DUPĂ EŞECUL DE SĂPTĂMÂNA TRECUTĂ BVB mai încearcă o dată să schimbe politica tarifară

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 martie 2013

BVB mai încearcă o dată să schimbe politica tarifară

Propunerea tentantă care ar putea aduce acţionarii la şedinţă: diminuarea capitalului social şi restituirea banilor către acţionari

Bursa de Valori Bucureşti convoacă acţionarii, pentru a doua oară, să discute politica tarifară, după ce, la prima tentativă - săptămâna trecută, AGEA nu a întrunit cvorumul de 50%, întrucât brokerii mici au preferat să nu îşi înregistreze prezenţa.

De data aceasta însă, conducerea Bursei tentează acţionarii să vină la şedinţă, punând pe ordinea de zi propunerea de diminuare a capitalului social, de la 76,74 milioane de lei la 69,06 milioane de lei, şi restituirea către acţionari a unei cote părţi din aporturi.

Probabil, conducerea BVB îşi calculează, astfel, că va convinge, astfel, măcar o parte dintre acţionarii, care la AGEA de săptămâna trecută au ales să nu îşi înregistreze prezenţa şi să aştepte pe holuri, "sabotând" cvorumul. Aceştia au fost în principal brokeri mici, care erau împotriva tarifelor propuse de BVB.

Conducerea Bursei avea în vedere introducerea unui tarif fix lunar de 3.500 lei pentru brokeri, măsură criticată de Asociaţia Brokerilor, pe motiv că ar defavoriza brokerii mici faţă de cei mari.

Reprezentanţii BVB consideră, pe de altă parte, că tarifele propuse de ei ar reprezenta o intrare în normalitate a Bursei.

Victor Cionga, directorul general al BVB, ne-a declarat, ieri, înainte ca Bursa să îşi publice convocatorul: "În situaţia curentă, cerinţele de cvorum prevăzute în Actul Constitutiv sunt greu de îndeplinit pe de o parte pentru că acţionariatul Bursei de Valori Bucureşti este deosebit faţă de cel al altor socie-tăţi comerciale prin limitarea deţinerii la maximum 5%, iar pe de altă parte, pentru că, în vederea modificării Actului Constitutiv, prin care cerinţele de cvorum să fie diminuate, este nevoie de respectarea prevederilor actuale (întrunirea unui cvorum de minim 75% pentru prima convocare a AGEA şi de minim 50% pentru a doua convocare a AGEA)".

BVB propune majorarea capitalului Casei de Compensare

Acţionarii Bursei vor mai decide, în AGA programată pentru 24/25 aprilie, şi participarea la majorarea capitalului social al Casei de Compensare Bucureşti (CCB) cu o sumă între 10 şi 37 de milioane de lei.

CCB se va ocupa de proiectul înfiinţării contrapărţii centrale (CCP), instituţie cerută, la nivel european, pentru piaţa derivatelor, care are nevoie de un capital minim de 7,5 milioane de euro.

Echipe de la BVB şi Sibex lucrea-ză, în prezent, la un proiect comun pentru un CCP autohton, însă nu este exclus ca fiecare dintre burse să pregătească şi planuri alternative.

Program de răscumpărare, în atenţia AGA

Totodată, conducerea BVB propune şi un program de răscumpărare a maxim 1% din capitalul social, la preţuri între 19 şi 35 lei/unitate.

Un program similar a mai fost supus atenţiei acţionarilor BVB, anul trecut, însă AGA respectivă nu a întrunit cvorumul.

Propunerea de dividend: 1,1198 lei

Acţionarii Bursei vor mai discuta, în Adunarea Ordinară, situaţiile financiare pe anul precedent. Bursa propune distribuirea unui dividend de 1,1198 lei/unitate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce politica sa faca BVB cand are in Consiliu de Adm. un incompetent ca Farmache dat afara de banca in care s-a refugiat cu Oprescu dupa cazul ROMPETROl. Poate se duce la Londra sa-l angajeze Patriciu.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb