Cotaţiile petrolului au înregistrat vineri o scădere bruscă de aproape 8%, pe fondul intensificării tensiunilor comerciale globale, după ce China a anunţat impunerea unor tarife suplimentare de 34% pentru toate importurile din SUA, începând cu 10 aprilie, informează Reuters, care indică cele ce urmează.
Această măsură vine ca reacţie la decizia administraţiei Trump de a majora semnificativ barierele tarifare, determinând mai multe state să pregătească contramăsuri, ceea ce a amplificat turbulenţele de pe pieţele financiare şi temerile legate de o posibilă recesiune mondială.
Vineri, contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 5,55 dolari, adică 7,9%, până la 64,59 dolari pe baril, iar cele pentru WTI (West Texas Intermediate) au coborât cu 5,87 dolari, respectiv 8,8%, ajungând la 61,04 dolari pe baril. În timpul sesiunii, ambele au atins cele mai reduse niveluri din 2021.
Declinul vine în contextul în care JP Morgan a majorat de la 40% la 60% probabilitatea intrării economiei globale în recesiune până la sfârşitul anului. În plus, OPEC+ a decis să accelereze creşterea producţiei, anunţând pentru luna mai o suplimentare de 411.000 barili pe zi, faţă de planul anterior de 135.000 barili.
Presiunea asupra pieţei a fost amplificată şi de hotărârea unui tribunal rus de a permite continuarea operaţiunilor terminalului de export din Marea Neagră, gestionat de Consorţiul de Conducte din Marea Caspică (CPC), evitând astfel o posibilă întrerupere a livrărilor din Kazahstan.
Chiar dacă importurile de petrol, gaze şi produse rafinate au fost exceptate de la noile tarife americane, politicile comerciale ale Washingtonului generează riscuri suplimentare pentru piaţă, alimentând inflaţia şi accentuând incertitudinea economică, potrivit sursei citate.
În acest context, Goldman Sachs a revizuit în scădere estimările pentru preţul petrolului în decembrie 2025, la 66 dolari/baril pentru Brent şi 62 dolari/baril pentru WTI, invocând riscurile crescute de recesiune şi majorarea ofertei din partea OPEC+. La rândul său, HSBC a redus estimarea privind creşterea cererii globale pentru 2025, de la 1 milion barili/zi la 0,9 milioane.
"Riscurile pentru prognoza noastră rămân orientate în jos, în special pentru 2026, din cauza presiunilor economice şi a creşterii producţiei OPEC+", a declarat Daan Struyven, şeful cercetării petroliere la Goldman Sachs.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2025, 23:39)
Perfect. Hai si la pompa cu scăderea…