizii fără niciun fel de logică economică sau de afaceri", conform unui articol din principalul cotidian financiar al Italiei, Il Sole 24 Ore.

Bineînţeles că Il Sole 24 Ore a luat şi apărarea Enel, despre care spune că a fost "dezmembrat" în prima parte a deceniului trecut, în cadrul unui proces de privatizare care a permis intrarea companiilor europene pe piaţa din Italia.

"Enel s-a redresat şi a revenit în topul jucătorilor europeni prin achiziţia companiei spaniole Endesa, care încă îi mai supără pe spanioli", mai scrie cotidianul italian.

În faţa acuzaţiilor lansate de Iberdrola, oficialii Enel au declarat că "acestea nu au nicio bază şi sunt surprinzătoare, prin afirmaţiile confuze al căror unic obiectiv pare să fie împiedicarea competiţiei corecte pentru Eletropaulo".

Oare chiar nimeni nu vede ironia absurdă a schimbului de replici între cele două companii? Cum poţi să mai vorbeşti de competiţie corectă în Europa, când tiparniţa BCE a condus la distorsionarea monstruoasă a concurenţei dintre firme, mai ales prin oferirea unor avantaje extraordinare marilor corporaţii, ale căror obligaţiuni le "cumpără" prin tipărire?

Cel mai recent raport al BCE cu privire la obligaţiunile corporate din bilanţul său, cumpărate prin tipărire în cadrul programului CSPP (Corporate sector purchase programme), arată că instituţia monetară a zonei euro deţine 15 obligaţiuni emise de Iberdrola, prin intermediul vehiculelor investiţionale Iberdrola International B.V. şi Iberdrola Finanzas S.A.U, a căror valoare totală este de 10,45 miliarde de euro. Maturitatea obligaţiunilor variază între vara acestui an şi noiembrie 2029, iar rata cuponului între 0,375% şi 4,125%. BCE nu publică date despre cota deţinută din fiecare emisiune de obligaţiuni corporate.

BCE a cumpărat şi 13 serii de obligaţiuni emise de Enel SA şi Enel Finance International NV, cu o valoare totală de 12,02 miliarde, conform datelor agregate de UBS, pornind de la rapoartele săptămânale ale programului CSPP. Maturitatea obligaţiunilor variază între vara acestui an şi iunie 2027, iar rata cuponului între 1% şi 5,75%.

După cum arată cupoanele plătite de Enel, costurile sale de finanţare sunt mai mari decât ale companiei spaniole, chiar dacă, teoretic, ar trebui să beneficieze şi de costurile mai reduse de finanţare ale guvernului italian.

În plus, Iberdrola a "beneficiat" şi de cumpărarea directă a obligaţiunilor sale de către BCE prin tipărire, fără să mai aştepte achiziţiile de pe piaţa secundară.

Ultimul raport al BCE referitor la obligaţiunile corporate cumpărate prin tipărire arată că valoarea totală a ajuns la 152,6 miliarde de euro, în condiţiile în care Bank of America estimează că până la 50 de corporaţii europene, din primele 600 după valoarea de piaţă, sunt "zombi", adică veniturile nete abia acoperă plata dobânzilor.

Este foarte probabil ca "altercaţia" dintre Iberdrola şi Enel să "evolueze" până la un conflict deschis între autorităţile politice din cei doi piloni importanţi ai zonei euro.

Dincolo de lupta dintre două mari corporaţii europene, disputa dintre Iberdrola şi Enel subliniază absurdul politicii de tipărire a BCE.

Până când va fi acceptată "cumpărarea" pe nimic a unor active reale? Acesta este idealul european?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb