"ABN Amro Holding" NV, cea mai mare bancă din Olanda, a cîştigat controlul la "Banca Antonveneta" SpA, urmînd să cumpere cota deţinută de "Banca Popolare Italiana" la această instituţie financiară. Aşadar, după o luptă de cinci luni cu banca olandeză, pentru preluarea "Antonveneta", "Popolare Italiana" renunţă la cota sa de 29,5%, în valoare de 2,4 miliarde de euro (2,9 miliarde de dolari). Achiziţia va fi făcută la un preţ de 26,50 euro/acţiune, preţ care dă băncii "Antonveneta" o valoare de 7,6 miliarde de euro. Acţiunile "Antonveneta" au închis şedinţa din data de 14 septembrie cu un curs de 26,09 euro/titlu. Vînzarea depinde de o decizie a magistraţilor italieni, care trebuie să dezgheţe deţinerea, potrivit anunţului oficialilor "Popolare Italiana". Cota a fost îngheţată pe fondul suspiciunilor privind ilegalităţile comise de directorul executiv al "Popolare Italiana", Gianpiero Fiorani, în legătură cu oferta. Acesta a fost suspendat din funcţie luna trecută, iar autorităţile derulează o investigaţie pe marginea celor întîmplate.
În urma achiziţiei, programată să fie parafată la data de 21 septembrie, "ABN Amro" îşi va majora la 59,5% deţinerea la "Antonveneta". ABN va înainta o ofertă pentru restul acţiunilor "Antonveneta", la un preţ de 26,50 euro/titlu.
Menţionăm că Guvernul italian, condus de premierul Silvio Berlusconi, ar putea cere guvernatorului băncii centrale, Antonio Fazio, să demisioneze, ca urmare a acuzaţiilor potrivit cărora acesta din urmă a abuzat de autoritatea sa, intervenind în lupta pentru preluarea băncii "Antonveneta". Fazio a stat în fruntea băcii centrale vreme de 12 ani şi a intrat în atenţia autorităţilor după ce un cotidian a dat publicităţii transcrierile unor convorbiri telefonice care arată că acesta a încercat să blocheze banca olandeză "ABN Amro" să preia "Antonveneta", în favoarea "Popolare Italiana".
"Antonveneta" va aduce băncii "ABN Amro" 1,5 milioane de clienţi în Italia, piaţa europeană cu cel mai activ segment consumer-banking.
Amintim că "ABN Amro" cîştigă lupta pentru "Antonveneta" după ce oferta sa de 7,6 miliarde de euro (26,50 euro/acţiune) în numerar a eşuat în luna iulie. "Popolare Italiana" a oferit 27,50 euro/titlu în numerar şi acţiuni. La data de 28 iulie, Consob - autoritatea pieţei italiene de capital, a îngheţat oferta "Popolare" din cauza "lipsei de informaţie" privind modalitatea de finanţare. Ca urmare, în 30 iulie, Banca Italiei a suspendat aprobarea pentru oferta "Popolare Italiana".