"Dosarul transferurilor", cei opt condamnaţi forţează "portiţele" legale

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Sport / 25 aprilie 2014

"Dosarul transferurilor", cei opt condamnaţi forţează "portiţele" legale

Avocaţii celor opt condamnaţi în "Dosarul Transferurilor" au efectuat în cele şapte săptămâni scurse de la pronunţarea deciziilor definitive de către Curtea de Apel adevărate tururi de forţă. Toate portiţele legale au fost luate cu asalt, fără succes până acum, dar este evident că oamenii de fotbal ajunşi după gratii nu sunt dispuşi să se resemneze în faţa actualei stări de fapt. Contestaţia în anulare şi graţierea prezidenţială au fost două dintre căile de atac cele mai des invocate.

Astăzi va fi discutată admisibilitatea cererii contestaţiei în anulare depusă de Cristian Borcea, după ce instanţa Curţii de Apel Bucureşti (CAB) a amânat acest lucru pentru că în momentul în care trebuia analizată nu era redactată motivarea condamnărilor. În ceea ce îl priveşte pe Mihai Stoica, instanţa a decis să admită contestaţia, în sensul că ea poate fi judecată de un judecător de la CAB, primul termen fiind în 16 mai. De asemenea, avocatul lui Gigi Neţoiu susţine că sentinţa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti a fost dată în alte limite decât cele prevăzute de lege. La rândul său, fostul deputat Gigi Neţoiu contestă pedeapsa de 3 ani si 4 luni de închisoare. În schimb, contestaţiile în anulare depuse de fraţii Ioan şi Victor Becali au fost respinse ca inadmisibile de către Curtea de Apel Bucureşti, decizia fiind una definitivă. Împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestaţie în anulare în mai multe cazuri, printre acestea fiind şi atunci când se consideră că în timpul procesului nu a avut loc citarea legală, inculpatul nu a fost audiat, există cazuri de incompatibilitate, sunt dictate două condamnări împotriva aceluiaşi inculpat pentru aceeaşi faptă.

În cazul a doi condamnaţi în acest dosar s-a discutat intens despre graţiere: Gică Popescu şi Jean Pădureanu. Motivele sunt diferite, în cazul primului a fost pusă în balanţă excepţionala carieră de fotbalist, la cel de-al doilea s-a vorbit de vârsta înaintată şi de multiplele probleme de sănătate. Avocatul Ion Cazacu, care îl reprezintă pe Jean Pădureanu, a cerut la Tribunalul Ilfov ca Intitutul Naţional de Medicină Legală să stabilească dacă fostul preşedinte al Gloriei Bistriţa are nevoie de însoţitor, în condiţiile în care suferă de boala Alzheimer în formă avansată şi demenţă mixtă. Cererea a fost admisă, fostul preşedinte al Gloriei Bistriţa fiind însoţit de un alt deţinut, care pentru aceste servicii beneficiază de o reducere a pedepsei. După acest prim pas se speră ca cererea de graţiere să fie semnată în cel mai scurt timp, mai ales că starea de sănătate a lui Pădureanu se înrăutăţeşte de la o zi la alta.

În cazul graţierii lui Gică Popescu a existat o adevărată campanie, susţinută de trusturi de presă, foşti fotbalişti, oameni politici şi oameni de cultură. Premierul Victor Ponta chiar a declarat că dacă ar fi preşedinte ar semna imediat cererea de graţiere a fostului căpitan al echipei naţionale. Deranjat de toată vâlva creată în jurul numelui său, Popescu a trimis o scrisoare deschisă în care solicita celor care îl susţin să fie mai puţin pătimaşi, pentru a-i permite să-şi pregătească în linişte strategia care să-l ajute să iasă cât mai repede din închisoare. Cel mai discret în acţiuni a fost până acum George Copos. Împreună cu avocaţii săi, Copos încearcă să realizeze o strategie diferită de a celorlalţi inculpaţi din dosar, o primă cerere ar viza întreruperea pedepsei pentru trei luni, timp necesar pentru a-şi pune ordine în afaceri. Ieri, George Copos a părăsit pentru câteva ore penitenciarul, fiind prezent la tribunal, unde a avut loc nou termen în "Dosarul Loteria 1", în care este acuzat de evaziune fiscală.

Mihai Stoica, George Copos şi Gheorghe Popescu sunt încarceraţi la Penitenciarul Rahova, Jean Pădureanu se află la Spitalul Penitenciarului Jilava, Cristian Borcea, Ioan şi Victor Becali sunt la Penitenciarul Slobozia, iar Gigi Neţoiu la Penitenciarul Craiova.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. La multi ani! Pentru toti 8!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb