Reţelele de distribuţie a energiei electrică şi de gaze naturale au nevoie de investiţii de peste 10 miliarde de euro pe termen lung pentru înlocuirea infrastructurii cu durata de viaţă depăşită, potrivit estimărilor membrilor Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).
Membrii ACUE consideră că este necesară continuarea investiţiilor în reducerea pierderilor tehnologice, eficientizarea cheltuielilor operaţionale şi îmbunătăţirea indicatorilor de calitate pentru ca performanţa reţelelor să atingă nivelul din statele vest-europene, în beneficiul consumatorilor finali.
Datele Federaţiei arată că investiţiile totale realizate de membrii ACUE în ultimii zece ani (2008-2017), în extinderea, reabilitarea şi dezvoltarea reţelelor de distribuţie energie electrică sunt de aproximativ 3 miliarde de euro. În distribuţia de gaze naturale, investiţii de peste 1 miliard de euro au fost dedicate modernizării şi extinderii reţelelor.
În sectorul distribuţiei de energie, durata medie a întreruperilor s-a redus cu 60%, iar frecvenţa lor s-a micşorat cu 50% în 2016 faţă de 2008, conform celor mai recente date publicate de către ANRE, potrivit ACUE.
Creşterea eficienţei datorată investiţiilor se reflectă şi în evoluţia consumului propriu tehnologic al reţelei, care s-a diminuat în ultimii ani. Potrivit celor mai recente date publicate de ANRE, în 2016, pierderile din reţeaua de distribuţie energie electrică au fost în medie de 11%, faţă de nivelul de 12,5% - media pe ţară înregistrată în 2007.
De asemenea, cheltuielile de operare ale operatorilor de distribuţie energie electrică sunt mult eficientizate, fiind cu circa 72% sub media Europei Centrale şi de Est (ECE), conform analizei firmei de consultanţă.
Comparativ cu alte ţări UE, la jumătatea anului trecut, preţul final al energiei electrice pentru consumatorii casnici din România era printre cele mai mici, cu circa 13% sub media ECE şi cu 48% sub media Europei de Vest. Pentru consumatorii industriali, preţul se situa în media ECE şi cu 26% sub media Europei de Vest.
Analiza indică faptul că preţurile finale ale energiei electrice pentru gospodării şi consumatorii industriali au crescut cu o treime în intervalul 2008 - 2016, procent apropiat de inflaţia cumulată pentru această perioadă (36%). Potrivit ACUE, tarifele de reţea pentru clienţii casnici au scăzut cu 18% în 2017 faţă de 2014 şi cu 34% pentru clienţii industriali faţă de 2015.
Preţurile gazelor naturale pentru consumatorii casnici erau, de asemenea, la jumătatea anului trecut, mai scăzute în comparaţie cu alte state europene: cu aproximativ 21% sub media Europei Centrale şi de Est (ECE) şi cu 49% mai puţin faţă de media Europei de Vest. Pentru consumatorii non-casnici, preţurile gazelor erau similare cu media ECE şi cu 8% mai mici faţă de Europa de Vest, menţionează studiul citat.
Preţurile finale pentru consumatorii casnici sunt printre cele mai mici din Europa însă, pentru că veniturile per gospodărie sunt, de asemenea, cele mai mici din ţările membre (cu 62% sub media europeană la nivelul anului 2016), costurile cu energia raportate la puterea de cumpărare sunt cu 8% peste media europeană în cazul energiei electrice şi cu 7% sub media europeană în cazul gazelor naturale, mai transmite ACUE.