SIF Muntenia a raportat o deţinere de 6,09% din acţiunile "Cemacon" (CEON), în urma majorării capitalului producătorului de cărămizi, reiese dintr-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti.
Anterior, SIF4 avea o participaţie de 0,0011% din CEON.
Recent, producătorul de blocuri ceramice "Cemacon" (CEON) şi-a majorat capitalul social cu 7,69 milioane de lei, la 8,21 milioane de lei, acţionarii subscriind 87,42% din oferta de 8,8 milioane de lei.
Înainte de această ofertă, compania a operat o reducere a capitalului social, de la valoarea de 26.287.248,6 lei la valoarea de 525.796 lei, după cum deciseseră acţionarii, în Adunarea Generală din luna aprilie.
Acţionarii "Cemacon" sunt convocaţi, pe 22 decembrie, să decidă o nouă majorare de capital, cu 8,21 milioane de lei, dar şi restructurarea datoriilor faţă de Banca Comercială Română (BCR), anunţată încă de anul trecut.
Conducerea societăţii a propus majorarea capitalului cu 8,21 milioane de lei, în două etape, la 16,43 milioane de lei. Prima etapă se adresează acţionarilor înregistraţi la data de 15 ianuarie 2015, aceştia putând să subscrie o acţiune nouă la una deţinută, la preţul de 1,5 lei/unitate. Prima etapă va dura o lună de zile. În cadrul etapei a doua, acţiunile rămase nesubscrise vor fi oferite investitorilor calificaţi, după metoda primul venit, primul servit, la preţul de 1,6 lei/unitate.
Acţiunile subscrise în cea de-a doua etapă pot fi plătite inclusiv prin conversia creanţelor deţinute împotriva societăţii.
În urma înţelegerii din noiembrie 2013 dintre acţionarii companiei - KJK Fund II, SC Consultanţă Andrei & Andrei, SSIF Broker şi Casa de Insolvenţă Transilvania - cu Banca Comercială Română, producătorul de cărămizi a anunţat, în luna februarie, că BCR a externalizat către fondul de investiţii Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief UA, înregistrat în Olanda, 12 milioane euro din datoria Cemacon către bancă. Fondul este controlat de Erste şi preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, Florin Pogonaru.
Acest fond şi-a anunţat intenţia să convertească creanţa într-un număr de acţiuni, egal cu cel deţinut de cel mai mare acţionar actual, respectiv KJK Fund II (dar nu mai mare de 33% din capitalul social al companiei).