DUPĂ O SĂPTĂMÂNĂ DE INTERDICŢIE, India reia exporturile de bumbac

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 martie 2012

India va sigura 17% din exporturile mondiale de bumbac în anul agricol 2011-2012, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA.

India va sigura 17% din exporturile mondiale de bumbac în anul agricol 2011-2012, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA.

India, al doilea producător mondial de bumbac, a eliminat, ieri, interdicţia pe exporturile de profil, impusă în urmă cu o săptămână. Renunţarea la interdicţie vine pe fondul protestelor lansate de cultivatorii şi distribuitorii de bumbac din ţară, dar şi de China, cel mai mare consumator din domeniu.

"Ţinând cont de interesele cultivatorilor şi comercianţilor, ale indus-triei de profil (...), am eliminat interdicţia", a declarat ministrul indian al Comerţului, Anand Sharma.

La data de 5 martie, India a oprit exporturile de bumbac, fără să motiveze această decizie. Analiştii afirmau, la acel moment, că India a sus-pendat livrările externe de bumbac în vederea asigurării unei aprovizionări suficiente a companiilor locale din industria textilă, aflate sub presiunea creşterii preţurilor.

Atunci, Dhiren N. Sheth, preşedintele Asociaţiei Bumbacului din India, declara: "Este o decizie foarte proastă. Va afecta reputaţia Indiei pe pieţele internaţionale şi vom suferi pe termen lung. În primul rând, este rău pentru fermieri, întrucât preţul bumbacului va coborî la nivel local".

După eliminarea restricţiei, Dhiren N. Sheth a afirmat: "Noua decizie va sprijini fermierii să obţină un preţ mai mare imediat - cu cel puţin 10% mai mare -, şi va încuraja cultivarea de bumbac anul viitor".

În anul fiscal curent, care se încheie în martie, India a exportat o cantitate de bumbac peste ţinta guvernului, ca urmare a cererii puternice din China. India livrează Chinei aproape 80% din bumbacul exportat.

La National Commodity & Derivatives Exchange din India, preţul bumbacului cu livrare în aprilie a crescut cu 3% în prima parte a zilei de ieri, la 848,50 rupii (17 dolari) pe 20 de kilograme. În jurul orei locale 12.00, cotaţia era de 834 rupii.

Executivul indian a fost supus presiunilor pentru eliminarea restricţiei de export, după ce ministrul Agriculturii, Sharad Pawar, a declarat că această oprire a livrărilor va afecta perspectivele culturilor viitoare, iar un grup de industriaşi chinezi au avertizat că măsura ar putea avea un impact negativ asupra comerţului internaţional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb