DUPĂ APROAPE DOUĂ SĂPTĂMÂNI DE CUTREMURE Autorităţile încă mai caută explicaţii

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Miscellanea / 7 octombrie 2013

Autorităţile încă mai caută explicaţii

Update 13:55 INFP: Nu există o influenţă a exploatărilor petroliere din zonă asupra activităţii seismice

Directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Mircea Radulian, a declarat astăzi că, în urma analizării datelor privind seria de cutremure din Galaţi, seismologii consideră că nu există o influenţa a exploatărilor petroliere din zonă asupra activităţii seismice.

"În ceea ce priveşte activitatea seismică din zona Galaţi, ea este în continuare în desfăşurare, nu putem în momentul de faţă să precizăm cât va dura ca timp şi câte cutremure se mai aşteaptă să avem în zonă. Încă suntem în aşteptarea încetării acestui fenomen care se desfăşoară în zona respectivă", a declarat Radulian.

Directorul INFP a precizat că, referitor la posibila influentţă care ar fi din partea exploatărilor de petrol din zonă, seismologii consideră că nu este influenţată de exploatările petroliere. Această concluzie s-a bazat pe trei elemente: adâncimea forajelor, faptul că exploatările durează de circa 40 de ani, perioadă în care nu s-au înregistrat fenomene similare, şi aria mare a acestor exploatări petroliere.

----

Gheorghe Duţu, ANRM: "Explorările din zona gălăţeană nu sunt cauza cutremurelor"

Experţi: "Simptomele de la Izvoarele, tipice pentru fracturare hidraulică, în volum mare"

În timp ce pământul se zguduie din ce în mai mult din cauza cutremurelor repetate din Galaţi, autorităţile statului nu au găsit, încă, o explicaţie care să aducă lumină în cazul fenomenului care terorizează populaţia din trei localităţi gălăţene de mai bine de o săptămână.

După ce au avut loc circa 200 de cutremure de joasă magnitudine numai în regiunea Galaţi, ieri dimineaţă a fost rândul unui nou cutremur, de data aceasta cu o intensitate mai mare, să îşi facă simţită prezenţa. Cel mai puternic seism din ultimii patru ani, de 5,5 grade pe scara Richter, s-a înregistrat duminică dimineaţă în Vrancea, fiind resimţit în Bacău, Vaslui, Constanţa, Galaţi, dar şi în Bucureşti. La scurt timp, a fost urmat şi de o replică de 2,7 grade, experţii seismologi prezicând că vor mai urma astfel de fenomene, în perioada următoare.

Până în prezent, autorităţile abilitate au expus doar motivele care nu ar putea să cauzeze cutremurele. Astfel, în timp ce oficialii Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) ne-au declarat că explorările din zonă nu pot fi considerate cauza fenomenului, experţii în seismologie susţin că, deocamdată, nu se pot pronunţa cu exactitate referitor la sursa cutremurelor, iar autorităţile locale ne-au declarat că "nu este cazul" să se instituie stare de alertă generală deoarece astfel de evenimente au mai avut loc. Între timp, oamenii care locuiesc în cele trei localităţi care sunt afectate de seismele repetate, ce au început să crească şi în magnitudine, în ultimele zile, privesc cu neputinţă cum devin subiectul unei relatări demne de filmele paranormale.

Cutremurele din judeţul Galaţi nu au fost declanşate de explorările din zonă, ne-a declarat Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

Domnia sa ne-a precizat: "Organele de control au fost la sondele Petrom din zonă şi au concluzionat că explorările nu au nicio legătură cu aceste cutremure repetate. De asemenea, zona afectată de cutremure nu intră în perimetrul concesionat de Chevron pentru explorarea gazelor de şist".

În prezent, compania petrolieră OMV deţine trei sonde de forare, montate în extravilanul comunei Schela, iar două în extravilanul comunei Independenţa, potrivit Acordului de Mediu eliberat de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Galaţi. Deşi au existat unele voci din piaţă care au reclamat că explorările la o adâncime prea mare coroborate cu ploile din ultima vreme ar fi dus la apariţia seismelor, totuşi atât reprezentanţii Petrom, cât şi oficialii de la ANRM au infirmat acest scenariu, subliniind că în perimetrul comune Schela nu se desfăşoară decât explorări convenţionale, de mai bine de 50 de ani. Compania Petrom are instalate la Schela şi Independenţa sonde tip Cluster, care servesc la producerea de imagini de mare rezoluţie la mare adâncime, prin emiterea şi focalizarea de vibraţii mecanice de joasă frecvenţă, potrivit datelor de la ARPM Galaţi.

Deşi reprezentanţii INFP au declarat că nu resping ipoteza potrivit căreia şi explorările petroliere din zonă ar putea fi legate de recentele cutremure, aceştia au menţionat, însă, că, din datele colectate până în prezent, acestea nu pot fi considerate o cauză a fenomenului.

Pe de altă parte, unii experţi consideră că seismele în lanţ produse în localitatea Izvoarele se datorează reactivării unei falii seismice. Potrivit acestora, cele 200 de cutremure produse în numai 14 zile la Izvoarele denotă o reactivare ieşită din comun a acestei falii, care a mai înregistrat activităţi seismice de-a lungul timpului.

Experţii în seismologie au declarat: "S-a reactivat o falie din apropierea localităţii Izvoarele. Acum este vorba despre o reactivare ieşită puţin din comun. La Izvoarele există o propagare şi un efect de amplificare locală. Noi nu putem opri acest fenomen, adică activarea faliei seismice. S-ar putea să mai dureze. Dar după activitatea intensă înregistrată în noaptea de vineri spre sâmbătă, ar trebui să ne aflăm undeva în zona descrescătoare a activităţii seismice. Cauzele sunt naturale, există un stres puternic în scoarţa terestră".

Experţi: "Cutremurele din Galaţi şi cel din Vrancea, cauze comune"

Cu toate că unii specialişti în domeniu nu exclud legătura dintre cutremurele din Galaţi, din ultimele săptămâni, şi cel care a avut loc, ieri dimineaţă, în Vrancea, totuşi directorul INFP, Mircea Rădulian, a spus că cele două fenomene sunt întâmplătoare, fără să fie conectate. Domnia sa a apreciat că zona Vrancea rămâne cea mai periculoasă de la noi din ţară, din punct de vedere seismologic. "Am observat, ca o coincidenţă: exact în perioada aceasta, în zona Vrancea, practic, nu au fost cutremure. Deocamdată nu avem o explicaţie, nu este atât de simplu de explicat. Rămâne să studiem această situaţie, pentru că este destul de frapantă şi nouă", a precizat Mircea Rădulian.  

Potrivit unor experţi în geologie, în satul Izvoarele ar exista câteva sonde care forează pe orizontală, motiv pentru care au loc aceste fenomene. Potrivit acestora, tehnica forării orizontale constă în folosirea unor sape cu motor hidraulic, amplasat direct lângă locul prospectat, lucru care permite rotirea doar a unei părţi din coloana de forare, ne-au spus sursele noastre. De regulă, tehnica forării pe orizontală este folosită în explorarea gazelor de şist, nu petrolieră, fiind foarte costisitoare. De altfel, mai afirmă sursele citate, această metodă de forare este mult mai eficientă decât cele clasice, direcţia de prospectare fiind controlată de operatorii de la suprafaţă printr-o serie de senzori care transmit date ale presiunii formaţiunilor, direcţia faţă de orizont sau poziţionarea.

Sursele noastre ne-au mai spus: "Ceea ce se petrece, momentan, în regiunea Galaţi, este efectul explorării gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Adevărata problemă constă în faptul că apa tehnologică toxică rămasă în zăcământ sub presiune şi eventual gazele reziduale care nu au fost extrase, în urma cutremurelor de suprafaţă, pot fi eliberate în apa curată de mare, medie şi mică adâncime a fântânilor şi a puţurilor, iar apa poate să fie infestată, având în vedere că majoritatea satelor se alimentează cu apă potabilă din fântâni". Reamintim că apa din fântânile din satul Izvoarele nu este potabilă, nici pentru oameni şi nici pentru animale, potrivit rezultatelor analizelor de laborator realizate de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi. Oficialii din DSP au recomandat sătenilor să folosească surse alternative de apă, dat fiind că cea din fântâni are miros de sulf.

Bilanţul cutremurelor din Galaţi, timp de două săptămâni, arată că au avut loc circa 200 de seisme de joasă magnitudine.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Este foarte comod sa lansezi teorii fara sa-ti asumi raspunderea,dar astfel de experti sunt experti doar in isterizarea oamenilor care au de suferit .

    Un articol intr-un ziar al oamenilor de afaceri nu ar trebui sa citeze experti anonimi,daca isi respecta cititorii. 

    1. A inceput atacul asupra apelor freatice,intr-o cardasie criminala a institutiilor de siguranta nationala.Ce inseamna sa se foloseasca surse alternative?Apa imbuteliata ca- desert la pret de specula,dar animalele ce beau?Ce lapte vor da din ape otravite? Activitatea seismica naturala nu a produs nicaieri vreodata ape contaminate cu ceva...

    E normal sa mai caute inca. Nu vi se pare normal sa caute o explicaţie valida? Credeţi ca e asa uşor de stabilit cauza unui fenomen natural? O tineri sus si tare cu experţii vostri. Care experţii? Ca dacă sunt aceeaşi cu nivelul lui Funar e clar. Pana si updateul va contrazice. Penibil? Da. Plătit?mult, foarte mult. Ape contaminare exista de mult in jud Galati. Acum 10 ani am cerut apa unui om din Matca. M-a întrebat dacă de băut, ca altfel îmi da din fantana. Explicatia: apa nu era potabilă in fântâni. Trageti concluziile. Articol lipsit total de dovezi si mers pe presupuneri false. Unde mai e încrederea de care trebuie sa dea dovada Bursa? Domnule Goldstein, mai sunteţi atent la ce se întâmpla in curtea Dvs? Sau va interesează doar banii?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb