Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat luni că Banca Industrială şi Comercială a Chinei va finanţa proiectele convenite în urmă cu un an de premierul român şi cel chinez, primele investiţii urmând să aibă loc la Centrala de la Rovinari şi Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.
"Partea chineză a prezentat interesul foarte clar şi decizia băncii de a susţine financiar proiectele de investiţii. Este vorba de finalizarea Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi celelalte proiecte în domeniul energetic", a declarat Dragnea după întâlnirea cu preşedintele Băncii Industriale şi Comerciale a Chinei, Huiman Yi.
Liviu Dragnea a subliniat că cel mai important subiect discutat astăzi se referă la proiectul Cernavodă: "Ne-au transmis decizia lor de a finanţa atât proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, cât şi celelalte proiecte de producţie energetică -Tarniţa-Lăpuşteşti şi Rovinari, în primă fază."
Viceprim-ministrul a arătat că Banca a anunţat decizia fermă de a susţine investiţia în infrastructura feroviară pe care statul român doreşte să o realizeze cu parteneri chinezi, în special trenul de mare viteză. Conform discuţiilor de astăzi, Banca este interesată să faciliteze companii care au afaceri în România în domeniul agricol, dar şi companii din China interesate să investească în agricultură. De asemenea, susţine un proiect foarte important de energie eoliană în ţara noastră. Totodată, ICBC analizează posibilitatea ca, în perioada următoare, să deschidă o filială şi în România, ţinând cont şi de modul de derulare a investiţiilor negociate. Banca a stabilit deja o echipă care va fi permanent aici la finalizarea negocierilor.
Banca Industrială şi Comercială are active financiare în valoare de 3,2 trilioane de dolari. ICBC are, în prezent, filiale în peste 40 de ţări şi finanţează investiţii pe care companiile chinezeşti le fac şi în China, dar şi în lume. Banca înregistrează peste 5 milioane de clienţi din rândul companiilor, iar din rândul persoanelor fizice - majoritatea cetăţenilor chinezi.
Liviu Dragnea conduce Comitetul interministerial pentru monitorizarea îndeplinirii angajamentelor asumate de România cu ocazia Reuniunii, la Bucureşti, în 26 noiembrie 2013, a şefilor de Guvern ai Republicii Populare Chineze şi statelor Europei Centrale şi de Est. România şi China au semnat, la acea dată, acte de colaborare în diferite domenii, de la energie nucleară, până la exportul de produse agricole spre China. Comitetul a fost înfiinţat în decembrie 2013.
În luna martie 2014, viceprim-ministrul Liviu Dragnea a efectuat o vizită de lucru în China, pentru evaluarea stadiului de implementare a propunerilor de cooperare aferente înţelegerilor dintre România şi China, semnate anul trecut.
Tot în acest an, pe 20 iunie, la Bucureşti, viceprim-ministrul Liviu Dragnea a avut o întâlnire cu preşedintele China General Nuclear Power Holding Corporation, cea mai mare companie din lume în domeniul construcţiei de centrale nucleare, în urma căreia a anunţat că negocierile privind investiţia la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă sunt foarte aproape de finalizare.