DUPĂ DEZMINŢIREA FĂCUTĂ DE OFICIALUL NATIONAL BANK OF GREECE, Investitorii au penalizat titlurile Banca Transilvania cu 6%, plictisiţi de atâtea zvonuri

Ana Săbiescu, Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 iulie 2009

Investitorii au penalizat titlurile Banca Transilvania cu 6%, plictisiţi de atâtea zvonuri

Preţul acţiunilor emise de Banca Transilvania a scăzut chiar şi cu aproape 6% în şedinţa de ieri de la Bursa de Valori Bucureşti, atingând un minim de 1,29 lei/acţiune, după ce un oficial al National Bank of Greece (NBG) a declarat că nu sunt interesaţi de banca românească.

Directorul financiar al grupului elen NBG, Anthimos Thomopoulos, a declarat pentru presa elenă că National Bank of Greece nu este interesată să achiziţioneze Banca Transilvania, deşi sunt interesaţi de a se extinde în Europa de Sud-Est.

Imediat după apariţia acestei declaraţii, titlurile Banca Transilvania s-au depreciat cu 5-6%, însă până la sfârşitul şedinţei bursiere de ieri au mai recuperat din terenul pierdut, finalizând ziua cu o pierdere de doar 3,6%

Cristian Sima, preşedintele casei de brokeraj WBS România, este de părere că preţul acţiunilor Banca Transilvania va coborî până la 0,7 lei/acţiune în câteva luni. Domnul Sima a declarat pentru ziarul Bursa: "Actuala capitalizare bursieră a Băncii Transilvania, de 300 milioane de euro, este cu mult sub cerinţele impuse de stres testul comunităţii europene, iar dacă Banca Transilvania se va recapitaliza atunci preţul acţiunilor are şanse să îşi revină, dar cum acţionarii nu vor aduce bani, atunci pretul unei acţiuni se va duce la 0,7 lei".

În plus, Cristian Sima crede că Banca Transilvania nu se va vinde, dar nu pentru că actuala conducere nu ar dori acest lucru, ci din cauză că nu vor găsi un cumpărător disponibil.

"National Bank of Greece nu va cumpăra niciodată BT pentru că este în criză de lichidităţi. Zvonurile privind vânzarea băncii au fost lansate ca să crească preţul acţiunilor, însă atunci când insiderii îşi vor vinde din participaţii, preţul se va duce în jos cu 40%", ne-a declarat domnul Cristian Sima chiar de la apariţia primelor zvonuri.

Domnia sa consideră că unele instituţii ale pieţei de capital, precum arbitrul pieţei de capital ar fi trebuit să se sesizeze asupra evoluţiei din ultimele şedinţe a preţului titlurilor TLV. Totuşi, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare nu a avut nicio reacţie.

La începutul acestei săptămâni preţul acţiunilor TLV a crescut semnificativ, pe fondul zvonurilor de vânzare care au antrenat schimburi importante la Bursa de Valori Bucureşti.

Gabriel Necula, broker la SSIF Prime Transaction, ne-a explicat că deşi în ultimele zile s-au volumele de acţiuni TLV transferate au fost importante, nu au existat tranzacţii care să atragă atenţia jucătorilor din piaţă.

"Chiar dacă se transferă 100 sau 100.000 sau un milion de acţiuni trebuie să apară un raport de tranzacţionare care să ofere detalii despre operaţiune", ne-a mai declarat brokerul de la Prime Transaction.

Printre persoanele care deţin portofolii semnificative de acţiuni TLV se numără Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania şi Robert Rekkers, directorul general al instituţiei de credit, dar şi alţi membrii din Consiliul de Administraţie al băncii.

Posibilitatea ca anumite persoane din managementul Băncii Transilvania să deţină informaţii privilegiate, necunoscute de publicul larg, a fost sesizată şi de Mihai Chişu, broker la "IFB Finwest". Acesta a explicat, pentru ziarul Bursa, că încrederea investorilor în piaţa de capital ar putea fi grav afectată

dacă banca s-ar vinde şi s-ar dovedi astfel că unele persoane au folosit această informaţie în favoarea lor, pe Bursă.

Până în acest moment, reprezentanţii Băncii Transilvania nu au prezentat vreo poziţie oficială pentru a pune capăt sau, după caz, confirma zvonurile din piaţă. Contactaţi de ziarul Bursa, directorul generalal Băncii, Robert Rekkers, nu a dorit să facă niciun comentariu privind evoluţia acţiunilor TLV sau zvonurile despre vânzarea Băncii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb