DRAGNEA ÎI NUANŢEAZĂ DECLARAŢIILE LUI PONTA:  "Repartizăm 3 miliarde de dolari pentru investiţii, dar şi pentru salarii, arierate, datorii"

CĂTĂLINA N. MĂNOIU
Ziarul BURSA #Politică / 10 septembrie 2014

Ialomiţianu: "Guvernul «momeşte» aleşii locali din opoziţie"

Premierul declarase că 2% din PIB trebuie să fie cheltuite pentru investiţii publice

Cele 3 miliarde de dolari (2% din PIB) despre care premierul Victor Ponta spunea că trebuie cheltuite până la sfârşitul anului vor fi repartizaţi atât pentru investiţiile publice, dar şi pentru plata salariilor, arieratelor sau a datoriilor generatede hotărâri judecătoreşti, a declarat ieri vicepremierul Liviu Dragnea. "Ministerul de Finanţe, în zilele imediat următoare, va prezenta două lucruri, din câte ştiu eu, şi anume care sunt sumele disponibile efectiv ca să fie repartizate şi al doilea lucru, după discuţiile pe care le-au avut cu toate ministerele şi din câte ştiu eu le-au încheiat aseară (n.r. lunis seară) cu toate ministerele, vor prezenta Guvernului şi primului-ministru o propunere de repartizare a acestor sume care să acopere în primul rând necesarul de investiţii", a spus Dragnea, citat de Mediafax. "Practic, noi săptămâna viitoare trebuie să avem o rectificare", a subliniat Dragnea.

Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru al Finanţelor Publice (nr. 2010-2012) şi deputat PDL, ne-a declarat: "Afirmaţia premierului Victor Ponta cu privire la alocarea a 2% din PIB pentru investiţii publice, în perioada următoare, este o «momeală» aruncată primarilor din opoziţie, în contextul intrării în vigoare a ordonanţei care legalizează traseismul politic al nivelul aleşilor locali". Domnia sa a adăugat: "Guvernul nu dispune de această sumă. Victor Ponta ţine deficitul bugetar redus prin faptul că nu are încasări şi a tăiat investiţiile publice. Dacă premierul deblochează investiţiile publice se vor depăşi ţintele europene de deficit bugetar. Trimiterea cu privire la suma disponibilă pentru proiecte de investiţii, precum şi măsura potrivit căreia impozitului pe construcţii va trece la autorităţile locale, sunt doar încercări de a atrage primarii şi preşedinţii de consilii judeţene din opoziţie".

Deputatul PDL susţine că, în ceea ce priveşte stadiul actual al proiectelor de investiţii publice, guvernul a realizat în primele opt luni ale anului curent doar o treime din totalul acestora, aproximativ 11 miliarde de lei, în condiţiile în care totalul proiectelor de investiţii se ridică la 39 miliarde de lei. "A doua rectificare bugetară care trebuie să se realizeze până la finalul lunii octombrie-începutul lunii noiembrie va fi tot negativă. Guvernul Ponta va face rectificarea bugetară înainte de campanie ca să mai dea nişte bani primarilor înainte de alegerile prezidenţiale. Ca să redirecţioneze fonduri către aleşii locali din opoziţie, Ministerul Finanţelor Publice va mai tăia din banii unor ordonatori de credite", ne-a mai precizat domnul Ialomiţianu.

Deputatul PSD, Claudiu Manda, a refuzat să asume o poziţie fermă în privinţa manierei în care banii disponibili pentru proiectele de investiţii publice ar trebui alocaţi. Domnia sa ne-a declarat, însă, că banii disponibili ar trebui să se îndrepte şi către şantierele care sunt deschise încă: "Sumele care ar trebui achitate pentru semnarea recepţiei, finalizarea lucrărilor, nu sunt extrem de mari. O decizie binevenită ar fi finalizarea proiectelor de investiţii care au fost deja începute, păstrarea acestor şantiere deschise atrage, în mod firesc, cheltuieli pentru conservarea acestora. O serie de drumuri de interes local şi naţional ar putea fi incluse în schema de alocare a sumei disponibile pentru investiţii, însă nu mă pot pronunţa, este o decizie care ar trebui să se ia la nivel central".

Premierul Victor Ponta a declarat, recent, că România trebuie să cheltuiască, până la sfârşitul anului 2014, o sumă de peste trei miliarde de dolari pentru investiţii publice, el arătând că aceste fonduri, care sunt acoperite de la buget, se cheltuiesc greu din motive procedural birocratice. "Am mers pe o cale, altfel corectă, aceea de a scădea în fiecare an deficitul public, de a ne duce spre ţintele europene de deficit structural. Cred însă că în acest an am mers un pic prea repede pe această cale. După 7 luni din anul 2014, România are un deficit al bugetului public de 0,2% din PIB. În mod normal, pentru o economie puternică, consolidată, asta ar fi o veste bună. Pentru o economie ca cea românească, care are nevoie de investiţii, nu cred că e o veste atât de bună", a spus Ponta, la o conferinţă organizată de Ambasada SUA, AMCHAM şi AMRO. Ponta a precizat că procentul de 2% din PIB pe care România trebuie să îl cheltuiască în continuare ca investiţii publice până la sfârşitul acestui an înseamnă enorm de mult, respectiv peste 3 miliarde de dolari, şi că acest capital investit în economie se va răsfrânge asupra întregii dezvoltări a ţării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb