CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 2 - 9 MAI Titlurile Alumil Rom Industry - printre performerii de la BVB

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 11 mai 2018

Titlurile Alumil Rom Industry - printre performerii de la BVB

Acţiunile furnizorului de profile din tâmplărie din aluminiu Alumil Rom Industry (ALU) au urcat în ultima săptămână (intervalul 2 - 9 mai) cu 7,18%, în raport cu moneda euro, clasându-se, astfel, pe locul al doilea în topul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada avută în vedere.

Pe data de 25 aprilie, acţionarii emitentului au aprobat distribuirea unui dividend de 0,416 lei/titlu, suma totală pe care compania o va repartiza către acţionari sub formă de dividende fiind de 13 milioane de lei.

Raportat la preţul de închidere al titlurilor ALU de la acea dată, de 1,98 de lei/acţiune, randamentul brut al dividendului oferit de emitent este de 21,01%, cel mai ridicat nivel de la BVB.

Ultima zi în care se pot cumpăra acţiuni pentru a beneficia de dividende este 17 mai, data plăţii fiind de 6 iunie.

Privită din punct de vedere tehnic, evoluţia titlurilor ALU din intervalul 2 - 9 mai se încadrează într-o consolidare care a început să se contureze la finalul lunii martie - începutul lunii aprilie, după ce piaţa a înglobat în preţul acţiunii propunerea conducerii companiei din data de 22 martie, legată de distribuţia de dividende.

Pe termen mediu şi lung, cotaţia furnizorului de profile din tâmplărie de aluminiu se situează pe o tendinţă ascendentă, preţul acţiunii ALU tranzacţionându-se peste mediile mobile simple (instrumente de analiză tehnică folosite, îndeosebi, pentru identificarea tendinţei unui titlu financiar) de 50 şi 200 de zile, ce definesc aceste termene.

Anul trecut, compania a realizat un profit net 12,647 milioane de lei, de peste zece ori mai mare faţă de cel realizat în 2017, de 1,227 milioane de lei, în timp ce cifra de afaceri a urcat cu aproximativ 19,5%, de la 57,927 milioane de lei în 2016, la 69,222 milioane de lei în anul trecut, arată compania într-un raport publicat pe site-ul BVB.

În 2017, aproximativ 87,9% din cifra de afaceri a fost realizată pe piaţa internă, diferenţa de 12,1% reprezentând exporturi către Alumil YU Industry AD din Serbia, Alumil Industry SRL din Republica Moldova, către compania mamă, Alumil Aluminium Industry SA din Grecia, şi alte societăţi, potrivit companiei.

În raportul Alumil se arată că preţul profilelor din aluminiu este puternic influenţat de preţul aluminiului pe piaţa internaţională, mai precis la Bursa de Metale din Londra (London Metal Exchange): "Pe parcursul anului 2017, preţul aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (LME) a continuat trendul ascendent, cotaţia medie atingând, spre final de an, valori de peste 2.200 dolari/tonă".

La finalul anului trecut, societatea vindea către Finrom BDC SRL două terenuri situate în Bucureşti, cu o suprafaţă totală de circa 22.000 de metri pătraţi. Potrivit comunicatului companiei, preţul de vânzare a fost de 4 milioane de euro, cu aplicarea măsurilor de simplificare privind plata TVA, din care s-a încasat suma de 100.000 de euro, diferenţa urmând să fie achitată integral până cel târziu la data de 30 aprilie 2018. Tot anul trecut, Alumil a înstrăinat un teren în Braşov pentru suma de 300.000 de euro plus TVA şi două terenuri situate în localitatea Ghiroda din judeţul Timiş, preţul fiind de 470.000 de euro plus TVA.

La data de 31 decembrie 2017, Alumil Aluminium Industry deţinea 55,9% din titlurile Alumil Rom Industry, în timp ce Sotiriou Michail avea un pachet de 23,95% din capitalul social al companiei, potrivit datelor afişate de BVB.

Capitalizarea emitentului la bursă este de 58,75 milioane de lei.

Clasamentul rentabilităţilor de la BVB este condus de acţiunile Romcarbon (ROCE), cu un avans de 11,37%, în raport cu moneda euro.

Pe data de 9 mai, preţul acţiunii emitentului a scăzut cu 1,04%, pe fondul unui volum de 0,3 milioane de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de aproape 0,78 de milioane de unităţi.

Pe cel de-al treilea loc al acestui top se află acţiunile Alro Slatina (ALR), a căror apreciere a fost de 4,58%, în intervalul menţionat, în raport cu moneda euro.

Miercuri, 9 mai, preţul acţiunii producătorului de aluminiu s-a apreciat cu 2,17%, pe fondul unui volum de 70.082 de unităţi, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 47.750 de acţiuni.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 0,6%, în perioada 2 - 9 mai, în raport cu moneda euro.

Din componenţa principalului coş de acţiuni al pieţei, cea mai mare creştere a fost avută de titlurilor OMV Petrom (SNP), care au urcat cu 3,71%, în intervalul avut în vedere.

Pe data de 9 mai, preţul acţiunii societăţii petroliere s-a apreciat cu 0,56%, pe fondul unui volum de 29,76 milioane de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de aproximativ 11,34 milioane de unităţi.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a crescut cu 0,2%, în raport cu moneda euro, în intervalul 2 - 9 mai.

Din cadrul său, cea mai mare creştere a fost marcată, în intervalul menţionat, de acţiunile SIF Oltenia (SIF5), care s-au apreciat cu 3,09%, în perioada menţionată.

Miercuri, 9 mai, cotaţia SIF5 a scăzut cu 0,23%, pe fondul unui rulaj de 17.102 de titluri, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare, de aproape 120.000 de acţiuni.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursă, a urcat cu 0,47%, în raport cu moneda euro, în perioada 2 - 9 mai, cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui extins fiind bifată de titlurile ALR.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 30 aprilie - 8 mai, este condus de titlurile Active Dinamic, care au urcat cu 3,39%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află ETF-BET Tradeville, cu o creştere de 2,09%, în timp ce titlurile BT Index Romania ROTX, care s-au apreciat cu 1,98%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a urcat cu 0,95%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a crescut, în intervalul 2 - 9 mai, cu 0,38%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,42%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 2,21%, în intervalul 2 - 9 mai.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 11:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 9.370 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 159,16 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb