• Banca a vândut produse financiare mult mai riscante decât pretindea că sunt
"Royal Bank of Scotland Group" Plc (RBS), cel mai mare grup bancar britanic, a acceptat să plătească o amendă de 4,9 miliarde de dolari ca să pună capăt unei anchete lansate de autorităţile din SUA pentru că, în perioada 2005-2008, a vândut produse financiare mult mai riscante decât pretindea că sunt, conform presei străine.
Astfel, RBS încheie în mod amiabil cazul, iar directorul executiv al băncii, Ross McEwan, a afirmat: "Un acord de principiu cu Departamentul de Justiţie din SUA ne va permite să rezolvăm problemele judiciare rămase, acesta fiind preţul pe care trebuie să-l plătim pentru ambiţiile globale urmărite de bancă înaintea crizei" .
Detaliile înţelegerii urmează să fie negociate, înainte ca părţile să încheie acordul final, conform anunţului făcut de Departamentul american al Justiţiei.
RBS a precizat că o parte, de 3,46 miliarde de dolari, din amendă va fi acoperită din provizioanele constituite pentru litigii. Analiştii estimau că RBS va fi amendată, în acest caz, cu până la 12 miliarde de dolari.
Investigaţia din SUA a privit modul în care RBS a structurat şi a vândut titluri de valoare garantate cu credite ipotecare, care au avut un rol semnificativ în declanşarea crizei financiare din 2008.
Amintim că RBS a raportat, pentru 2017, primul său profit anual din ultimul deceniu, continuând procesul de redresare după criza financiară din 2008.
Banca britanică a obţinut un câştig net de 752 de milioane de lire sterline (1,05 miliarde de dolari) anul trecut, comparativ cu o pierdere de 6,95 miliarde de lire în 2016. Analiştii anticipau un profit de numai 592 de milioane de lire.
Problemele RBS cu litigiile complică planul guvernului britanic de a lansa vânzarea deţinerii sale la bancă.
RBS a fost salvată de stat în 2008, cu o sumă-record de 45,5 miliarde de lire (59,8 miliarde de dolari).