Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj îi atrage atenţia preşedintelui UDMR Kelemen Hunor că înainte de a introduce "taxa de solidaritate", trebuie să luptăm împotriva muncii la negru, a evaziunii fiscale şi a celor care fac miliarde fără să plătească un leu taxe în ţară.
"Domnule Preşedinte Kelemen Hunor, înainte de a introduce "taxa de solidaritate", să luptam împotriva muncii la negru, a evaziunii fiscale şi a celor care fac miliarde în România fără să plătească un leu taxe în ţară!
Trei seturi de cifre în cele ce urmează, care nu sunt la zi, dar care merită readuse în atenţia noilor guvernanţi, mereu în căutare de bani pentru promisiunile electorale:
1. deficitul de încasare la TVA în 2018 a fost de 34%, adică o evaziune fiscală din TVA de 32 miliarde de lei în valoare absolută, pe locul întâi în UE; nu am date din 2020, dar mai mult că sigur că în valoare absolută sunt mai mari;
2. Amenzile date angajatorilor pentru muncă la negru însumează în primele şapte luni din 2021 peste 50 milioane lei; datele din 2017 (ultimele pe care le-am găsit) arată că prejudiciul adus României de muncă la negru era de 90 miliarde de lei - echivalentul a 20 miliarde Euro la cursul de atunci;
3. O statistică din 2019 a lui PwC arată că România pierde anual 3,7% din PIB - echivalentul a peste 7 miliarde de Euro - din cauza deficitului de personal calificat, personal pe care de fapt România nu-l mai produce de peste 10 ani;
Date mai noi nu am găsit, probabil în perioada de pandemie nimeni nu s-a mai gândit la temele de mai sus.
Revenim la informaţiile prezentate şi aducând datele neajustate (inflaţie, curs) la România anului 2021 vedem că ni se scurg printre degete anual circa 35 miliarde Euro prin evaziune fiscală, muncă la negru şi deficitul de forţă de muncă calificată. Echivalentul a 15% din PIB-ul anului 2021, PIB-ul unei economii nesustenabile, care creşte din importuri şi inflaţie şi care este lăsată povara copiilor şi nepoţilor noştri, având în vedere gradul avansat de datorie publică, aproape 50%.
Aşadar, dacă venim cu ideea de taxa de solidaritate înainte de a corectă crimele fiscale care ne macină economia, riscăm să agravăm turbulenţele din mediul de afaceri. Asta pentru că multe dintre companiile care au o cifra de afaceri de peste 100 milioane de Euro sunt companii de manufactură industrială (fabrici) şi astea au rămas puţine dacă ne luăm după un alt indicator deprimant, deficitul de balanţă comercială care se duce anul asta mult peste 20 miliarde de euro.
Şi, drept exemplu de guvernare sustenabilă a unei ţări, de menţionat că balanţă comercială dintre România şi Ungaria înclină în primele 10 luni din 2020 în favoarea acesteia din urmă, cu un surplus de 2,2 miliarde de Euro", a scris Dragoş Damian astăzi pe pagina sa de Facebook.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.11.2021, 17:53)
Asa este dar pentru idiotii din clasa politica e mai usor sa inventeze taxe, sa taie salariile, in loc sa scuture un pic firmele care fac evaziune (acoperite de politicieni si rudele lor)
1.1. un calcul cinic al PNL si KWI (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2021, 04:49)
ministerele problema (sanatatea si finantele) nu au fost castigate prin negociere de PSD, ci au fost pasate rapid de PNL.
probabil aceasta a fost una dintre conditii ca PSD sa fie primit in guvern.
la sanatate, oricum ai da-o, bine n-o sa fie. fie relaxezi si explodeaza covrigul, fie lupti contra covrig si antagonizezi boborul.
la finante cred ca stam atat de prost inca dresul situatiei implica masuri care l-ar contrazice pe Citu, cel care oficial se opune noilor taxe. asa ca si acest minister a fost pasat.
de ce sa lupti contra coruptiei si muncii la negru, cand e mai usor sa biciuiesti fraierii care muncesc la vedere.
PNL spera ca PSD va deconta tot dezastrul care va urma in sanatate si finante si astfel sa mai spere la ceva in 2024...