DUPĂ JIGNIRILE ADUSE LUI BEN MADADI ÎN AGEA SIF BANAT CRIŞANA Bogdan Drăgoi, pasibil de amendă pentru instigare la discriminare

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 decembrie 2021

Bogdan Drăgoi

Bogdan Drăgoi

Csaba Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării: "Afirmaţia «bani murdari din Iran» lasă senzaţia că acţionarul ar reprezenta un pericol pentru că ar fi iranian; Nu este de nivelul unei răspunderi penale, ci contravenţionale"

Ben Madadi: "Sunt convins că Bogdan Drăgoi nu îşi va da demisia, pentru că a făcut lucruri mult mai grave"

Afirmaţiile lui Bogdan Drăgoi din cadrul Adunării generale a acţionarilor SIF Banat-Crişana (SIF1) desfăşurată săptămâna trecută la sediul din Arad i-ar putea atrage o sancţiune contravenţională acestuia dacă va fi depusă o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), spune Csaba Asztalos, preşedintele CNCD. În opinia domnului Asztalos, care a evitat să se antepronunţe pe această speţă, preşedintele-director general al SIF Banat-Crişana s-ar face vinovat de instigare la discriminare.

Şeful CNCD ne-a declarat: "Nu pot să mă antepronunţ, dar în astfel de situaţii partea interesată poate să depună o plângere la Consiliul pentru Combaterea Discriminării sau poate să depună o plângere în interiorul societăţii comerciale unde a avut loc acest incident - pentru că presupun că au un cod de etică sau cel puţin un regulament de organizare internă care interzice discriminarea şi are consecinţe, în sensul în care este obligaţie legală ca orice regulament de ordine interioară sau de funcţionare să aibă o astfel de prevedere. Sau (n.r. partea interesată) se poate adresa instanţei de judecată, construindu-şi cererile aşa cum consideră de cuviinţă. Eu nu pot să mă antepronunţ pe o plângere. (...) Dacă aş spune cum văd (n.r. afirmaţia «sunteţi iranian şi am spus că nu accept banii unui iranian»), ar însemna să mă antepronunţ. În general ştiţi cum văd. (...) Afirmaţia «bani murdari din Iran» lasă senzaţia că ar reprezenta un pericol pentru că ar fi iranian şi generalizează. Dar nu este de nivelul unei răspunderi penale, mai repede contravenţionale, dacă depune plângere la CNCD".

Amintim că Bogdan Drăgoi, preşedintele şi directorul general al SIF Banat - Crişana, i-a spus în AGEA din 25 noiembrie 2021 acţionarului Ben Madadi: "Sunteţi iranian şi (...) nu accept banii unui Iranian; punct", afirmaţie însoţită de insulta: "nu ştiu sursa banilor dumneavoastră, nu ştiu sursa banilor şi nu vreau să accept bani murdari, din Iran, chestii, nu accept din partea dumneavoastră".

Totul a pornit oarecum în glumă, de fapt un şir de glume de speţă joasă făcute de preşedintele Adunării generale Bogdan Drăgoi, care i-a spus, în timpul Adunării generale, lui Ben Madadi, (acţionar al SIF Banat Crişana) că i-a cumpărat din banii lui de buzunar sticla de apă plată cu care îl servise un angajat al SIF (în realitate, acela o adusese de la protocol).

Ben Madadi este cetăţean român de origine iraniană, cunoscut drept cel mai mare acţionar al SIF Muntenia. El susţine că cele zece fonduri de investiţii închise, în care au parcat banii administratorii SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Banat Crişana (SIF1), se află în conflict de interese (deoarece au cumpărat acţiuni SIF1 şi 4, cu banii SIF1 şi 4 şi pot vota în favoarea administratorului care le-a vărsat banii). După cum a mai scris BURSA, conform legislaţiei, ar trebui să le fie suspendate voturile în Adunările generale ale SIF-urilor (este un alt motiv decît cel al concertării nedeclarate, de care au fost acuzate, pe bună dreptate, în mod repetat).

Unul dintre cei învinuiţi direct de Ben Madadi - prin viu grai, în şedinţele AGA şi în interviuri, dar şi în articole şi caricaturi publicate în BURSA - este însuşi Bogdan Drăgoi, astfel că acesta din urmă îl întâmpină cu ostilitate, simţind că îi ameninţă poziţia din Consiliul de administraţie, dar, poate, chiar mai grav, îi ameninţă libertatea, dacă se dovedeşte în instanţa de judecată că este autorul unor infracţiuni.

Simţindu-se jignit, pentru că Bogdan Dragoi tot repeta că a cumpărat apa cu banii lui de buzunar, Ben Madadi a vrut să o plătească, moment la care Bogdan Drăgoi l-a insultat râzând: "Nu ştiu sursa banilor dumneavoastră, nu ştiu sursa banilor şi nu vreau să accept bani murdari, din Iran, chestii, nu accept din partea dumneavoastră".

Madadi a insistat să elucideze situaţia, dar Drăgoi, în loc să-şi ceară scuze pentru glumele de prost gust, a devenit serios şi l-a repezit cu superioritate să voteze ca să nu ţină AGA în loc.

În final, Drăgoi a degenerat în afirmaţii serioase de discriminare etnică: "Am spus că sunteţi iranian şi am spus că nu accept banii unui iranian. Punct".

Ben Madadi: "Imaginaţi-vă în SUA că cineva se adresează unui acţionar că nu ia bani de la el pentru că este evreu sau pentru că este negru. Drăgoi putea măcar să-şi ceară scuze"

Ben Madadi, acţionarul SIF Banat-Crişana care a fost atacat de Drăgoi, ne-a declarat că astfel de afirmaţii în raport cu acţionarii făcute de reprezentanţi ai conducerii unei companii listate ar atrage, în mod normal, demisia acestora.

"Eu am mai citit - fie în comentarii, fie în unele articole de presă -, Bogdan Drăgoi în loc să se refere la mine ca la un cetăţean român sau ca la un om pur şi simplu, au existat referiri la mine ca la «un iranian». Ceea ce este adevărat, dar nu are niciun fel de relevanţă în speţa asta. Şi m-a deranjat asta, ştiind că scopul este de a folosi naţionalitatea mea pentru a mă ataca. Doar că până acum nu am văzut concret un atac bazat pe originea mea. Dar aveam bănuieli de unde provine toată treaba asta cu «un iranian». În AGEA bănuiala s-a clarificat: adică tot ce vedeam în spaţiul public, referitor la mine, că aş fi iranian, mi-am dat seama că sunt şanse mari ca provenienţa să fi fost chiar Bogdan Drăgoi. (...) Imaginaţi-vă aşa ceva în Statele Unite: să fi spus un şef de companie unui acţionar că nu ia bani de la un acţionar pe o apă - pe lângă faptul că apa nu o plătise Bogdan Drăgoi, ci era de la compania unde sunt eu acţionar -, să se adreseze unui acţionar că nu ia bani pentru că este evreu, pentru că este negru sau pentru că este iranian. Acea persoană ar dispărea instant din spaţiul public", ne-a declarat Madadi.

Potrivit acţionarului, declaraţiile lui Drăgoi arată că acesta nu are ce căuta în conducerea unei companii listate.

"Eu nu consider că aşa ceva este penal, pentru că este vorba de dreptul la libera exprimare, dar arată faptul că acea persoană nu are ce căuta în spaţiul public, conducând o companie listată, publică. Acea persoană, în mod normal, după ce a spus aşa ceva, în orice ţară civilizată, ar dispărea din spaţiul public şi asta de bună-voie, şi-ar da demisia. Dar eu sunt convins că nu este cazul aici pentru că Bogdan Drăgoi a făcut multe lucruri mult mai grave: în primul rând şi-a constituit un acţionariat (fictiv) pe banii acţionarilor, adică a dat bani tot felul de fonduri care mai departe au cumpărat acţiuni la SIF1 să-l voteze pe el şi acţionarii respectivi sunt plătiţi an de an cu comisioane din banii tututor acţionarilor. Acestea sunt lucruri ilegale în toată lumea, el le face şi ASF-ul fie pretinde că nu vede sau că nu înţelege despre ce este vorba şi trece peste. Dar acestea sunt lucruri mult mai grave. Eu nu mă aştept de la cineva ca Bogdan Drăgoi, pentru un atac etnic şi rasial, să-şi dea demisia. Sunt convins că nu o să-şi dea demisia. În timpul AGEA el, la doar câteva minute după ce mi-a spus că nu ia bani de la mine pentru că sunt un Iranian, a şi negat că ar fi spus aşa ceva. Putea măcar să-şi ceară scuze, dar a negat", a spus Ben Madadi.

Acesta a mai precizat că nu are în vedere o plângere la CNCD.

"Eu nu sunt genul de om care să vreau să-i creez probleme penale pentru dreptul lui de a fi grobian. Acesta este dreptul lui la exprimare. Deci el dacă decide, alege, să se exprime prin atacuri la originile oamenilor eu nu cred că asta este o problemă penală. Asta este o problemă de educaţie şi de bun-simţ. Eu nu vreau să-i creez probleme penale pentru aşa ceva, chiar dacă ştiu că în legislaţia românească asta este o faptă penală. Eu nu o să fac aşa ceva pentru că, personal, nu consider că dreptul la exprimare trebuie sancţionat penal. Dreptul la exprimare trebuie sancţionat moral şi pentru asta Consiliul pentru Combaterea Discriminării poate să-l sancţioneze, dar eu nu o să cer asta - dacă altcineva cere este în regulă. Astfel de lucruri ţin de educaţie şi de bun-simţ. Dacă cineva nu are educaţie şi bun-simţ trebuie să fie sancţionat de opinia publică, nu de o instanţă sau de vreo instituţie", a mai afirmat Madadi.

Amintim că Bogdan Drăgoi îl are oficial drept consultant pe Najib el Lakis, care are origini libaneze şi ale cărui surse băneşti au fost stabilite de instanţele judecătoreşti ca fiind murdare, de vreme ce l-au condamnat pentru spălare de bani (şi manipulare de piaţă).

ASF nu comentează declaraţiile lui Drăgoi

În legătură cu acest caz, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ne-a transmis că nu comentează astfel de declaraţii, deoarece nu intră în sfera sa de activitate: "Autoritatea de Supraveghere Financiară are în atribuţii supravegherea respectării legislaţiei care guvernează piaţa de capital şi nu comentează declaraţii care nu se circumscriu acestui obiectiv".

Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) nu au răspuns solicitării nostre de a se exprima în legătură cu acest incident.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Am ascultat de mai multe ori inregistrarea de ieri cu Bogdan Dragoi .Ma socat modul sau de adresare ,aroganta si superioritatea pe care o afiseaza.

    Asta e comportament de CEO al unei companii listate la Bvb? Asa se comunica cu actionarii? 

    Toata AGEA a fost o mascarada,el avea deja voturile pt premiere in buzunar.Ce a vrut sa demonstreze? Ca el e mare si tare si face numai ce vrea el in dispretul actionarilor reali? 

    1. Pe langa ce a facut penalul asta pana acum in "relatia" cu actionarii, ofensarea lui Madadi e maruntis.

      E bine ca a aparut in public si mizeria asta, dar din pacate mai e mult pana departe, adica pana scapam de capusarea SIF-urilor. 

      Nu cred ca trebuie sa ne straduim sa intelegem ce vrea Dragoi, pentru ca pare facut din meschinarie, minciuna si tupeu in cantitati care inlocuiesc simtirea si gandirea. Este cea mai de jos speta de copil de bani gata, promovat de taica-su, in acest sistem romanesc de nonvalori, unde asa ceva cum este el poate sa devina si ministru. Taica-su continua sa-l controleze ca pe o marioneta, chiar si la varsta asta.

       

       

      Dragoi poate justifica banii pe care-i are ..... pe numele lui dar si pe numele familiei?

    ASF da aviz pentru administratorii sifelor. Deci tocmai ca are competența sa sancționeze abuzul sau deraierile de comportament care afectează imaginea companiei. Păi tocmai ca se aude și se vede clar ca omul asta e complet defazat de la realitate. Interesantă atitudinea celor de la ASF.

    1. Imoralitatea din ASF este atat de mare, incat nici nu mai trebuie ca Bogdan Dragoi sa le dea spaga. ca sa-i tolereze incalcarea legii, ci intre ei intervine o compatibilitate naturala. Nicu Marcu il slujeste cu abnegatie pe Bogdan Dragoi, ca pe un frate de cruce.

      "Autoritatea de Supraveghere Financiară are în atribuţii supravegherea respectării legislaţiei care guvernează piaţa de capital şi nu comentează declaraţii care nu se circumscriu acestui obiectiv".  

      Anonimul care a dat declaratia asta se ascunde prosteste pe dupa un motiv fals, deoarece REPUTATIA este unul dintre criteriile pe care ASF il supravegheaza, conform legii.

      Marcu exact asa se comporta, cu viclenie prosteasca, care ii dezvaluie incompetenta si crede ca nu se vede, ca strutul cu capul in nisip. 

      Ce așteptări sa ai de la ASF, în condițiile în care nu a sancționat cu retragerea avizelor abuzurile grave ale lui Ciurezu și Fercala care au interzis participarea acționarilor la AGA?

      Ciurezu a primit si amenda. Despre ce vorbesti?

      Minti. Masurile de combatere a pandemiei au interzis participarea. Amenda dictata asupra lui Ciurezu a fost abuziva, ilegala.

      E invers. Ciurezu nu l-a lăsat pe Drăgoi sa își bată joc de acționari in AGA. Drăgoi trebuia sancționat pentru aga de pe capota mașinii. Pe vremea aia sifu era pe la 2,7 . A reușit Drăgoi sa rezolve problema n-ea salvat de Ciurezu dar actia e1,7 dar cu perspectiva de creștere a navului ca tocmai și-a consolidat poziția in Sif1 . Cum se face ca sifele astea nu mai investesc decât unele la altele sau in ele însele . E narcisism ? E cretinism? E banditism?

      da, e

    Nu zău , ASF nu are competenta decât pentru piața de capital . Ca s-au votat Bonus acțiuni gratuite cu acțiuni proprii nu e abuz de piața madam Dascălu ? Adică acționarii și furați și scuipați .

    Daca nici victima nu face reclamatie, ce asteapta, sa se autosesizeze institutiile statului pentru ca apare in ziar online?

    1. De fapt, este treaba lui daca face sau nu face reclamatie. Pana una-alta, a iesit in evidenta cu ce fel de creatura avem de a face la conducerea celor trei SIF-uri si consecutiv, cum isi subordoneaza conducerea Bursei de Valori Bucuresti si a ASF.

      Cooperativa!

      Mai usor cu paranoia. Mie chiar imi place de Maladi. E un tip de investitor activ cum nu am mai avut pe bursa noastra. Si cum nimeni nu clatina barca e bine ca a venit cineva din exterior.

      Insa despre reclamatie spune chiar in articol: 

      >"Eu nu sunt genul de om care să vreau să-i creez probleme penale pentru dreptul lui de a fi grobian..." 

      Deci reclamatie nu-i va depune. 

      Asadar tot articolul doar arata ce fel de oameni avem pe la conducere si ce discutii se poarta. Dar nu o sa fie amenzi pe tema asta. 

      Sper ca Maladi sa reuseasca. La ultima sa propunere a pierdut cu un pic peste 50% deci daca mai cumpara un pic din SIF sau daca mai convinge pe cineva s-ar putea sa poata schimba lucruri acolo. Poate si de aia atmosfera tensionata! 

    ASF ete vinovat pentru ca a permis atacul pe actiunea sif1 de gruparea lakis, a permis gruparii sa isi transfere actiunile obtinute prin frauda pe SPV uri controlate de manageri din anturajul lui lakis, pentru ca nu verifica activitatea managerilor si comportamentul nepotrivit in adunarile generale , pentru ca nu sanctioneaza conflictul de interese al managerilor cand isi aloca actiuni gratuite. ASF e vinovata pentru esecul pietei de capital. Care piata de capital este transformata de oligopoluri puternic inlantuite intre ele cu management netransparent cu putere de influenta in sfera de reglementare. Pentru ca ASF nu are nicio intentie macar declarativ sa descurajeze nici monopolurile nici abuzurile majoritarilor si al managerilor ar trebui sesizati procurorii. este inacceptabil ca ASF sa fie condusa de persoane care nu au nicio pregatire in domeniul pietei, care nu se bazeaza decat pe sustinere politica, si ne pun in pericol investitiile, pensiile asigurarile etc. Abuzurile nu sunt numai in sifuri, se vad peste tot aceleasi practici toxice, inclusiv la BVB. Are cineva idee cum si pe ce se duc la cer cheltuielile facute de domnul Tanase pep tot felul de achizitii de servicii inutile dar directionate spre persoane din anturaj?

    1. Cooperativa!

    În curând Drăgoi o sa fie acuzat și de viol forestier. Poate așa o să îl arestați... E protejat de talismanele puterii, nicio șansă în viitorul apropiat.

    1. Ce vă place să vă lăudați că sunteți mari securiști și protejați de cei mai cei. Drăgoi nu e protejat de nimeni, doar că s-a tot riscat să ungă unde numești matale puterea (ASF). Dar și unsul ăsta are limitele lui. Oamenii când e să aleagă între o șpagă și o pușcărie vezi cum nu-l mai recunosc pe cel care până de ieri ungea ca la el acasă.

      Viol forestier? Daca ii spune ta-su, o face.

    Cum să vrea Drăgoi banii dlui Madadi când românii sunt atât de generoși și se lasă furați fără să ia atitudine !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb