ROBOR - sus, tot mai sus!

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 mai 2018

ROBOR - sus, tot mai sus!

Isărescu: "Se poate spune şi aşa: nu că debitorii vor da 100 de lei în plus, luna viitoare, la rată, din cauza ROBOR, ci că, în luna precedentă, rata a fost cu 100 de lei mai mică"

Indicele ROBOR, în funcţie de care se calculează dobânzile creditelor în lei, se află pe un trend accelerat de creştere, în fiecare zi din ultima perioadă atingând valori mai mari decât în ziua precedentă.

ROBOR la trei luni a crescut, ieri, până la valoarea de 2,75%, de la 2,73%, cel la şase luni a ajuns la 2,88%, indicele ROBOR la nouă luni s-a cifrat la 2,92%, iar cel la 12 luni a fost 2,97%.

Toţi analiştii estimează că ROBOR va continua să crească, atâta vreme cât rata dobânzii de politică monetară se va majora (în prezent, dobânda-cheie este 2,5%, după a treia creştere la care a recurs BNR, în acest an), iar inflaţia va continua pe un trend ascendent (rata anuală a inflaţiei a stins, în martie, nivelul de 5%, iar prognoza inflaţiei pentru anul în curs a fost revizuită în sus de către Banca Naţională a României, de la 3,5% la 3,6%).

De când a început să crească (septembrie 2017) şi până în prezent, acest indice a urcat ratele creditelor în moneda naţională (cele mai multe fiind cele contractate prin programul Prima Casă) cu până la câteva sute de lei.

Cu toate acestea, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu apreciază că ROBOR se află, încă, la o valoare mică. Şeful BNR a precizat, miercuri, răspunzând unei întrebări, că, faţă de anii trecuţi, indicele ROBOR se menţine la un nivel-record mic: "Se poate spune şi aşa: nu că debitorii vor da 100 de lei în plus, luna viitoare, la rată, din cauza ROBOR, ci că, în luna precedentă, rata a fost cu 100 de lei mai mică".

Lichiditatea din piaţă nu este atât de mare dacă a crescut ROBOR, ne-a spus, săptămâna trecută, Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), explicându-ne: "Robor este un preţ al banilor. Nu este aşa de mare lichiditate în piaţă dacă a crescut ROBOR. Când creşte ROBOR, înseamnă că sunt bănci dispuse să plătească mai mult decât au plătit ieri. Nu trebuie confundată lichiditatea în general cu lichiditatea de moment, cu lichiditatea care se exprimă şi în nivelul ROBOR, la un anumit moment. Trendul ROBOR, într-adevăr, este unul crescător şi acest fapt are legătură cu mai multe elemente decât cu lichiditatea. De exemplu, are legătură cu activitatea privind investiţiile străine pe piaţa de capital. Sigur, sunt şi plăţile impozitelor care se fac la 23 ale lunii şi care influenţează, dar este vorba doar de câteva zile şi apoi situaţia revine la cea de dinainte. De aceea, nu este bine să inducem astfel de posibile judecăţi, pe care să le facă persoanele fizice, pentru că, astfel, nu va mai lua nimeni credite în veci".

Economiştii dau asigurări că şi depozitele vor avea dobânzi crescute, dar cu o întârziere de trei până la şase luni faţă de cele la credite. Aceştia spun că, pentru moment, băncile nu au niciun interes să majoreze dobânzile la depozite, pe fondul lichidităţii însemnate din piaţă.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. dar totusi sa creasca zilnic ? Isarescu , daca tot ai dormit pleaca acasa mai repede! daca e mic robor-ul . costurile la prima casa sunt cat erau cele de nevoi personale. dupa performanta lui Iliescu , mai este doar a ta.

    1. Nu se iau credite când dobânzile sunt jos, nu se iau credite la care statul subvenționează banca.

      Clienții Prima Casă au fost păcăliți de către statul român, în beneficiul sistemului bancar.

      Prețurile au fost menținute la un nivel artificial, a fost irosită cererea potențială, iar în loc de clasă medie, ne-am ales cu alte generații de sclavi ai băncilor. 

    Trecutul este deja consumat asa incat oamenii normali traiesc prezentul si se gandesc la viitor facandu-si griji si planuri in privinta acestuia. Remarca lui Isarescu denota o abordare ciudata prin raportarea trecutului la prezent in locul raportarii prezentului la trecut pentru a putea astfel estima viitorul. Isarescu (dan pacate pentru el si pentru noi toti) are o gandire tot mai anormala, de tip PSD-ist (cum ar fi "legea salarizarii nu se modifica dar vor fi aduse unele schimbari"). In loc sa-l lumineze Isarescu pe Dragnea, se pare ca la ultima intalnire Dragnea a reusit sa-l coboare pe Isarescu la nivelul lui de percepere si inteligenta. Isarescu se fereste sa spuna lucrurilor pe nume ca sa nu deranjeze clica care conduce tara si prefera sa "bata campii" cu afirmatii stuoide (prin raportarea trecutului la prezent si nu invers, de parca s-a schimbat sensul de scurgere a timpului).

    1. Isarescu spune lucrurilor pe nume, dar nu le poate spune direct. Lucrurile sunt simple. Nu poti sa te plangi ca iti creste dobanda de la 1% la 3% daca inflatia este 5%. Si este 5% pentru ca nu este corect raportata de catre institutul national de statistica. In realitate este peste 8% si o vede oricine are un bon cu bunuri de consum vechi de 12 luni. Asadar valoarea reala a imprumuturilor a scazut in ultimele 12 luni.

      Da, cresterea dobanzilor este normala in conditiile actuale (din pacate au uitat sa creasca si la depozite!!). Problema este alta, asa cum am scris deja - ca Isarescu incepe sa o dea cotita cu petarde de genul "bucurati-va ca ieri Roborul era mai mic decat astazi decat sa va plangeti ca maine va fi mai mare ca astazi") in loc sa continue si sa spuna lucrurile pe nume foarte clar: Marele borfas de la conducerea tarii va mituieste cu banii de la buget (adica cu banii vostri) ca sa il tolerati pana cand isi subordoneaza justitia ca sa scape de inchisoare, iar banii astia aruncati aiurea in piata (si nu doar acolo unde este cazul si in limite rezonabile pentru mentinerea echilibrelor economice) au determinat cresteri de preturi si deprecierea monedei nationale iar puterea de cumparare va ajunge in final aproape de unde a plecat iar voi, populatia,tot la fel o veti duce in final pentru ca preturile vor ajunge din urma si vor eroda cresterile de venituri. Ba mai mult, saracul va deveni si mai sarac iar bogatul (parlamentarul, primarul si gasca lui, membrii de partid in Consilile de administratie si de la conducerile regiilor autonome si agentiilor etc.) va deveni si mai bogat pentru ca o crestere de 10% raportata de pensia de 1000 lei nu este tot una cu cresterea de 10% raportata la salariul unui parlamentar!!!! Ca de fiecare data pana acum, in urma majorarilor vor castiga bugetarii cu venituri mari iar cei cu venituri mici vor fi perdantii (culmea, tocmai votatii PSD-ului o vor lua in freza ca si pana acum, dar nu se lecuiesc pentru ca prostia lor este profunda si cronica).

      Cine il opreste sa le spuna direct si ce motive ar avea sa se teama? Apoi, nici macar nu trebuie sa le spuna direct ci doar corect (in stilul lui usor alambicat, dar corect).Problema este ca incepe sa abureasca in stilul PSD-ului si ca s-a coborat prea jos fata de asteptarile pe care le am de la el (dincolo de gestionarea partinitoare si absolut defectuoasa a dezmatului bancar din perioada crizei si ulterior, Isarescu este totusi un foarte bun specialist spre deosebire de dragnea care este o nulitate pe toate planurile mai putin hotiile si smecheriile unde exceleaza). Cu toate astea, declaratiile lui Isarescu seamana tot mai mult cu stilul dragnea de a prezenta lucrurile si chestia asta chiar ma deranjeaza.

      Toate-s vechi si noi sunt toate....

      Adica se confirma zicala:La vremuri noi, tot noi! 

    Si asa mai departe de la o luna la alta :) Cand v-a zis sefu sa luati credite in lei ca sunt ieftine acum vreo doi ani nu ati inteles ca se vor scumpi mai tarziu ? Naspa :)

    1. Ai mei , ai mei , ai mei n-au avut habar / Cat de sus pot eu sa sar :)))

      Dupa ce s-a intamplat in criza, sunt convins ca multi se asteptau la majorari ale dobanzilor la credite (era clar ca dobanzile nu aveau cum sa ramana la asemenea valori mici). Viteza de crestere este cea care i-a luat prin surprindere pe multi, insa daca privim la dezmatul bugetar, nici macar asta nu ar trebui sa ne surprinda. problema este alta - ca vina este gasita in alta parte - in exterior - si nicidecum acolo unde se afla de fapt - in interior, la ceea ce face tandemul dragnea - tariceanu, iar pentru dezinformarea asta BNR-ul isi are partea de vinovatie (ne abureste cu Roborul de ieri in loc sa ne spuna de ce Roborul de azi este mai mare decat cel de ieri si mai mic decat cel de maine)

      Tendința de majorare a dobânzilor este globală, deci bolșevic mic, dragnea-tăriceanu.

      La propaganda securistă n-ați manifestat niciodată vreo urmă de bun simț. 

    ROBORUL omoara BOBORUL! 

    Cand vrei sa sfidezi poporul/sa arati cat de sus te situezi, poti spune si asa: "Se poate spune şi aşa: nu că debitorii vor da 100 de lei în plus, luna viitoare, la rată, din cauza ROBOR, ci că, în luna precedentă, rata a fost cu 100 de lei mai mică".

    Ar avea o scuza! poate atunci iesise din crama/si-a degustat roadele muncii indelungate in postul de guvernator; pardon, viticultor. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb