DUPĂ CE BANCA A PROPUS CONVERSIA UNUI CREDIT LA UN CURS MAI MARE DECÂT CEL PE CARE ÎL PRACTICĂ Isărescu: "Oferta Bancpost este o aberaţie, sper să fie un caz unic"

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 august 2015

Isărescu: "Oferta Bancpost este o aberaţie, sper să fie un caz unic"

Oferta Bancpost este o aberaţie, consideră Guvernatorul Mugur Isărescu, făcând referire la propunerea de conversie pe care banca a făcut-o unui împrumutat în franci elveţieni (CHF), cursul la care ar fi convertit creditul fiind de 4,52 lei/CHF, în condiţiile în care cursul practicat de Bancpost, la vânzare, în ziua respectivă, era de 4,22 lei/CHF .

"Nu cunosc cazul, dar, dacă este aşa, sper să fie un caz unic, este o aberaţie", a comentat şeful BNR, răspunzând la întrebarea adresată de Ziarul BURSA pe această temă.

Practic, banca îi cere împrumutatului 13.000 de lei mai mult decât valorează, acum, creditul respectiv, după cum reiese din oferta băncii, pe care clientul ne-a transmis-o.

Acesta ne-a mai spus că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), după ce a studiat contractul său de credit, i-a transmis că acesta conţine clauze pe care autoritatea le consideră abuzive.

Recent, ANPC a câştigat primul proces colectiv pe clauze abuzive, contra OTP Bank.

Faţă de acest caz, Guvernatorul Mugur Isărescu este de părere că, dacă justiţia identifică, în unele contracte, clauze abuzive şi dacă sentinţa este definitivă, atunci aceasta trebuie să se aplice.

"Sub nicio formă BNR nu protejează o bancă dacă are clauze abuzive. Conform legii, o hotărâre, dacă este definitivă, trebuie să fie definitivă".

În ceea ce priveşte creditele în CHF, domnia sa subliniază că băncile ar trebui să negocieze cu clienţii o soluţie care să conducă la împărţirea poverii: "I-am îndrumat tot timpul (n.r. pe bancheri) să încerce o negociere cu clienţii. Pentru împărţirea poverii am pledat tot timpul. Nu cunoaşteţi dumneavoastră câte intervenţii am avut pentru acest lucru".

Mesajul guvernatorului de ieri adresat băncilor nu este primul de acest fel, în condiţiile în care, de mai bine de jumătate de an, niciuna dintre băncile care au dat credite în CHF, excluzând Banca Transilvania, care a cumpărat Volksbank, nu a promovat un program care să vină în ajutorul acestor debitori.

Cei mai mulţi dintre împrumutaţii în CHF se află în imposibilitatea să-şi mai plătească ratele, după ce cursul monedei elveţiene a explodat neaşteptat, în ianuarie, când Banca Centrală Elveţiană a ridicat pragul de 1,2 CHF/EUR, impus în 2011.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Probabil ca, exasperati de valva care s-a iscat cu aceste credite in franci elvetieni, banca s-a gandit sa faca o oferta care sa taie elanul clientilor nemultumiti: nu ne mai plictisiti atata, uite ca se poate mult mai rau!

    Datoria voastra nu este sa "sperati" ci sa supravegheati si sa interveniti atunci cand este cazul! De supravegheat nu ati supravegheat (a facut-o presa in locul vostru) iar interventia voastra se rezuma la speranta ca nu mai sunt si alte cazuri similare. Pentru ce mai existati daca tot nu va faceti utili in vreun fel?!

    asta este tot ce poate spune guvernatorul BNR? cuvantul "speranta" este destul de nou in vocabularul domniei sale...sa fie un smen de decrepitudine? lasand gluma la o parte, BNR nu ar trebui sa spere, ci sa stie, sa supravegheze si sa actioneze; altfel e incompetenta, cu atat mai mult cu cat mie mi-a repetat banca de prea multe ori ca toate ofertele de negociere/reesalonare trimise catre clienti trebuie sa aiba acordul BNR. prin urmare, cine minte?

    Oare d-nul Isarescu stie ca la o serie de intrebari adresate institutiei pe care o conduce, in calitate de autoritate de supraveghere, nmi s-a raspuns simplu ca ei nu intervin in relatiile contractuale?

    1. exact! de fiecare data cand banca mi-a inchis usa in fata si a refuzat sa negocieze, am dat forward catre BNR cu raspunsul bancii si feedbackul BNR a fost ca nu intervin in relatiile contractuale dintre banca si clienti! cineva minte de ingheata apele

    Asta denota ce cuvant are Isarescu in fata bancilor, fie le tine partea pbetru ca altfek se duce la fund , fie conducerea BNR este mult depasita si bancile fac ce vor in tara noastra.Daca o banca sub SUPRAVEGHEREA BNR in conditiile in care noi tot scoatem la iveala atatea si atatea magarii facute si-a permis sa prezinte o oferta unui debitor in halul asta, asta denotata tot, nici nu mai este nevoie sa comentam noi.Trist este ca astfel de lucruri se intampla si la reesalonari si la acordarea creditelor, bancile au facut ce au vrut cu acord BNR iar politicienii sunt prea princi cu furtul tarii ca sa intervina.Trist!

    dar ptr ce sunt acolo nu ca sa supravegheze bancile .in ce tara traim domnilor chiar nu va este frica ca o sa iasa lumea in strada si o sa va jupoaie de vii ca le ajunge cutitul la os credeti ca mai au romanii rabdare.dativa demisia

    sa te fereasca dumnezeu domnule isarescu sa iasa romanul in numar mare in strada ceausescu a murit prin impuscare pe tine te belesc ca pe miel exact cum ii beliti voi pe oameni cu bancile astea conduse de voi. nu aveti nici un pic de respect ptr acesti oameni ii mintiti in fiecare zi

    Nu inteleg asta cu bnr doar supravegheaza, pai supraveghezi si cand vezi ca bancile gresesc, nu trebuie sa iei masuri? Sa le zici vezi ca ai gresit, indreapta greseala, altfel te sanctionez. E ca si cum te-ai duce la magazin, cumperi carne stricata, mananci, te imbolnavesti, reclami la opc, si opc zice: pai noi supravegem magazinul, nu aruncam carnea, lasa, sa mai cumpere si altii si apoi numaram bolnavii. E mai simplu asa. Cam asa e si bnr-ul cu bancile.....

    demisia, Isarescule, cu tot CA-ul si directia de supraveghere a BNR!

    Aberatie este insasi aparitia bancii BANCPROST! 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb