DUPĂ CE A SOLICITAT CLARIFICĂRI MFP REFERITOARE LA APLICAREA ORDONANŢEI CARE AMÂNĂ RATELE  OTP Bank a reîncadrat creditele de nevoi personale garantate cu ipotecă la credite ipotecare

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 iunie 2020

OTP Bank a reîncadrat creditele de nevoi personale garantate cu ipotecă la credite ipotecare

OTP Bank a modificat încadrarea creditelor de nevoi personale garantate cu ipotecă, incluzându-le în categoria creditelor ipotecare, pentru aplicarea Ordonanţe de Urgenţă nr. 37/2020 privind amânarea ratelor bancare.

Comunicatul OTP arată că reclasificarea vine în contextul în care, în urmă cu aproximativ două săptămâni, reprezentanţii băncii solicitau într-o adresă către Ministerul Finanţelor Publice şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri clarificări cu privire la definiţia dată de Ordonanţa de Urgenţă nr. 37/2020 creditului ipotecar şi, respectiv, încadrarea în cuprinsul acesteia a creditelor de nevoi personale garantate cu ipotecă.

Imediat după răspunsul Ministerului Finanţelor Publice, modificarea a fost efectuată automat în sistemul băncii, iar procesul de informare a clienţilor este în curs de desfăşurare, ei primind o notificare cu modificările operate, inclusiv noul grafic de rambursare, mai arată sursa citată.

Potrivit comunicatului OTP Bank, încadrarea iniţială nu a afectat în niciun fel clienţii, întrucât calculul privind plata dobânzilor amânate produce efecte doar în momentul expirării termenului de suspendare a plăţii ratelor şi nu presupune niciun demers din partea acestora.

Amintim că, la finalul lunii mai, Asociaţia Credere a solicitat Ministerului Finanţelor Publice demararea unui control tematic la băncile comerciale, subliniind că OTP Bank încalcă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 37/2020 privind suspendarea plăţii ratelor şI încasează sume necuvenite de la consumatori.

Conform sursei citate, la sesizarea membrilor asociaţiei, CREDERE a realizat o analiză asupra modului în care băncile din România pun în aplicare măsura de suspendare a plăţii ratelor, adoptată de către Guvern în luna martie, în contextul pandemiei de coronavirus.

Potrivit dispoziţiilor OUG 37/2020, suspendarea plăţii ratelor presupune un cost suplimentar pentru împrumutat, acesta fiind mai ridicat pentru creditele de consum decât în cazul creditelor ipotecare.

Credere a menţionat, atunci, că, în ciuda faptului că majoritatea băncilor par să respecte prevederile legale în vigoare, OTP Bank a reîncadrat creditele de nevoi personale garantate cu ipotecă în categoria creditelor de consum, fapt care presupune aplicarea formulei "dobândă la dobândă" şi sporirea ilicită a sumelor pe care banca le va încasa de la împrumutat, în paguba acestuia.

În replică, OTP Bank a menţionat că anumite prevederi ale textelor actelor normative creează dificultăţi de interpretare, iar, în prezent, nu este niciun client al băncii afectat, întrucât calculul privind plata dobânzilor amânate va produce efecte doar în momentul expirării termenului de suspendare a plăţii. Sursa citată ne-a explicat: "În contextul comunicatului de presă transmis de CREDERE, dorim să menţionăm că, încă de la publicarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 37/2020, OTP Bank a făcut toate demersurile necesare pentru o implementare cât mai riguroasă şi corectă a cadrului legislativ, fiind imperios să acţionăm în interesul consumatorului.

Cu toate acestea, anumite prevederi ale textelor actelor normative creează dificultăţi de interpretare, prin utilizarea unor formulări uneori neclare ce pot fi interpretate diferit.

Creditul ipotecar este definit ca un credit acordat de un creditor unui debitor persoană fizică, garantat cu ipotecă asupra unui imobil, şi credit ce implică un drept legat de un bun imobil, astfel cum sunt acestea reglementate de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, precum şi creditele acordate prin programul Prima casă, aprobat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului Prima casă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Definiţia dată de legiuitor a avut în vedere exprimarea unor caracteristici ale creditelor ipotecare prin raportare la două condiţii cumulativ a fi îndeplinite, prin utilizarea sintagmei «şi»: garantat cu ipotecă şi ce implică un drept legat de un bun imobil. Aceste sintagme, legate de exprimările anterioare din textul definiţiei ce fac referire la prevederile Ordonanţie de Urgenţă a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile şi ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului Prima Casă au creat premise interpretării oferite de noi asupra încadrării creditelor în categoria de nevoi personale garantate cu ipotecă în categoria creditelor de nevoi personale.

Am luat act de interpretările diversificate din piaţă şi efectuăm demersuri în prezent pentru obţinerea unor clarificări din partea autorităţilor statului, inclusiv de la Ministerul Finanţelor Publice, astfel încât, dacă va fi necesară o reclasificare a acestor situaţii în baza lămuririlor oferite de acestea, toate operaţiunile necesare urmând să fie efectuate în interiorul perioadei de suspendare fără a aduce niciun prejudiciu sau dezavantaj pentru clienţi".

În opinia consumatorilor, OTP Bank nu are dreptul să reîncadreze creditele conform propriei analize.

Consumatorii au reacţionat la anunţul făcut, ieri, de OTP Bank. Asociaţia Credere reiterează necesitatea unui control tematic cu privire la aplicarea OUG 37/2020, în contextul în care, la sesizarea Credere, "Ministerul Finanţelor Publice a constatat nereguli la aplicarea actului normativ de către OTP Bank, prin aplicarea formulei dobândă la dobândă pentru anumite credite ipotecare". Printre altele, asociaţia de consumatori subliniază: "Având în vedere cazul de faţă, credem că este extrem de important ca Ministerul Finanţelor Publice să efectueze verificări la toţi creditorii (bănci sau instituţii financiar-nebancare), în interesul consumatorilor din România, pentru ca opinia publică să aibă certitudinea că situaţia de la OTP Bank reprezintă un caz singular". Credere şi-a luat angajamentul să verifice dacă OTP Bank va opera în contracte, în mod corect, modificările anunţate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ordonanța lu Catzu e confuza, a fost întocmită pe genunchi. Le-a fost lene sa scrie o frază clară acolo.

    Dobândă la dobândă oricum se aplica la restul creditelor, adică ne-ipotecare.

    Oricum aceasta ordonanță pleacă de la premise greșite, că peste 9 luni oamenii vor avea bani sa plătească ratele ceea ce este o presupunere riscanta. Falimentele abia urmează.. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb