DUPĂ CE ACUZĂ IRANUL: Trump, îndemnuri la calm în urma atacurilor la Oman

P.P.
Internaţional / 15 iunie 2019

Trump, îndemnuri la calm în urma atacurilor la Oman

Îndemnuri la calm se multiplică, de teama izbucnirii unui război în regiunea Golfului Persic, în urma atacurilor vizând două petroliere la Marea Oman, de care preşedintele american Donald Trump a acuzat Iranul, care neagă orice implicare, relatează AFP.

Două petroliere, unul norvegian, iar celălalt japonez, au fost joi ţinta unor atacuri de origine nedeterminată, în timp ce navigau în apropierea Strâmtorii Ormuz, o rută maritimă strategică la nivel mondial.

Aceste atacuri au loc la o lună după sabotarea a patru nave, trei petroliere, în largul Emiratelor Arabe Unite (EAU). Washingtonul a arătat la acea vreme cu degetul Teheranul, care a dezminţit.

"Vedem vaporul, cu o mină care nu a explodat şi ăsta e un semn" al Iranului, a dat asigurări vineri preşedintele american la Fox News, bazându-se pe o înregistrare video publicată de Pentagon.

Înregistrarea video pare să arate acostarea unuia dintre petroliere de către o vedetă rapidă a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a regimului iranian, care retrage o "mină-ventuză neexplodată" de pe coca petrolierului.

Gardienii "nu voiau să lase probe în urma lor", a apreciat Trump.

Moscova, aliata Iranului, a condamnat "dur" atacurile şi a cerut Washingtonului "să nu tragă concluzii pripite", în contextul în care mai mulţi analişti au apreciat că imaginile video sunt de neexploatat.

ONU a reclamat o anchetă independentă în vederea găsirii autorilor atacului.

Aliaţii Statelor Unite în regiune au condamnat, de asemenea, atacurile. Arabia Saudită şi-a exprimat "marea îngrijorare", iar EAU au denunţat o "periculoasă escaladare".

Londra, alt inamic istoric al Republicii islamice, a apreciat, la rândul său, că Iranul este "aproape sigur" responsabil de atacul care a avut loc în largul coastelor sale.

Iranul a dezminţit orice implicare şi a catalogat acuzaţiile americane "fără fundament".

Tensiunile sunt puternice între Iran şi administraţia Trump, care a ieşit în urmă cu un an din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian şi a reimpus sancţiuni economice şi diplomatice Teheranului. Statele Unite au trimis la începutul lui mai întăriri militare în Orientul Mijlociu, acuzând Iranul că pregăteşte atacuri "iminente" contra intereselor americane.

Washingtonul acuză Teheranul că încearcă să perturbe aprovizionarea pieţei mondiale blocând Strâmtoarea Ormuz, prin care tranzitează 30% din petrolul transportat pe cale maritimă, o ameninţare deja evocată în trecut de către Iran.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb