Liderii Uniunii Europene (UE) au reluat ieri, pentru a patra zi, la Bruxelles, negocierile din cadrul Summit-ului privind pachetul de relansare economică post-pandemie, după mai multe amânări cauzate de unele întâlniri bilaterale menite să apropie poziţiile participanţilor, în vederea realizării unui compromis.
Participanţii la Summitul UE - programat iniţial să aibă loc vinerea şi sâmbăta trecută - au dat dovadă ieri de un optimism prudent, ca urmare a neînţelegerilor legate de propunerile privind acordul de finanţare post-Covid19. Acesta cuprinde un buget fără precedent, de 1,85 trilioane de euro, care include un fond de redresare de 750 de miliarde de euro.
Duminică, discuţiile au fost aprinse, protagoniştii fiind preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, şi prim-ministrul Olandei, Mark Rutte.
Liderii UE s-au insultat pe parcursul negocierilor, timp în care preşedintele Consiliului European, Charles Michel, încerca să găsească soluţii acceptabile pentru toată lumea, în special în privinţa chestiunilor divergente, care se refereau în principal la raportul dintre credite şi granturi în fondul de redresare propus de Comisia Europeană, condiţiile pentru accesarea acestor fonduri şi contribuţiile naţionale pentru viitorul buget multianual.
Propunerea de compromis vehiculată ieri era ca în fondul de redresare, pentru care Comisia Europeană a propus 500 de miliarde de euro granturi şi 250 de miliarde credite, suma granturilor să fie diminuată la 390 de miliarde de euro, diferenţa până la 500 de miliarde urmând să se adauge sumei prevăzute pentru credite. Aceasta a fost poziţia Austriei, Olandei, Danemarcei şi Suediei, state nemulţumite de proporţia prea mare a subvenţiilor din acest fond de care vor beneficia mai ales ţările din sud (Italia şi Spania) - cele mai afectate de pandemie.
Franţa şi Germania, precum şi Comisia Europeană, propuseseră suma de 500 de miliarde de euro prevăzută pentru granturi.
Luni dimineaţă, când situaţia părea să fie mai puţin tensionată, cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a scris pe Twitter: "Negocierile dure tocmai s-au încheiat. Putem fi mulţumiţi cu rezultatul de azi. Vom continua după-amiază".
Şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat: "Au fost momente extrem de tensionate. Şi vor mai fi multe, fără îndoială că încă va fi dificil. În ceea ce priveşte conţinutul discuţiilor, lucrurile au avansat". Macron a subliniat parteneriatul său cu cancelarul german Angela Merkel, care a afirmat la rândul său: "O situaţie extraordinară solicită eforturi extraordinare".
Totodată, premierul olandez, Mark Rutte, a spus ieri: "Situaţia pare mai optimistă decât o consideram în cursul nopţii".
Liderii europeni au discutat şi despre felul în care vor fi alocaţi banii şi despre posibilitatea unei prevederi care să permită Consiliului European să blocheze fondurile UE către orice ţară care nu va respecta statul de drept.
Pe fondul discuţiilor prelungite, acest summit a devenit unul dintre cele mai lungi din istorie. Participanţii la eveniment sperau să ajungă ieri la un compromis care, până la închiderea ediţiei, nu a fost realizat.