DUPĂ DECLANŞAREA INSOLVENŢEI, Minoritarii vor să pună la adăpost portofoliul bursier al "Mecanica Roteş"

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 decembrie 2009

Minoritarii vor să pună la adăpost portofoliul bursier al "Mecanica Roteş"

Acţiunile deţinute valorează de patru ori mai mult decât compania

Fondul olandez MEI, îm-preună cu alţi 13 acţionari persoa-ne fizice ai companiei "Mecanica Roteş" Târgovişte (simbol METY), a solicitat convocarea unei Adunări Generale pentru divizarea companiei prin transferarea portofoliului bursier către o societate nouă, cu numele "Mety Invest" SA.

Cererea grupului de acţionari, care deţin împreună 10,14% din acţiunile METY, vine la o lună după ce Consiliul de Administraţie al societăţii a decis să deschidă procedura generală de insolvenţă, întrucât compania nu mai putea să îşi achite datoriile.

Deşi Bursa de Valori Bucureşti este încă departe de maximele din 2007, portofoliul de acţiuni al "Mecanica Roteş" nu este deloc "de ici-de colo", cuprinzând, potrivit Bilanţului societăţii de la finele lui 2008, acţiuni ale societăţilor de investiţii financiare "Banat-Crişana" (SIF1), "Transilvania" (SIF3), dar şi acţiuni "Banca Transilvania", "Carpatica" şi BRD, în valoare de aproximativ 16,5 milioane de lei. Totodată, "Mecanica Roteş" deţine 28,15% dintr-o altă companie unde este prezent şi Cătălin Chelu, "Altur" Slatina.

Pe Bursă, "Mecanica Roteş" este evaluată la 3,73 milioane de lei, potrivit preţului de 0,08 lei/titlu, înregistrat pe 4 decembrie.

Cristian Fader, directorul pentru România al fondului olandez MEI, a declarat, pentru ziarul BURSA, că trans-ferarea acţiunilor deţinute de "Mecanica Roteş" pe altă societate ar pune la adăpost acţionarii minoritari: "Mecanica Roteş este un vehicul investiţional care şi-a dezvoltat şi o linie de business, evoluţia acesteia determinând Consiliul de Administraţie să ceară declanşarea procedurii de insolvenţă. Din punctul de vedere al acţionarilor minoritari, este un prejudiciu să declanşezi o procedură de insolvenţă când ai atâtea active valoaroase. Separarea liniei de business de active este o măsură de protecţie a minoritarilor. Noi am fost deja prejudiciaţi prin faptul că acţiunile METY s-au depreciat după ce Consiliul de Administraţie a anunţat declanşarea procedurii de insolvenţă". Domnul Fader spune că ar fi de acord cu înstrăinarea acţiunilor din protofoliul METY, în măsura în care ar "trebui să se acopere din datoriile companiei".

Florica Erculescu, directorul general al "Mecanica Roteş", susţine că solicitarea acţionarilor a venit în contextul în care societatea trece printr-un plan de reorganizare, temându-se că acţiunile ar putea fi înstrăinate. Doamna Erculescu a declarat, pentru ziarul BURSA: "Le este teamă că aş putea să înstrăinez acţiunile, dar eu nu pot să mă apropii de ele. Nu am mai umblat la portofoliul de acţiuni din noiembrie, anul trecut. Aceşti acţionari au cerut divizarea societăţii pentru că ea trece printr-o perioadă mai grea, dar nu este atât de simplu să separi datoriile de acţiuni. O să discutăm cererea lor într-o Adunare Generală; deocamdată, am convocat Consiliul de Administraţie al societăţii, pe 18 decembrie".

"Mecanica Roteş" produce echipamente pentru truse de sudură şi robineţi şi dispune de un capital social de 46,68 milioane de lei, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 1 leu. Compania este controlată de "Amirastar Trading" şi "Amicosottis", ambele din Galaţi, cu participaţii de 10,20% şi, repectiv, 22,79%. Recent, în acţionariatul companiei a intrat, cu o deţinere de 20,02%, o companie cu răs-pundere limitată "Redont". Simion Cati-Constanda are, de asemenea, 10,66% din acţiunile METY.

Contactat de ziarul BURSA, omul de afaceri Cătălin Chelu, a declarat că nu mai are controlul la "Mecanica Roteş", deţinând doar câteva acţiuni, în nume propriu, dar a apreciat drept "bună" ideea grupului de acţionari.

Portofoliul METY

La finele anului 2008, portofoliul bursier al "Mecanica Roteş" era evaluat la 47,69 milioane de lei, potrivit Bilanţului companiei. Între timp, valoarea portofoliului societăţii a scăzut de mai mult de două ori, la aproximativ 16,5 milioane de lei.

"Mecanica Roteş" deţine 110.000 de acţiuni SIF1, 2.318.074 acţiuni SIF3, 571.045 acţiuni BCC, 2.182.764 acţiuni TLV, 106.500 acţiuni BRD, 232.068.383 acţiuni ALT.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb