Dr. Bogdan Coltor: "Cercetătorii au reuşit să prezică obezitatea la copii folosind sânge din cordonul ombilical"

T.B.
Ştiri utilitare / 30 ianuarie

Dr. Bogdan Coltor, reprezentat Cord Blood Center

Dr. Bogdan Coltor, reprezentat Cord Blood Center

Cu unul din trei copii diagnosticaţi deja în întreaga lume, obezitatea infantilă reprezintă o problemă globală în creştere, care afectează atât sănătatea celor mici, cât şi un impact major asupra sistemului de sănătate, se arată într-un comunicat al Dr. Bogdan Coltor, remis redacţiei. O nouă descoperire ar putea face ca această problemă să fie abordată înainte ca efectele să se instaleze, potrivit sursei .

În prezent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că aproximativ 124 de milioane de copii sunt diagnosticaţi cu obezitate în întreaga lume, iar această epidemie pune în pericol sănătatea viitoare a generaţiilor tinere. Nici România nu face excepţie, arată statisticile Federaţiei Mondiale a Obezităţii: până în anul 2030, aproape 500.000 de copii cu vârste între 5 şi 19 ani vor suferi de obezitate în România, potrivit sursei indicate.

Dacă în prezent recomandările şi intervenţiile medicilor vin abia după ce există un diagnostic, potrivit unor noi descoperiri, lupta împotriva obezităţii infantile ar putea începe mult mai devreme, se arată în comunicat. Un studiu recent arată că metilarea ADN-ului (DNAm) în sângele din cordonul ombilical ar putea prezice traiectoria de creştere a unui copil până la 18 ani. În acest context, cercetătorii au descoperit patru modele de traiectorii ale indicelui de masă corporală: greutate normală, supraponderalitate sau obezitate timpurie, supraponderalitate sau obezitate tardivă şi obezitate supraponderală normală până la foarte târziu, informează sursa precizată.

Potrivit comunicatului, "Utilizarea acestor markeri ADN pentru a anticipa riscul de obezitate în copilărie poate reprezenta o abordare inovatoare în gestionarea acestei probleme de sănătate publică. Furnizorii de servicii medicale pot utiliza aceste informaţii pentru a dezvolta strategii personalizate de prevenţie şi gestionare a obezităţii infantile, cu scopul de a reduce comorbidităţile asociate şi de a îmbunătăţi calitatea vieţii copiilor afectaţi", explică Dr. Bogdan Coltor, reprezentat Cord Blood Center.

De altfel, peste 85 de afecţiuni sunt deja tratate cu succes folosind celule stem recoltate la naştere din cordonul ombilical, dar şi din placentă, transmite Dr. Coltor. Studiile clinice indică rezultate promiţătoare în utilizarea celulelor provenite din placentă pentru tratarea unor boli precum diabetul, AVC-ul, Boala Parkinson, scleroza multiplă sau fibroza pulmonară. Totodată, sute de studii clinice sunt în desfăşurare pentru a explora potenţialul terapeutic al acestor celule, beneficiind de uşurinţa obţinerii lor, cantitatea disponibilă şi caracteristicile lor unice. Cercetătorii estimează că, până în 2030, FDA ar putea aproba între 30 şi 50 de noi terapii celulare, deschizând astfel noi orizonturi în tratamentul diverselor afecţiuni, mai arată datele comunicatului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb