DUPĂ DOAR DOUĂ SĂPTĂMÂNI, LEGEA SALARIZĂRII UNICE INTRĂ LA NEGOCIAT După asumare, ordonanţă pentru modificare

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 5 octombrie 2009

* Guvernul intră în zodia protestelor* Confederaţiile sindicale, încep, astăzi, acţiunile de protest împotriva Guvernului, solicitând, în primul rând, renegocierea Legii unice a salarizării în sectorul bugetar. Organizatorii estimează că 800.000 de sindicalişti vor intra în grevă generală, astăzi, iar miercuri, 7 octombrie, mii de sindicalişti sunt aşteptaţi să participe la un miting de protest în Capitală.

* Guvernul intră în zodia protestelor* Confederaţiile sindicale, încep, astăzi, acţiunile de protest împotriva Guvernului, solicitând, în primul rând, renegocierea Legii unice a salarizării în sectorul bugetar. Organizatorii estimează că 800.000 de sindicalişti vor intra în grevă generală, astăzi, iar miercuri, 7 octombrie, mii de sindicalişti sunt aşteptaţi să participe la un miting de protest în Capitală.

Primele negocieri cu sindicatele ale guvernului Boc 2 converg către modificarea Legii unice a salarizării, aprobată cu mare scandal prin asumarea răspunderii în Parlament

Negocierile au avut loc în ziua în care PSD îşi lua bagajele din Palatul Victoria

La doar două săptămâni de la asumarea răspunderii în Parlament, Guvernul Boc se gândeşte să modifice Legea unică a salarizării în sectorul bugetar printr-o Ordonanţă de urgenţă.

Rămas fără majoritate parlamentară, după ce miniştrii PSD au demisionat în bloc, şi ameninţat cu greva generală de către sindicate, Cabinetul Boc II a început, deja, negocierile pentru modificarea legii.

"Sindicatele au avut, joi, o primă rundă de negocieri cu primul minis­tru Emil Boc şi cu miniştrii Pogea şi Videanu pentru modificarea Legii unice de salarizare în sectorul bugetar", ne-a declarat Nicolae Creţu, vicepreşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR).

Vicepreşedintele CSDR ne-a explicat: "Membrii Guvernului sunt dispuşi să accepte modificarea Legii unice a salarizării, printr-o ordonanţă de urgenţă, dar ne-au cerut în schimb să renunţăm la proteste. Noi avem deja un calendar al protestelor sindicale stabilit pentru octombrie, deci nu avem cum să renunţăm la acţiunile sindicale. Negocierile pentru modificarea acestei legi vor continua".

Sindicalistul a subliniat că, din perspectiva organizaţiilor sindicale, există două variante: modificarea legii sau greva generală.

Conform sindicalistului, dacă Guvernul nu adoptă o Ordonanţă de urgenţă care va suspenda aplicarea Legii pentru nouă luni (timp în care Guvernul şi partenerii sociali ar renegocia grilele de salarizare şi anexele), confederaţiile bugetare vor intră în grevă generală pe durată nelimitată, fapt ce va duce la prăbuşirea totală a Guvernului.

"Din punct de vedere moral, acest Guvern trebuie să-şi dea demisia în totalitate pentru ceea ce s-a întâmplat cu această lege, însă cum la noi nu poate fi vorba de onoare, singura soluţie o constituie măsurile de forţă", a conchis viceliderul CSDR.

Sindicatele: Legea a fost scrisă "pe genunchi"

Sindicaliştii din mai multe sectoare de activitate (ce au pus bazele unei Alianţe a bugetarilor) acuză că, în forma actuală, legea salarizării este neconstituţională, susţinând că Guvernul nu a respectat dialogul social.

Tot ei consideră că legea este plină de imperfecţiuni din cauză că "a fost scrisă pe genunchi", dar şi discriminatorie, pentru că generează inechitate între categoriile de bugetari.

De altfel, până şi liderii politici au susţinut, în zilele ce au urmat asumării răspunderii guvernamentale, că legea ar putea fi modificată, guvernaţii invocând că "nu există legi perfecte, ci doar perfectibile". În plus, PNL a constestat-o deja la Curtea Constituţională.

Preşedintele CNS Cartel ALFA, Bogdan Hossu, ne-a declarat: "Acest Guvern nu are suficienţi profesionişti, dovadă că legea este plină de imperfecţiuni. Spre exemplu, ea nu conţine o bază de date definitivată cu toate funcţiile din sectorul bugetar, ceea ce este foarte grav şi trebuie rezolvată pentru că nu pot fi stabilite toate grilele de salarizare".

Întrebat dacă modificarea rapidă a acestei legi va reprezenta un semnal prost în relaţia cu FMI, Bogdan Hossu a admis acest aspect, însă a precizat că "pe FMI îl interesează ca fondul de salarii să cuprindă angajamentele asumate".

Modificarea salariilor va avea loc de la 1 ianuarie 2010, însă liderii sindicali avertizează că bugetarii vor resimţi noile prevederi încă de la 1 octombrie, deoarece vor fi abrogate o serie de acte normative ce conţin sporuri şi indemnizaţii.

Pe 15 septembrie, Guvernul Boc, format la aceea vreme şi din miniştrii PSD, şi-a asumat răspunderea, în Parlament (n.r. unde avea o majoritate de 70%), pe un pachet legislativ format din trei acte normative: Legea salarizării unice, Legea educaţiei şi Legea restructurării agenţiilor guvernamentale. În acea zi, confederaţiile sindicale au pichetat Palatul Parlamentului, solicitând să impiedice acest act, însă fără niciun rezultat. La doar două săptămâni, pe 1 octombrie, chiar în ziua în care miniştrii PSD au demisionat în bloc, Guvernul condus de Emil Boc s-a aşezat la masă cu sindicatele pentru a negocia o lege pe care şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului. Acum raportul de forţe s-a schimbat, iar Cabinetul Boc pare dispus la orice compromis numai pentru a avea stabilitate. Guvernul şi-a pierdut susţinerea în Parlament, iar sindicatele îl ameninţă cu grevă generală pe durată nedeterminată dacă nu modifică, printr-o Ordonanţă de urgenţă, conţinutul controversatei legi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb