DUPĂ REDUCEREA CONTRIBUŢIILOR OBLIGATORII, APAPR estimează că sumele virate la Pilonul II vor scădea cu până la 1,1 miliarde lei, în 2018

A.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 decembrie 2017

APAPR estimează că sumele virate la Pilonul II vor scădea cu până la 1,1 miliarde lei, în 2018

Ca urmare a reducerii contribuţiilor obligatorii la Pilonul II de pensii private obligatorii de la 5,1% la 3,75%, valoarea sumelor virate anul viitor în acest pilon va fi situată între 6 şi 6,5 miliarde de lei, în scădere faţă de nivelul din 2017, de 7,1 miliarde de lei, au arătat, ieri, reprezentanţii Asociaţiei Pensiilor Administrate Privat din România (APAPR) în cadrul unei conferinţe de presă.

Andreea Pipernea, director general în cadrul NN Pensii, a declarat: "Anul 2017 a fost destul de plin în evenimente interesante. Faptul că a existat în dezbatere publică, încă de la începutul anului, într-un mod foarte intens, subiectul pensiilor administrate privat, arhitectura actualului sistem, menirea lui, etc., a fost, în ultimă instanţă, ceva benefic. Aceasta s-a soldat cu menţinerea actualei arhitecturi, dar cu scăderea procentului de contribuţie de la 5,1% la 3,75%, începând cu ianuarie 2018. Noi vedem acest scenariu ca fiind temporar şi reversibil, în condiţiile în care ne raportăm la 6%, contribuţia la care ar fi trebuit să se ajungă în 2016".

Potrivit directorului NN Pensii, odată cu discuţiile referitoare la Pilonul II, oamenii au devenit mai conştienţi că acolo sunt banii lor de care vor beneficia la pensie.

Totodată, Radu Crăciun, preşedinte la BCR Pensii, a precizat că, totuşi, partea bună după evenimentele din acest an este că sistemul a rămas intact şi, în momentul în care un decident hotărăşte să crească la loc contribuţia, acest lucru se poate face rapid.

Oficialii APAPR au mai precizat că toate analizele au arătat că sistemul de pensii private funcţionează în parametri, fără probleme. Potrivit acestora, fondurile de pensii private şi-au făcut datoria şi au produs randamente investiţionale remarcabile pentru participanţi, chiar şi în perioada crizei economice şi a climatului neprielnic post-criză.

Odată cu dezbaterile intense legate de Pilonul II din acest an, a crescut şi interesul pentru Pilonul III, al pensiilor facultative, numărul participanţilor nou atraşi fiind de 39.759 de persoane, cel mai mare nivel din ultimii şapte ani, au arătat oficialii APAPR. Contribuţiile anuale către acest pilon au fost de 272 de milioane de lei, faţă de 247 de milioane de lei în 2016, oficialii APAPR estimând o creştere de până la 300 de milioane de lei în 2018.

Activele totale administrate de fondurile de pensii, Pilon II şi Pilon III au fost, în anul 2017, de 8,9 miliarde de euro, peste valoarea din 2016 de 7,3 miliarde de euro, estimările reprezentanţilor APAPR pentru anul viitor fiind de 10,5 miliarde de euro.

Din totalul activelor administrate în acest moment de fondurile de pensii private (Pilonul II şi Pilonul III), un procent de 92% este investit în România.

Totodată, fondurile de pensii au circa 14% din titlurile de stat ale României, fiind al doilea deţinător de datorie publică, după bănci.

De asemenea, potrivit APAPR, fondurile de pensii au plasate circa 1,5 miliarde de euro în acţiuni cotate la Bursa de Valori Bucureşti, având un rol semnificativ în succesul ofertelor publice derulate pe piaţa locală de capital în ultimii ani, fiind responsabile de 15% din lichiditatea pieţei, reprezentând cea mai mare clasă de investitori instituţionali din piaţa locală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb