DUPĂ DEMERSUL AISIF  SIF Banat-Crişana cheamă acţionarii să decidă modalitatea de alocare a acţiunilor răscumpărate

A.I.
Piaţa de Capital / 21 octombrie 2021

SIF Banat-Crişana cheamă acţionarii să decidă modalitatea de alocare a acţiunilor răscumpărate

Consiliul SIF Banat-Crişana (SIF1) a convocat acţionarii societăţii, la data de 25 noimebrie, pentru deciderea modalităţii în care să fie alocate cele 8,79 milioane de acţiuni răscumpărate recent de societate, conform unui raport al SIF-ului publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Demersul vine după ce, Asociaţia Investitorilor la SIF-uri (AISIF) a înaintat o cerere Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în care solicită să nu i se permită conducerii SIF Banat-Crişana să-şi aloce gratuit 0,88 milioane de acţiuni din cele răscumpărate, din moment ce conducerea nu a îndeplinit în integralitate mandatul acţionarilor privind răscumpărarea acţiunilor în vederea anulării. Astfel, propunerea investitorilor este ca persoanele din conducerea SIF1 să primească doar 0,25 milioane de acţiuni, cât i-ar reveni după un calcul de distribuţie pro rata.

În aceste condiţii, Consiliul SIF Banat-Crişana a pus pe ordinea de zi a adunării de la finele lunii viitoare trei variante de alocare a acţiunilor răscumpărate.

Prima implică anularea tuturor celor 8,79 milioane de titluri pentru reducerea capitalului social, iar cea de-a doua presupune o distribuţie pro-rata, în care 8,54 de milioane de acţiuni să fie anulate, iar 0,25 milioane de titluri să meargă către conducere. A treia variantă implică alocarea a 7,91 milioane de acţiuni pentru reducerea capitalului, iar 0,88 milioane de acţiuni să mergă gratuit la conducătorii SIF Banat-Crişana.

"În situaţia aprobării uneia dintre cele trei variante propuse, Consiliul de Administraţie are obligaţia convocării unei adunări generale extraordinare a acţionarilor care să aibă pe ordinea de zi propunerea privind reducerea capitalului social al Societăţii prin anularea acţiunilor alocate în acest scop", se arată în convocator.

Amintim că, ultimul program de răscumpărare derulat de SIF Banat-Crişana, ce a cuprins de fapt trei programe, a fost lansat pentru 30,88 milioane de acţiuni SIF1, din care 30 de milioane ar fi trebuit anulate, pentru reducerea capitalului social, iar 0,88 milioane de titluri erau destinate conducerii SIF1, conform unor hotărâri mai vechi ale acţionarilor societăţii de investiţii financiare.

În ofertă, SIF-ul a oferit un preţ pe acţiune de numai 2,7 lei, destul de apropiat de cel din piaţă din momentul lansării operaţiunii şi cu mult sub preţurile maxime aprobate de acţionari, astfel încât s-a răscumpărat mai puţin de o treime din numărul total al acţiunilor celor trei programe. În aceste condiţii, AISIF a mai solicitat conducerii SIF1 să respecte şi să ducă la capăt mandatul dat de acţionari privind răscumpărarea celor 30 de milioane de acţiuni destinate anulării, prin oferirea unui preţ pe acţiune avantajos.

Acţionariatul SIF Banat-Crişana este populat cu diverse fonduri de investiţii finanţate în diferite proporţii de SIF1 şi/sau SIF Muntenia. SIF Banat-Crişana deţine 99,9% din SAI Muntenia, administratorul SIF Muntenia.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Pai tot ei votează!

    Pui hotul sa voteze sa se dea hoțului cașcaval gratis.  

    Normal că o să voteze cum vor ei, adică să ia acțiuni gratis (deși orice acționar responsabil, care nu ar fi in cârdășie cu ei, vede că nu și-au îndeplinit mandatul). 

    Toată treaba asta cu pusul la vot este de fațadă. Pare-se că au morcovul in fund și încep să cadă în ridicol sifonarii ăștia. De urmărit :) 

    1. Tu cred ca esti frate cu ala cu latul. Era unul pe vremuri aici care tot tipa ceva cu latul: asa si tu cu morcovul. Stii vorba aia cu grija altuia.

      Opa, s-a ofuscat cooperativa. Salutări din UK, eu mă uit de aici la chestiile astea și nu îmi vine să cred. In UK sifonarii ăștia erau deja condamnați și folosiți că exemplu pe seriale gen CNBC's Dirty Money. Ma rog, Romania aparent e altceva. Ma întreb pentru cat timp

      Va bantuie latul baieti?

    Cooperativa se vede treaba ca daca o intepi, o doare. Hei! Nu este ca pe cand AISIF nu exista. Data trecuta Cooperativa a rascumparat 5 milioane de actiuni (din 15) si si-a tras toata pomana, de 2,5 milioane de actiuni, gratis.Acum nu mai poate, trebuie sa faca AGA! Bogdanele, Bogdanele...l-ai intrebat pe taticu' ce sa faci?

    1. Bogdănel... prințișor... fiul țeparului securist Dan Drăgoi, e tare trist. Îl roagă pe Juravle să vină să-i voteze 880.000 de acțiuni... că are cheltuieli mari, ambii Bogdănei... mor de foame dacă nu sifonează.

      Mai exact, în perioada 2017-2020 s-au propus şi votat răscumpărări totalizând 67,5 milioane de acţiuni.

      Totuşi, de ce domnul Drăgoi a propus răscumpărarea a 20 milioane în 2017, 17,5 milioane în 2018, 15 milioane în 2019 şi încă 15 milioane în 2020, (în total 67,5 milioane de acţiuni), dacă n-avea nicio intenţie să respecte votul acţionarilor? Putea să propună din start doar 5 milioane de acţiuni, câte s-au şi răscumpărat în cei 4 ani. 

      Dar s-au executat numai 5 milioane, din care 2,3 milioane au fost oferite managementului (marea majoritate chiar domnului Drăgoi). Aşadar, s-au răscumpărat în interesul acţionarilor numai 2,7 milioane de acţiuni! Şi în toţi aceşti ani, acţionarii SIF1 nu au primit deloc dividende. 

      În schimb, cei din management-ul SIF1, care teoretic ar trebui să muncească pentru acţionarii fondului, au primit salarii plus acţiuni gratuite. Într-un cuvânt, mai mult decât toţi acţionarii SIF1 la un loc. 

      M-am tot întrebat de ce nu s-au răscumpărat şi restul de peste 62 milioane de acţiuni, lucru aprobat în adunările generale!? Având în vedere că acţiunile SIF1 s-au tranzacţionat în toţi aceşti ani la un discount de cel puţin 40% din activul net pe acţiune (VUAN), răscumpărarea lor ar fi fost o afacere bună pentru companie. În prezent acest VUAN se află la un discount record de 60%, din cauza lipsei de încredere a investitorilor în managementul SIF1. 

    actionarii nu sunt chemati sa decida, ei sunt doar necesari pentru asigura dpdv legal desfasurarea aga. actionarii nu au nici-o treaba cu ce se intimpla la sifon, gratuitele vor fi acordate

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb