Euro s-a depreciat cu aproape 2% ieri, pe pieţele externe, faţă de dolar, după ce, în ziua precedentă, moneda SUA a fost cea care pierduse teren în urma reuniunii de politică monetară a băncii centrale americane (Federal Reserve - Fed), care a sugerat că majorarea dobânzilor va fi făcută mai târziu decât arătau aşteptările.
Miercuri, Fed a mai făcut un pas spre prima majorare a dobânzii de politică monetară de după 2006, renunţând să mai promită, ca de obicei, "răbdare" înainte să decidă creşterea costului împrumuturilor, ceea ce, potrivit analiştilor, înseamnă că o majorare a dobânzii cheie în SUA este posibilă în lunile următoare.
Totuşi, Fed a subliniat că nu a luat încă o decizie cu privire la momentul primei majorări a dobânzii, adăugând că este puţin probabil ca o astfel de măsură să fie stabilită la reuniunea din aprilie.
"Comitetul de politică monetară estimează că momentul oportun pentru majorarea dobânzii va fi atunci când va vedea noi progrese pe piaţa muncii şi are încredere că inflaţia va reveni la ţinta de 2%", a informat Fed.
Miercuri, anunţul băncii centrale americane a tăiat aproape 1% din dolar, raportat la euro, însă ieri, după ce piaţa a "digerat" afirmaţiile conducerii Fed, dolarul a crescut. La ora 10.54, moneda SUA urcase cu 1,8%, atingând un curs de 1,0670 unităţi/euro.
De menţionat că Fed a dat publicităţii noile sale prognoze de creştere şi inflaţie potrivit cărora, în 2015, PIB-ul SUA va avea o expansiune de 2,3-2,7%. Estimarea a fost redusă de la cea de 2,6-3%, lansată în luna decembrie. În 2014, economia americană a înregistrat o creştere de 2,4%.
De asemenea, Fed aşteaptă o rată anuală a inflaţiei de 0,6-0,8% în 2015, comparativ cu 1-1,6%, cât a fost estimarea precedentă.
Analiştii aşteaptă ca Fed să înceapă să majoreze dobânda cheie în iunie sau septembrie.