DUPĂ IT-IŞTI ŞI CONSTRUCTORI,  Jurnaliştii, scutiţi de plata impozitului pe venit

G.M.
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 12 februarie 2020

Jurnaliştii, scutiţi de plata impozitului pe venit

Cristian Godinac, MediaSind: "Din punctul nostru de vedere, este o măsură care vine în sprijinul mass-media"

Jurnaliştii şi tehnicienii din radiodifuziune şi televiziune vor fi scutiţi de la plata impozitului de 10% pentru veniturile din salarii şi din drepturile de proprietate intelectuală, conform unei legi care a fost aprobată, ieri, de Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Pentru adoptarea acestui proiect legislativ, care a trecut tacit de Senat, au fost înregistrate la Camera Deputaţilor 174 de voturi, 2 au fost împotrivă şi 91 de abţineri. Legea a fost votată de deputaţii PSD, PMP, UDMR şi Pro România. S-au abţinut deputaţii PNL şi USR.

Deputatul social-democrat Valeriu Steriu, iniţiatorul noului act normativ adoptat de Parlament, a declarat că vor fi scutiţi de impozitul pe venit aproximativ 10.000 de angajaţi din mass-media, iar impactul negativ asupra bugetului de stat este estimat la un milion de euro.

Adoptarea legii a iscat păreri pro şi contra în rândurile asociaţiilor profesionale ale jurnaliştilor. Unele dintre ele - printre care se numără şi Asociaţia Group 4 Media Freedom & Democracy - au contestat acest act normativ. Reprezentanţii acestora consideră că privilegiile fiscale sunt acordate nejustificat categoriilor profesionale, ceea ce duce la o împărţire pe caste a ţării.

Jurnaliştii respectivi consideră că nu se justifică acordarea unui regim fiscal preferenţial pentru mass-media şi susţin că, prin scutirea de impozit propusă, chiar dacă situaţia presei este dificilă, promotorii legii nu vor decât să cumpere bunăvoinţa presei într-un an cu două tipuri de alegeri: locale şi parlamentare.

Opinia de mai sus nu este împărtăşită de Cristian Godinac, preşedintele Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind şi preşedinte executiv al Federaţiei Cultură şi Mass-media FAIR-MediaSind, care a declarat pentru Ziarul BURSA: "Din punctul nos­tru de vedere este o măsură care vine în sprijinul mass-media. Este un pas bun, dar nu este suficient. Industria de media de la noi este impozitată ca orice altă industrie, spre deosebire de alte state membre ale Uniunii Europene, unde această industrie este sprijinită prin subvenţii directe şi indirecte. Nu vorbim despre o discriminare pozitivă. Este posibil ca adoptarea acestui act normativ în an electoral să aibă conotaţii strict politice, dar el era necesar în condiţiile în care de la criza economică din 2008 şi până acum, prin închiderea unor publicaţii şi a unor posturi tv sau radio, au rămas pe drumuri peste 6000 de jurnalişti. Din acest motiv, con­ider că adoptarea acestui act normativ este un pas înainte, chiar dacă textul poate fi îmbunătăţit pentru a-i cuprinde şi pe freelanceri. Este un pas mic, dar important pentru noi".

Propunerea legislativă a fost iniţiată de deputatul PSD Valeriu Steriu şi semnată de 27 de parlamentari PSD, ALDE şi PMP.

Actul normativ a mai fost pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, cu raport de respingere, dar a fost retrimis Comisiei de buget, care a redis­cutat proiectul în 3 decembrie 2019 şi a întocmit un raport suplimentar de adoptare.

Conform articolului 7 din noua lege, activitatea de jurnalism este definită ca fiind "cercetarea, investigarea, interpretarea şi comunicarea ştirilor şi informaţiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului şi a altor mijloace de informare în masă, res­pectiv controlul funcţionării tehnice a echipamentelor pentru a înregistra şi edita imaginile şi sunetul şi pentru transmiterea pentru emisiunile radio şi de televiziune a imaginilor şi sunetelor, precum şi a altor tipuri de semnale de telecomunicaţii terestre, marine sau aeriene, care se desfăşoară în baza unui contract de muncă şi a unui contract de drepturi de autor".

Potrivit art. 60 din lege, referitor la scutirile impozitului pe venit sunt introduse "persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin (1) - (3), şi pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, ca urmare a desfăşurării activităţii de jurnalism, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi al ministrului Finanţelor".

Amintim că fostul guvern Dăncilă s-a opus acestui proiect legislativ, deoarece măsura de extindere a scutirii de la plata impozitului pe venitul din salarii pentru jurnalişti şi tehnicieni în radiodifuziune şi televiziune ar fi generat un impact negativ asupra veniturilor bugetare în sumă de 18 milioane lei, pentru ultimele şase luni din anul 2019.

Noua lege va merge spre promulgare către preşedintele Klaus Iohannis, care nu ar avea motive să refuze punerea ei în aplicare, aşa cum nu a refuzat, în aprilie 2016, legea care a introdus pensii speciale pentru jurnaliştii care fac parte din "uniuni ale creatorilor recunoscute ca fiind de utilitate publică", deşi proiectul legislativ era criticat de guvern.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Numai cersetori in toata societatea romaneasca. Dupa programatori, apoi constructori si acum ziaristii, cei mai multi corupti si nesimtiti, platiti de afaceristi sau securisti sa dezinformeze.

    Jos nesimtirea…. toata lumea sa fie impozitata. 

    1. Corect.

      Toti sau niciunul.

      Constitutia ce spune?

      Avocatul poporului ce spune? 

      Nu sunt scutiti numai de impozit pe profit ci au si pensii speciale.

      Au pensii speciale numai jurnalistii care fac parte din UZR. Si nu sunt foarte multi, crede-ma.

      Sa te credem pe cuvânt? Hai dă-ne o cifra reala.

      Din aproape 10.000 de jurnalisti, s-aui inscris in UZR mai putin de 1000.

      și-a ramas deschisa lista până s-or înscrie toți ...

      RUSINE !!!

      Cum vor mai investiga jurnaliștii potlogăriile parlamentarilor ??? 

      cu postarea ta.

      Esti pe gindul meu! 

      O nesemnificativa completare: 

      Nu-i bai ca societatea sa intervina in favoarea unor amariti ai sortii, din punct de vedere financiar. Greseala capitala este alta: sa cuprinzi printre amaritii sortii trusturi de presa, nu le mai dau numele, sau jurnalisti gen Cristoiu, CTP, Chirieac, alias morsa competenta, Make (nu m-am putut stapini :))),... , care, unii, or fi niste amariti din anumite puncte de vedere, dar numai financiar nu.

      Pe unii doar rautatile altora ii ung la suflet!

      Dupa ce ne ghidam, dupa numarul celor carora le profita legea sau dupa principiu?

      Sunt amarati rau din pdv moral.

      Păcat. 

    Ca-n bancul cu bicicleta si mitraliera, orice-ar face pesedistii, tot la mita ajung pana la urma. Iau mita si dau mita. Hai, bah, jurnalistilor, nu va mai luati de noi cand furam (adica mereu), ca va dam si voua niste firimituri...

    Iar dl. Godinac, care nu vorbeste despre discriminare pozitiva (da' despre ce?!?) ar face bine sa dea macar doua-trei exemple clare, explciite, de tari UE in care mass-media primeste otova subventii "directe SI indirecte" (subl. mea). 

    1. Pesedistii dau mita dar se presupune ca nu vor castiga anticipatele,dezanticipatele,n eanticipatele, asa ca o sa profite PNL-ul cinstitului Orban cu USR-ul cu PLUS cu MINUS ,cu dracu.Programatorii sunt cersetori,constructorii sunt cersetori,jurnalistii,bugetari i sunt cersetori ,chiar as vrea sa-mi dai un exemplu de muncitori.A intins cineva mana la tine sa cerseasca,...?

      Dar asta e pseudonimul sau,ce vina am eu?Trebuia sa scriu cu litera mare si intre ghilimele?

      Dar asta e pseudonimul sau,ce vina am eu?Trebuia sa scriu cu litera mare si intre ghilimele?

    Surprize surprize! pardon, stupide, stupide! de Andrela Marin ( n-am gresit, am scris corect, andrela este cea cu care e crosetează stupizenile.

    Este un troc cu puterea? s-au vândut si jurnalistii?

    Ne scutiti; va scutim si noi de surprize, surprize. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb