MIHAI IONESCU, ANEIR: "Adâncirea deficitului comercial va fi de durată"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 mai 2018

Mihai Ionescu, ANEIR

Mihai Ionescu, ANEIR

Deficitul balanţei comerciale a crescut cu 416,2 milioane euro, în primul trimestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2017

Adâncirea deficitului comercial va fi de durată, chiar dacă la un moment dat se va stabiliza, ne-a spus Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Afirmaţia domniei sale vine în contextul în care deficitul balanţei comerciale a fost de 2,71 miliarde euro, în primele trei luni ale acestui an, mai mare cu 416,2 milioane euro decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pornind de la această tendinţă "evidentă şi de lungă durată" de creştere a deficitului comercial, Mihai Ionescu a discutat cu ministrul Finanţelor Publice Eugen Teodorovici, să fie adoptate o serie de măsuri, după cum ne-a precizat reprezentantul ANEIR. Acesta ne-a menţionat: "În primul rând, domnul Teodorovici a agreat ideea ca ajutoarele de stat puse la dispoziţia investitorilor să aibă ca prioritate proiectele ce presupun fabricarea în ţară a produselor care acum sunt importate, indiferent că acestea sunt industriale sau agricole. Acest aspect a fost discutat şi cu Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene.

O altă problemă cu care ne confruntăm este aceea că majoritatea exportatorilor apelează la importuri de completare, pentru că au nevoie de anumite componente care nu se fac la noi, iar exportatorii sunt blocaţi la graniţă, întrucât nu le ajung fondurile să achite TVA în vamă, aşa cum prevede legea. Acest lucru produce un mare blocaj, iar domnul Teodorovici a promis că va elimina reglementarea în cauză.

De asemenea, având în vedere că avem comenzi, dar nu avem forţă de muncă, aducem muncitori din străinătate, iar legea ne obligă să plătim orice lucrător străin cu, cel puţin, salariul mediu pe economie. Noi am cerut să se renunţe la această prevedere legală, în condiţiile în care avem nevoie de muncitori în industria uşoară, unde salariul mediu este mult mai mic decât media pe ţară. Nu putem plăti un muncitor străin mai mult decât plătim un angajat român".

Domnul Ionescu ne-a mai spus că, anul acesta, "prin presiunile făcute şi mobilizarea din ministerul de resort", exportatorii vor reuşi să participe la un număr dublu de târguri şi misiuni economice faţă de anul trecut, pentru promovarea firmelor româneşti la expoziţiile din afara ţării.

În primul trimestru al acestui an, exporturile au însumat 16,98 miliarde euro, iar importurile s-au cifrat la 19,7 miliare euro. În aceeaşi perioadă, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor au fost deţinute de grupele de produse maşini şi echipamente de transport (48,4% la export şi 37% la import) şi alte produse manufacturate (32,2% la export, respectiv 30,6% la import), conform INS.

Valoarea schimburilor de bunuri realizate în UE, în primele trei luni ale anului în curs, a fost de circa 13 miliarde euro la expedieri şi de 14,84 miliarde euro la introduceri, reprezentând 76,6% din total exporturi şi, respectiv, 75,4% din total importuri.

Nivelul schimburilor extracomunitare de bunuri s-a ridicat la 3,97 miliarde euro la exporturi şi la 4,85 miliarde euro la importuri, reprezentând 23,4% din total exporturi şi 24,6% din total importuri.

În luna martie a acestui an, exporturile au însumat aproximativ 6 miliarde euro, în creştere cu 6,6%, iar importurile - în jur de 7 miliarde euro, mai mult cu 5,8% faţă de martie 2017, rezultând un deficit de peste 1 miliard de euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Deficitul commercial structural reprezinta principala fragilitate a economiei romanesti. Realist nu vad solutii de atenuare in viitorul imediat. Cresterea productiei interne nu este posibila datorita lipsei fortei de munca, a concurentei furnizorilor internationali si a politicii de crestere economica bazata pe consum. Incep sa iasa la pensie cei nascuti in anii 60 si fara atragerea de forta de munca ieftina se va reduce in continuare consumul din productia proprie. Starea balantei comerciale reflecta o economie tot mai nefunctionala.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb