DUPĂ CE ASF A ANUNŢAT REDUCEREA TARIFELOR Sobolewski spune că BVB va scădea comisionul de tranzacţionare, dar nu ştie când

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 iunie 2014

Sobolewski spune că BVB va scădea comisionul de tranzacţionare, dar nu ştie când

Un cititor calculează că remuneraţiile anuale ale CEO-ului Bursei ar lăsa loc în buget pentru diminuarea tarifelor

BVB va continua scăderea nivelului "propriu" de comisioane pentru participanţii la piaţă, inclusiv comisionul principal de tranzacţionare, dar nu se ştie când se va întâmpla acest lucru, ne-a răspuns Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să taie 25% din comisionul perceput pentru achiziţiile de acţiuni pe piaţa de capital, la 0,06%, faţă de 0,08% în prezent, începând din 16 septembrie.

Un cititor al ziarului BURSA consideră că BVB ar trebui să urmeze exemplul ASF privind reducerea comisioanelor, dar se întreabă, în acelaşi timp, dacă Bursa are spaţiu în buget pentru o asemenea mişcare. Cititorul avansează chiar un calcul potrivit căruia remuneraţiile CEO-ului BVB ar lăsa loc în buget pentru scăderea comisionului de tranzacţionare cu 25%. Calculele sunt bazate pe informaţii apărute, în presă, pe surse, întrucât Ludwik Sobolewski nu şi-a făcut public contractul, deşi i-a fost solicitat chiar de acţionarii BVB.

Investitorii au criticat, în repetate rânduri, nivelul taxelor din instituţiile pieţei noastre de capital, o opinie vehementă venind din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

La începutul anului, Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al SUA în România, a spus că piaţa noastră de capital este una dintre cele mai scumpe din Europa Centrală şi de Est, din cauza comisioanelor percepute atât de BVB, cât şi de ASF.

Cititor: "Reglementatorul pieţei a înţeles mai rapid decât BVB că piaţa este scumpă"

Iniţiativa ASF să scadă cu un sfert comisionul aplicat tranzacţiilor de pe bursă este lăudabilă şi arată ca reglementatorul pieţei a înţeles mai rapid decât BVB că piaţa este scumpă, aşa cum reclamă majoritatea jucătorilor ei, consideră un cititor, într-o opinie transmisă redacţiei. Acesta continuă: "Reacţia firească a BVB nu poate fi, în acest context decât să procedeze la fel cu propriile comisioane de tranzacţionare, mai ales că taxele de tranzacţionare ale BVB sunt recunoscute ca o reală barieră în dezvoltarea pieţei. De fapt, este singura barieră, dintre cele enumerate de Sobolewski şi de Anghel (n.r. Lucian Anghel, preşedintele BVB), care este la îndemâna BVB.

Va putea reduce, deci, BVB comisioanele cu 25%, urmând exemplul ASF?

Dacă analizăm ultimul buget pe 2014 şi ultimele rezultate operaţionale anuale pe 2013 ale BVB de pe pagina de Internet a Bursei, vedem că veniturile din taxele pe tranzacţie pe 2013 şi 2014 sunt în valoare de 21-22 milioane lei.

Rezultatul din exploatare este şi el cuprins între 8 şi 9 milioane de lei.

În cazul în care bursa va reduce cu acelaşi procent ca ASF comisionul de tranzacţionare, printr-o simplă înmulţire cu 0,75 vom vedea că veniturile anuale ale BVB din tranzacţionare vor scădea de la o medie în milioane lei de 21,5, la circa 16,1, adică cu aproape un echivalent de un milion de euro, şi exact cu atât va scădea şi profitul operaţional al societăţii listate BVB (de la o medie între realizat şi estimat de 8,5, la 4 milioane de lei)

Rezultatul net, cuprinzând şi veniturile financiare, va scădea de la media de 9,7 milioane lei, la 5 milioane lei, adică profitul final pentru acţionari va scădea cu mai mult de 45%.

Întrebarea este dacă poate BVB să reducă într-adevăr comisionul, precum ASF, fără să afecteze profitul acţionarilor.

Un răspuns ar fi că nu prea se poate, că ar trebui să taie din cheltuieli şi de unde să mai taie?

Pentru că, dacă ar tăia, ar trebui să taie o sumă mai mare decât încasările lui Sobolewski şi ce ne facem? I se va micşora leafa?!

Când de fapt, după spusele domniei lui, chiar în faţa acţionarilor, ar trebui chiar să i se mărească, acoperind astfel efortul suplimentar depus de el cu regularitate pentru lucrul în weekend-uri în avantajul BVB?

Conform presei, Sobolewski a încasat pentru patru luni de activitate la bursă o leafă lunară de aproximativ 15 mii de euro (am făcut o medie între sumele vehiculate) şi un bonus pentru 4 luni de 150 de mii de euro.

Un calcul aproximativ ne duce la rezultatul că, pentru un an întreg, CEO-ul ar trebui să încaseze suma dintre salariul de bază anual (15 mii euro x 12 luni) şi, aplicând regula de trei simplă, de 3 ori bonusul obţinut pentru treimea din anul trecut (150 mii x 3), adică: 630 mii de euro.

În concluzie, numai cheltuielile directe, adică cu salariul şi primele anuale, ale polonezului Ludwik Sobolewski ar însemna 63% din reducerea cu 25% atât de necesară a comisionului de tranzacţionare pe care îl plătesc piaţa, brokerii, investitorii din România.

Nu am adăugat aici şi cheltuielile sale indirecte, căci n-avem de unde să le ştim, dar oricum nu credem că acestea sunt incluse în salariu (bilete de avion, chirii, servicii personale, cheltuieli cu personal branding prin media de tipul "masculul alfa de la BVB", diurne şi câte ar mai putea fi), deoarece nu este o practică pe niciunde.

Dacă le mai adăugăm şi pe acestea, probabil că am găsi întreaga sumă necesară de redus din cheltuielile BVB, astfel încât piaţa din România să fie mai ieftină cu 25%, cu potenţial de rulaje mai mari, cu brokeri mai prosperi, căci astfel poate vor avea de unde să mai reducă din tarife, cu investiţii în piaţă mai eficiente pentru clienţi, precum şi, foarte important credem noi, cu conservarea, dacă nu chiar creşterea, dividendului cuvenit acţionarilor BVB". Cititorul precizează că nu ştie dacă încasările lui Sobolewski luate în calcul sunt nete sau brute, spunând că, dacă ar fi nete, atunci impactul lor în cheltuieli ar fi mai mare. Desigur, BVB trebuie să aibă un CEO, iar el trebuie remunerat. Însă lipsa de transparenţă a Bursei în privinţa prevederilor contractuale asumate faţă de Ludwik Sobolewski, inclusiv faţă de acţionarii instituţiei, arată că acestea ar putea fi, într-adevăr, exagerate.

Sobolewski: "Reglementările sunt un factor important al costurilor exacerbate"

Opinia BVB cu privire la nivelul taxelor percepute de entităţile centrale ale pieţei este că acestea trebuie reduse, deoarece reprezintă unul dintre obstacolele de creştere a pieţei locale de capital, ne-a transmis Ludwik Sobolewski.

Domnia sa ne-a declarat: "Acesta a fost motivul care a stat la baza deciziei noastre de a clasifica costul accesului la piaţă ca una din cele opt bariere principale care împiedică dezvoltarea pieţei. Pentru a reduce costurile trebuie reduse comisioanele dar, de asemenea, este nevoie şi de o mai bună reglementare. Reglementările sunt un factor important al costurilor exacerbate. Reducerea comisioanelor de către ASF, dată fiind scala şi caracterul permanent, este un pas important, pozitiv, pe drumul nostru comun de eliminare a barierelor. BVB va continua scăderea nivelului < propriu > de comisioane pentru participanţii la piaţă, inclusiv comisionul principal de tranzacţionare. În plus, împreună cu ASF, vom aborda de asemenea unele comisioane care sunt impuse pe activităţile de piaţă de importanţă sistemică, cum ar fi market makingul şi decontarea dintre brokeri şi custozi. Nu putem dezvălui detalii în acest moment, pentru că deciziile BVB cu privire la tarife şi comisioane au impact direct asupra veniturilor companiei şi a bugetului, iar orice iniţiativă de schimbare a lor va face subiectul unei informări publice".

Oficialii ASF au anunţat, încă din luna februarie, că Autoritatea va lua măsuri pentru ca taxele şi comisioanele aplicate pe piaţa de capital să devină "prietenoase", iar planul a fost reiterat, recent, şi de preşedintele ASF Mişu Negriţoiu.

Pentru tranzacţiile realizate de intermediarii care au calitate de "market maker" în raport cu instrumentul financiar tranzacţionat, comisionul perceput de ASF va fi de 0,04%, iar acelaşi comision se va aplica şi în cazul transferurilor cu obligaţiuni, inclusiv cele convertibile în acţiuni, cu drepturi de preferinţă şi drepturi de alocare. În cazul titlurilor de stat, ASF va percepe un comision de 0,0004% din valoarea tranzacţiilor.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. e multa ipocrizie aici. pe de o parte bvb spune ca in romania sunt comisioane de 5-6 ori mai mari decat media din regiune, dar nu-si injumatateste fee-ul pt tranzactii. ipocrizie si lacomie

    1. Il vezi pe Sobolewski in stare si de altceva decit de "bariere"?

    Incet, incet se apropie un an de mandata Sobolewski !

    Care sunt realizarile ? 

    A meritat efortul financiar urias facut de BVB pentru aducerea unui strain la conducerea BVB ? 

    Fara listarile facute de stat probabil rezultatele mandatului sunt mediocre !  

    O analiza comparativa pe ultimii 5 ani , deci de la debutul crizei ar fi suficienta pentru a arata superficialitatea ultimului an ! 

    Comisioanele prietenoase de la ASF este o abureala catre public pentru a mai acoperi salariile nesimtite de acolo in concordanta cu al CEO de la BVB, acestea trebuiau reduse cu cel putin 50% si imediat. Urmariti evolutia lor in ultimii 10 ani si o sa vedeti istoria salariilor si a comisioanelor si modul cum acestea au devorat piata. BVB nu poate da comisioanele mai jos in actuala arhitectura a pietei .  

    Piata a fost polarizata intens in ultimii 3 ani iar dezvoltarea este in cumpana din cauza costurilor si a ineficientei managementului ASF, BVB, DC. 

    In ritmul acesta de schimbari "a la Caragiale" viitorul este sumbru pentru piata de capital. 

    Cred ca realizarile recente pe piata de capital ale ASF si BVB suna cam asa : 

    Un an de mandat - Un an de @@@@T !

    Un an de mandat 

    1. Nu pot sa cred... Chiar nu va dati seama ca lucrurile astea n-au importanta in dezvoltarea unei piete de capital? Cat ia presedintele, cat sunt comisioanele, etc.? Astea sunt lucruri care sunt variabile in functie de cifra de afaceri, sunt probleme interne ale unei institutii private. Care depinde de niste oameni de stat, de fapt, niste politicieni. Comisionul intermediarilor este justificat intotdeauna, pentru toti, in toata lumea, daca serviciile sunt bune. Aduceti-va aminte cate discount-uri s-au facut la comisioane in istoria bursei, de exemplu. Scutiri la cumparare si alte si alte... Nu au importanta pentru investitori. Importanta are dezvoltarea pietei de capital facuta pentru scopul de baza, acela de a sustine dezvoltarea economica. Nu conteaza asa de mult salariul lui Sobolewski, mai degraba lobby-ul facut de el in strainatate, sau in Romania, care trebuie sa determine micsorarea fiscalitatii specifice pietei de capital, la nivelul investitorilor si societatilor cotate. Majorarea numarului de societati cotate. Majorarea numarului de investitori activi. Apoi, ca rezultat, majorarea numarului si valorii investitorilor straini, in afara celor greci. Restul este un bla-bla care sa adoarma lumea vizavi de lucrurile importante cu adevarat din domeniu. Oi fi eu prost, dar macar gandesc. Chiar nu vedeti cat de lipsite de importanta sunt discutiile despre piata? Iar politicienii continua sa nu faca nimic pentru dezvoltarea noastra economica? Au ajuns acum ca bancherii sa conduca atat bursa cat si supravegherea pietei de capital! Asta este gravitatea! Iar bancherii sunt acei oameni care provin din FSN si dinainte de FSN. Sunt "aceia" care trag sforile in domeniul financiar-bancar de pe vremea Bancorex-ului, falimentat, ce naiba...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb