DUPĂ 11 MAJORĂRI CONSECUTIVE BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 7% pe an

S.B.
Bănci-Asigurări / 9 februarie 2023

BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 7% pe an

După 11 majorări consecutive ale dobânzii cheie, Banca Naţională a României (BNR) a decis astăzi menţinerea ratei anuale a dobânzii de politică monetară la 7%, potrivit unui comunicat al BNR remis astăzi redacţiei.

Prima mărire, la 1,5%, a fost operată la începutul lunii octombrie 2021.

Consiliul de Administraţie al Băncii Centrale a decis şi menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% la sută pe an.

De asemenea, BNR a decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Totodată, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 16,37 la sută în decembrie 2022, de la 16,76 la sută în noiembrie, rămânând doar marginal deasupra nivelului prognozat, în principal ca efect al ieftinirii combustibililor, pe fondul descreşterii cotaţiei petrolului şi al aprecierii leului în raport cu dolarul SUA.

Prin urmare, în trimestrul IV 2022, rata anuală a inflaţiei a ajuns pe un platou, aşa cum s-a anticipat, înregistrând pe ansamblul intervalului o creştere mult mai modestă decât în trimestrele precedente (de la 15,88 la sută în septembrie), în condiţiile accentuării impactului dezinflaţionist al dinamicii agregate a componentelor exogene ale IPC, sub influenţa scăderii considerabile a preţului combustibililor.

Rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat şi-a reaccelerat uşor creşterea în ultimele luni ale anului trecut, contrar previziunilor, mărindu-se de la 11,9 la sută în septembrie, la 14,6 la sută în decembrie 2022, pe fondul continuării scumpirii alimentelor procesate, dar şi al creşterilor cvasi-generalizate de preţuri consemnate pe segmentul mărfurilor nealimentare şi pe cel al serviciilor. Evoluţia inflaţiei CORE2 ajustat continuă să reflecte efectele majorărilor ample ale cotaţiilor materiilor prime agroalimentare şi ale costurilor cu energia şi transportul, alături de influenţele blocajelor în lanţuri de producţie. Acestea au fost potenţate şi în acest interval de cotele înalte ale aşteptărilor inflaţioniste pe termen scurt şi de rezilienţa cererii pe anumite segmente, precum şi de ponderea însemnată deţinută în coşul de consum de produsele alimentare şi de cele importate.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. e de bine sau de rau?

    1. E BINE PT HOTI.(cei ce se imprumuta de la populatie si de la fondurile noastre de pensii cu dobanzi de 7% la inflatie de 18%).

      E de bine. Companiile, persoanele fizice si statul se vor putea imprumuta la dobanzi rezonabile (nu in valoare absoluta ci comparativ cu inflatia), ceea ce insemna ca roata (a se intelege economia) se invarte in continuare, nu este gripata.

      Se va termina petrecerea asta cu dobanzi negative, stii cum se va termina? In lacrimi. Pai cine are bani si e si prost sa tot dea imprumuturi pe dobanzi reale si -8%?

    Un mare "strateg" din CA al BNR spunea acum mii de ani ca "de inflație n-a murit nimeni"...asta fiind motto-ul "luptei", adică da-le dracului de prețuri, important ca statul se se împrumute ieftin de la prosti !

    1. unii din prostii de care vorbesti sint de fapt obligati sa cumpere titluri de stat cu dobanzi real negative

      de exemplu fondurile de pensie de la pilonul 2  

      1.titlurile de stat au fost declarate "sigure " desi au dobanzi rela negative  

      2.au obligat fondurile de pensie sa investeasca in ceva "sigur " 

      60-65 % din fonduri sint obligatoriu investite in titluri de stat  

      3.rezultatul este ca aceste fonduri au cresteri real negative = adica banii de pensie scad

      asa guvernul supravietuieste pe banii viitorilor pensionari  

      Tortusi De are dobânda 4,75 și a semnalat că va mai creste. La fel a zis și BCE

      Poate știu ei ceva legat de înrăutățirea în Ucraina, poate Taiwan etc. 

      Daca ne uitam la zlot sau coroana vedem valori f.mari vs Ron

      Și nu au deficitele noastre  

      Erata Totuși Fed

      Fondurile de pensii au avut crestere nominal negativa anul trecut. Real cu tot cu inflatie cred ca s-a dus 20% din valoare.

    Poate scriem si noi pe bursa de " The Newly Poor in Germany " ce prea la picioarele ei stam toti!

    S c cret 

    De ce s-a oprit BNR? Pentru ca vede deja semnele sugrumarii economice sub greutatea colosala a inflatiei de 21%. De aia.

    Va readuc aminte, si cautati pe Bursa, raportul INS despre evolutia comertului cu amanuntul in Romania. In tot anul 2022, acesta pe cifre brute, neajustate cu inflatia, a crescut doar 4% 

    "Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în perioada 1.I-31.XII.2022, comparativ cu perioada 1.I-31.XII.2021, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 4,4%, datorită creşterii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+9,6%), vânzărilor de produse nealimentare (+4,5%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,4%)" 

     

    Cand combustibilii au crescut cu peste 30%, 40%, sa ai cifra de afaceri crescuta doar cu 9% inseamna ca s-a redus consumul cu peste 25%. In loc de 100 km, romanii fac acum doar 70% si ceva. 

    Sa iti creasca cifra de afaceri la produse alimentare cu doar DOAR 1% cand toate produsele alimentare au cresteri de 30-40-100% inseamna ca romanii mananca doar jumatate din ce cumparau in trecut (sau au trecut la troc si comertul nefiscalizat). Retailerii sunt disperati, tot mai multi dau afara casierii si pun case self-service, reduc programul de lucru (daca isi permit), sting lumina pe jumatate la orele tarzii. Este neverosimila statistica asta.... te iei cu mainile de cap. 

    Eu cred ca asta vede BNR si este intr-o situatie fara iesire. Ar vrea sa mareasca dobanzile dar nu poate. Consumatorul roman deja este intr-o situatie crunta, cu adevarat disperata. De foame. 

    1. Se refera la volume vandute acea statistica. NU la cifra de afaceri(volum x pret). Fa din nou analiza tinand cont de acest lucru sa vedem la ce concluzie ajungi?

      Desi comentariile lui "s c cret" mi se pare intotdeauna hilare, de data asta omu' e aproape de adevar: e vb de volum, da, dar de "volumul cifrei de afaceri". Deci nu cantitati de bunuri.

      E vb de volum , de ex litri benzina motorina, au crescut vanzarile volumetrice cu 9% cifra de afacerri a crescut mul mai mult ex Petrom si-a majorat cifra de afaceri cu 136% fata de 2021 iar VOLUMELE DE CARBURANTI cu 7,3% fata de 2021. Se consuma in draci in Romania. Cei de la statistica nu s-au exprimat clar.

    "Bagau caruta'n sant" daca mai cresteau dobanda.

    Capitalismul se afla in faza terminala, pe perfuzii (infuzii de capital) functioneaza inertial pe baza de dobanzi real negative. 

    Mai dar cum se termina si inflatia asta sincron pe tot globul, nu alta.

    Nu mai țineți banii la bănci și în titluri de stat. Veți rămâne săraci lipiți. Isărescu și gașca va fura munca economisita cu truda. Aveți mare grija ca BNR și guvernul va depisedeaza de toți banii prin inflație și dobanzi real negative.

    1. In 1947 si in 2003 am avut in Romania bancnote de 1.000.000 de lei. Prima data dupa razboi si apoi dupa Revolutie. Acum iar baga scuza cu razboiul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb