Dragoş Cabat: "În două luni se va relua creditarea firmelor"

A.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 decembrie 2009

"În maximum două luni, băncile vor relua creditarea firmelor", a estimat, ieri, Dragoş Cabat, managing partner la Financial View, prezent la o conferinţă de presă.

Băncile vor relua creditarea firmelor într-o lună, două, pentru că Uniunea Europeană doreşte ca pe pieţele statelor membre să existe creştere, a explicat Dragoş Cabat, citat de Agerpres. Ca atare, şi consumul se va relansa în circa 4 luni.

În opinia expertului de la Financial View, România este importantă pentru UE pentru că are o piaţă de consum de 21 de milioane de persoane, pentru că are o forţă de muncă încă ieftină şi pentru că la noi se pot produce încă materii prime poluante, care se fabrică mai costisitor în alte părţi.

România se află în situaţia dificilă în care nu poate reduce fiscalitatea, pentru că nu are resursele bugetare necesare, dar are un deficit bugetar care va impune creşterea TVA, deşi aceasta este "o soluţie proastă". În opinia lui Dragoş Cabat, "TVA se va modifica în 2010, dar ar fi şi mai rău să se modifice cota unică, care a adus numeroase beneficii în economia românească."

În ceea ce priveşte accesul la fonduri europene nerambursabile, Dragoş Cabat consideră că România va avea acces mai degrabă la forme de ajutor în echipamente şi produse, care ajută economiile europene, "pentru că marii contribuabili nu vor accepta să transfere bani în România" din cauza suspiciunilor de corupţie şi a incapacităţii de a utiliza respectivele fonduri.

"Ar trebui să avem o politică anticiclică, dat fiind că la noi cheltuielile bugetare au crescut mai rapid decât veniturile, iar lefurile din sectorul public au crescut mai rapid decât economia. De asemenea, Ministerul de Finanţe ar fi trebuit să elaboreze o curbă de randamente", în absenţa căreia acum nu putem accesa împrumuturi de pe piaţa externă decât la costuri foarte mari, a mai precizat Dragoş Cabat

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb