Tribunalul din Amsterdam a pronunţat, ieri, falimentul "DSB Bank" din Olanda, instituţie care a fost plasată la data de 12 octombrie sub protecţia Legii falimentului.
"Tribunalul a ajuns la concluzia că s-a încercat totul pentru ca DSB să subziste, dar nu mai există nicio speranţă. În consecinţă, tribunalul a declarat falimentul DSB Bank", anunţă comunicatul instanţei.
La cererea Băncii Centrale a Olandei (DNB), DSB a fost plasată sub protecţia tribunalului din Amsterdam. Toate activele şi pasivele băncii au fost îngheţate. De asemenea, au fost numiţi doi administratori independenţi. Aceştia au cerut tribunalului, săptămâna trecută, să pronunţe falimentul băncii, deoarece nu s-a găsit niciun investitor care să preia această instituţie specializată în credite pentru persoane fizice.
DSB a obţinut, vineri, un ultim răgaz din partea tribunalului ca să-şi găsească un cumpărător, însă negocierile cu un investitor american au eşuat duminică seara.
Ministerul de Finanţe din Olanda a anunţat, ieri, că negocierile cu potenţialul cumpărător au ajuns duminică la un plan "prea puţin realist", care presupunea o injecţie de capital de peste 200 de milioane de euro, din care 100 de milioane de euro de la statul olandez. Acest plan nu garanta revenirea băncii la solvabilitate.
Conform DNB, clienţii DSB au retras în cursul primelor zece zile ale lunii octombrie aproximativ 600 de milioane de euro, adică a şasea parte din depozitele băncii.
DSB, care are între 350 şi 400 de conturi bancare şi 2000 de angajaţi, a atras atenţia prin metodele agresive de vânzare a creditelor imobiliare, a creditelor de consum şi de asigurare de viaţă.
Conform sindicatului De Unie, 1.300 de persoane îşi vor pierde locul de muncă după falimentul băncii, iar alte 700 de persoane vor rămâne angajate pentru o perioadă de timp, în vederea finalizării activităţilor DSB.