ANALIŞTI: "Randamentul dividendelor - principalul motiv pentru deprecierea SIF-urilor"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 mai 2018

"Randamentul dividendelor - principalul motiv pentru deprecierea SIF-urilor"
  • document ataşat Indicatori privind randamentele indicelui BET-FI şi a componentelor sale în 2018
    apasă aici pentru a descărca.

    Ioana Sechel, SSIF BRK Financial Group: "Ne putem aştepta ca după depăşirea datelor de înregistrare ale companiilor din domeniul energetic/petrolier, investitorii să se îndrepte şi către SIF-uri"

    Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) au înregistrat scăderi ale cotaţiilor de la începutul anului, în contrast cu evoluţia generală a pieţei, care a fost preponderent pozitivă în 2018.

    Practic, indicele BET-FI, în a cărui structură este cuprinsă, pe lângă SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), a avut un declin de 1,52% (procentaj calculat pe baza cotaţiilor de închidere din perioada 29 decembrie 2017 - 9 mai 2018), în timp ce BET, referinţa Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a marcat, în acelaşi interval de timp, un avans de 12,85%.

    Legat de motivele evoluţiei negative a SIF-urilor din acest an, Ioana Sechel, analist financiar în cadrul SSIF BRK Financial Group, ne-a transmis: "Pe de o parte, trebuie să ţinem cont de faptul că anul trecut SIF-urile au marcat creşteri susţinute în ceea ce priveşte evoluţia preţului acţiunilor (SIF Moldova a urcat cu peste 80%, SIF Muntenia cu 50%, etc).

    Este firesc ca aceste creşteri să sufere mici corecţii, mai ales pe seama faptului că mulţi investitori au ales marcarea profiturilor în primul trimestru al acestui an.

    Pe de altă parte, evoluţia acestora este legată şi de propunerile de dividende înaintate pentru acest an. Comparativ cu societăţile mari listate al bursă, atractivitatea dividendelor propuse de SIF-uri a fost ceva mai slabă pentru investitori".

    Analistul SSIF BRK Financial Group a subliniat: "Legat de acest subiect (n.r. al dividendelor), trebuie să avem în vedere şi faptul că datele de înregistrare (n.r. cele la care investitorii trebuie să deţină acţiunile în portofoliu pentru a primi dividende) aprobate pentru SIF-uri sunt stabilite pentru perioada septembrie-octombrie 2018, aşadar ne putem aştepta ca după depăşirea datelor de înregistrare ale companiilor din domeniul energetic/petrolier, care oferă randamente mai mari ale dividendelor, atenţia investitorilor să se îndrepte şi înspre SIF-uri".

    Şi Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul societăţii de brokeraj Estinvest, evidenţiază dividendele drept factor pentru evoluţia societăţilor de investiţii financiare, în 2018

    Domnul Murgoci ne-a precizat: "În opinia mea, principalul motiv pentru care cotaţiile SIF-urilor au avut de suferit de la începutul anului este dat de randamentul dividendelor pe care îl oferă aceşti emitenţi, care este mai mic decât cel al altor companii de la bursă.

    În acest context, probabil, unii investitori şi-au mai lichidat deţinerile la SIF-uri pentru a cumpăra acţiuni ale unor companii cu randamente ale dividendelor mai mari.

    Trebuie menţionat că unele societăţi de investiţii financiare au derulat, în acest an, programe de răscumpărare de acţiuni, care sunt de natură a susţine cotaţiile, dar în condiţiile unei lichidităţi reduse şi eficienţa acestora este limitată. Probabil că în absenţa programelor de răscumpărare deprecierile SIF-urilor ar fi fost şi mai severe".

    Potrivit directorului de la Estinvest, pentru restul acestui an, ţinând cont de faptul că randamentul dividendelor oferit de SIF-uri nu este foarte mare, nici corecţiile ex-dividend (data ex-dividend reprezintă prima zi în care cei care cumpără acţiuni nu vor mai beneficia de dividende, efectul fiind resimţit, în general, printr-o corecţie a cotaţiei în piaţă), care vor apărea în toamnă, nu vor fi importante.

    Domnul Murgoci a completat: "În aceste condiţii, preţul acţiunilor societăţilor de investiţii financiare va fi influenţat de rezultatele financiare pe care le vor obţine emitenţii şi de evoluţia întregii pieţe.

    Un alt element ce ar putea avea un impact pozitiv pentru titlurile SIF-urilor este dat de o posibilă eliminare a pragului de deţinere de 5%, existent în prezent".

    Raportate la preţurile de închidere din data de 9 mai, cel mai mare randament al dividendului, de 4,67%, este oferit de SIF Transilvania (SIF3), în timp ce SIF Banat-Crişana (SIF1) nu va oferi dividende.

    Randamentul mediu al dividendelor societăţilor ce compun indicele BET-FI este de 4,18%, cel mai atractiv emitent din acest punct de vedere, cu 7,06%, fiind FP.

    Spre deosebire, randamentul mediu al companiilor ce intră în structura indicelui BET, ce vor distribui dividende în acest an, este de circa 7%.

    Dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare, cea mai redusă depreciere înregistrată de la începutul anului, de 2,52%, a fost avută de titlurile SIF Oltenia (SIF5), în timp ce acţiunile SIF4 au coborât cu 16,73%, în perioada 29 decembrie 2017 - 9 mai 2018.

    Singurul emitent din structura BET-FI care s-a apreciat de la începutul anului este FP, cu un avans de 11,11%.

    Opinia Cititorului ( 5 )

    1. De ani de zile se tot aruncă zvonuri - în special când lucrurile nu merg bine - relativ la desființarea pragului de 5% la sif-uri. La ce ne putem aștepta în următorii 10 ani ?

      Sifurile , daca ar fi pastrat cei 1% (pentru fiecare Sif ) din Erste , pe care au primit in schimbul a 6% din BCR , la cotatia actuala a Erste pe bursa , asta ar valora peste 160 mil. de EUR . In plus , au mai primit cate 28 mil EUR cash .

      In situatie favorabila se afla , Sif5 care a pastrat 6,29% din BCR . Acum insa , 6,29% , din peste 6 MILIARDE de EUR ,cat era cotatia BCR cand ERSTE a cumparat peste 60% din BCR valoreaza mult mai mult .

      In continuare asteptam sa vedem cum sunt protejate interesele actionarilor autohtoni , in valorificarea , sau pastrea , acestei participatii de 6,29 %  

      1. Ce o fi favorabil in a avea bcr in loc de erste?

        Nu mai vorbesc de faptul ca EBS e pe locul1 intre detinerile sif1...

        Sau sa ne gandim: ce a fost mai bine, 5% din bcr sau 8% din tlv? 

      O mare parte din tara asta are actiuni la sif-uri. Din pacate! Actiunile sunt subevaluate, cu disconturi aberante, fara lichiditate pe BVB, doar sifonate de administratori din interior. Pentru actionari praful de pe toba! Nimeni nu face nimic cu sifurile astea! PSD trebuie sa faca ceva pentru piata de capital din Romania! Ca ceilalti n-au facut nimic!

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    rpia.ro
    danescu.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Oct. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9724
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
    Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    cnipmmr.ro
    thediplomat.ro
    hipo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb