CCR A AMÂNAT VERDICTUL Kovesi, greu de ucis

V.D., A.B.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 11 mai 2018

Laura Codruţa Kovesi

Laura Codruţa Kovesi

Tudorel Toader a venit degeaba la CCR

Dezbaterile pe tema conflictului între puteri în cazul respingerii revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, au fost amânate pentru 30 mai, a anunţat preşedintele CCR, Valer Dorneanu, după şedinţa de ieri de la CCR, în care părţile şi-au susţinut punctele de vedere. Din partea Guvernului a pledat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în timp ce Preşedinţia a fost reprezentată de consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu, care a cerut respingerea cererii, considerând-o inadmisibilă.

Pe 30 mai, judecătorii CCR urmează să dezbată cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între cele două părţi amintite mai sus, dar şi între Guvernul României şi preşedinte, în subsidiar, determinat de refuzul lui Klaus Iohannis de a da curs cererii de revocare din funcţia de procuror şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi şi să ia o decizie.

În discursul său, Toader a afirmat că preşedintele a blocat procedura de revocare la jumătatea drumului, cu toate că, spune el, legea nu îi oferă preşedintelui posibilitatea de a accepta propunerea ministrului Justiţiei de revocare a procurorilor din funcţii de conducere, ci obligaţia, şi, în plus, Iohannis ar fi trebuit să invoce motive de nelegalitate pentru refuzul său, iar pentru asigurarea simetriei actului juridic, soluţia de refuz trebuia să se finalizeze tot printr-un decret.

"În declaraţiile publice, preşedintele a afirmat şi a repetat faptul că nu se poate da curs propunerii de revocare din motive de oportunitate politică. (...) Noi am considerat şi considerăm că refuzul preşedintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcţia de procuror şef a doamnei Laura Codruţa Kovesi, este de natură să creeze un blocaj instituţional, prin împiedicarea finalizării procedurii de revocare (...), cu consecinţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre cele două autorităţi publice", a spus Tudorel Toader.

Pledoaria ministrului Justiţiei a vizat trei cerinţe exacte: CCR să îl oblige pe preşedinte să o demită pe Laura Codruţa Koveşi de la şefia DNA, să pună vina blocajului pe seama lui Iohannis şi să stabilească ce se va întâmpla pe viitor dacă vor mai exista astfel de situaţii. "Solicităm CCR să soluţioneze procedura în sensul obligativităţii preşedintelui de a da curs revocării din funcţie a procurorului şef al DNA. A da curs procedurii înseamnă a emite de către preşedinte un decret în acest sens. În concluzie, vă solicităm să pronunţaţi o decizie prin care să constataţi existenţa unui conflict juridic între ministrul justiţiei, Guvernul Românie, pe de o parte şi preşedintele României pe de altă parte. De asemenea, să constataţi că respectivul conflict a fost generat de refuzul preşedintelui de a da curs solicitării de revocare" a spus Toader în şedinţa CCR. Ministrul Justiţiei a venit în faţa magistraţilor cu o întrebare despre care spune că, odată soluţionată, va putea debloca situaţia: "Întrebarea principală care vă este adresată este dacă preşedintele are un drept de veto în procedura de revocare a procurorilor şefi , răspunsul la această întrebare oferă soluţii pentru eliminarea blocajului şi conduitei de urmat".

Domnia sa a mai susţinut că în raportul pe care l-a întocmit a adus argumente de natură juridică şi managerială în favoarea revocării, în timp ce şeful statului a adus argumentul lipsei de oportunitate.

La rândul său, consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu a afirmat că refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de revocare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu este cauza unui blocaj instituţional, ci reprezintă finalizarea unei proceduri şi exercitarea unei atribuţii legale a şefului statului.

"Nu e un blocaj, e finalizarea unei proceduri. Această finalizare nu împiedică în niciun fel declanşarea unei ulterioare, posibile, viitoare proceduri, nici dorită, nici nedorită, dar nu blochează nimic. Este exercitarea unei atribuţii legale pe care, în cazul nostru, preşedintele României o are", a spus Simina Tănăsescu, în faţa judecătorilor CCR.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. O fi dragnea greucean, dar nici chia asa!

    Mai Tudorel Toader, esti o marioneta atarnata de Dragnea! Esti jenant, penibil!

    N-ai nici un pic de rusine? 

    Doua papusele manevrate de Dragnea: Dancila + Toader.

    Ei n-au nici o opinie proprie.

    Oricum, despre Dragnea mai vb peste 5 ani: a mai fost unul de "trista amintire" 

    Din păcate, cele două persoane care s-au semnat cu inițiale, au ratat esențialul în dezbaterile de ieri de la CCR.

    Redau eu aici un "supliment", pentru buna informare a cititorilor Bursa: "Simina Tănăsescu a fost senzațională la CCR: consilierul prezidențial pe probleme juridice l-a pocnit în cap pe Tudorel Toader cu o opinie separată pe care acesta a semnat-o în 2008, în care susținea exact contrariul a ceea ce susține acum referitor la revocarea șefilor din Parchete. 

     

    În esență, TT spunea atunci că numirea procurorilor în funcții de conducere nu este prevăzută în Constituție (după cum nici revocarea nu este), deci Parlamentul nu are constrângeri constituționale de a o reglementa cum vrea prin lege. 

     

    În consecință, a spus Simina Tănăsescu, diferendul TT-KWI nu rezidă în constituție, ci în lege - deci nu are cum să fie conflict juridic de natură constituțională. E cel mult conflict de natură legală, care se rezolvă în contenciosul administrativ, nu la CCR”, scrie jurnalistul Liviu Avram pe pagina sa de Facebook. " 

    1. OK

      Mersi! 

      Erau necesare si ceva cunoștințe juridice la speța asta, recunosc ca nici eu nu le am :-)

    Hoții nu vreau PROBEEEE !!! Așa că : la "STAT,, se stă cu CELERITATEEEE !!!

    1. Corectie: Hotii nu vor probele!......

      Ai chiulit la gramatica. 

    De ce sa ucizi o pasare cantatoare?. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb