DUPĂ TRANZACŢIA DINTRE BANCA TRANSILVANIA ŞI BANCPOST Bot la bot, Ciorcilă şi Treichl

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 noiembrie 2017

Bot la bot, Ciorcilă şi Treichl
  • document ataşat Cotele de piaţă ale primelor două bănci din sistem
    apasă aici pentru a descărca.

    Clienţii cu credite în franci elveţieni de la Bancpost aşteaptă un program de conversie cu discount

    După ce a trecut pe locul al doilea în sistemul bancar autohton, prin achiziţia Volksbank, Banca Transilvania (BT) ajunge la nivelul BCR, preluând Bancpost, de la Grupul elen Eurobank.

    Piaţa bancară de la noi se află într-o situaţie inedită, întrucât, potrivit calculelor noastre, Banca Transilvania ajunge la aceeaşi cotă de piaţă ca BCR, respectiv 16,35%, calculată ca pondere din activele totale ale sistemului bancar.

    Cele două bănci care au semnat, vineri, tranzacţia de achiziţie a băncii cu acţionariat grecesc de către BT au anunţat că au cote de piaţă de "circa 3%" şi, respectiv, "peste 13%" din totalul activelor.

    Contactată de ziarul BURSA, BCR a refuzat să ne comunice cota de piaţă, reprezentanţii băncii precizându-ne: "Noi nu comentăm pe marginea cotei de piaţă, noi comunicăm rezultate. Cota de piaţă reprezintă ceea ce noi deţinem din totalul activelor bancare".

    La solicitarea noastră, nici Banca Naţională a României (BNR) nu ne-a transmis această cifră, însă ne-a spus că, la 9 luni ale acestui an, activele totale nete din sistemul bancar se cifrează la 406,4 miliarde lei.

    Potrivit raportului BCR publicat pe propriul site, activele totale ale băncii se ridicau, la finalul lunii septembrie, la 66,46 miliarde lei, ceea ce înseamnă o cotă de piaţă de 16,35%.

    Banca Transilvania şi Bancpost deţin active de 54,9 miliarde lei şi, respectiv, 11,6 miliarde lei, conform comunicatelor de presă de viner iale celor două instituţii financiare.

    Acest lucru înseamnă că, din totalul activelor din piaţă, BT deţine 13,5%, iar Bancpost - 2,85%, adică un total de fix 16,35% - echivalentul cotei de piaţă pe care BCR o are la 9 luni.

    Achiziţia Bancpost de către Banca Transilvania va crea un lider de piaţă pe credite şi depozite, potrivit unei prezentări făcute de BT pentru investitori. Aceasta arată că cele două instituţii financiare cumulează credite nete de 32,9 miliarde lei, în 2016, şi depozite de 50,6 miliarde lei.

    Lucian Isar: "Achiziţia Bancpost de către Banca Transilvania este o mişcare nefavorabilă pentru ţara noastră"

    Achiziţia Bancpost de către Banca Transilvania este o mişcare nefavorabilă pentru ţara noastră, consideră fostul bancher Lucian Isar, precizând: "Ne-am fi aşteptat ca surse noi de capital să intre în ţară. Este păcat că nu câştigăm capital străin, pentru că intermedierea financiară are nevoie de capital. Din perspectiva interesului naţional, fonduri noi intrate în acţionariatul băncilor româneşti sau bănci străine noi intrate pe piaţă ar fi fost de salutat. În rest, achiziţia Bancpost de către Banca Transilvania este doar o tranzacţie normală de corporate finance". Lucian Isar şi-a arătat speranţa că, pe viitor, "doritorii de a intra în capitalul băncilor româneşti nu vor fi alungaţi prin metode specifice".

    Sistemul bancar se va restrânge, spune specialistul, opinând că, în cazul de faţă, Banca Transilvania nu are de unde să ia bani, pentru că "pe piaţa românească de capital nu există investitori": "Ca să creşti, la o bancă, trebuie să ai capital. Dacă ai capitalul restricţionat, atunci şi intermedierea financiară este restricţionată. În plus, cu o bază aşa slabă de capital şi cu o dimensiune semnificativă, Banca Transilvania nu devine, aşa cum cred unii, prea mare ca să cadă, ci un risc sistemic sever la orice scădere a economiei româneşti. Aşa că, pentru interesul naţional, ar fi bine să intre capital proaspăt în sistem. Dacă noi, cu acelaşi capital autohton, luăm şi o parte din capitalul extern, atunci dintr-o dată se micşorează şi forţa de intermediere".

    Unii specialişti din domeniu sunt de părere că întotdeauna, în momente de restrişte, dictează regruparea. Orice asemenea fuziuni sunt binevenite în aceste momente, şi ele vor fi mai multe, apreciază sursele citate, menţionând că este bine să avem bănci puternice în condiţiile actuale din piaţă.

    Clienţii cu credite în franci elveţieni (CHF) contractate de la Bancpost aşteaptă ca, după preluarea acestei bănci de către Banca Transilvania, să existe un program de conversie cu discount în vederea rezolvării problemelor pe care le au cu aceste împrumuturi. Cele două bănci nu ne-au spus dacă există o astfel de strategie în acest sens.

    În opinia lui Lucian Isar, o mare parte din preţul tranzacţiei va fi pusă deoparte pentru astfel de operaţiuni. Valoarea de achiziţie este posibil să se cifreze la circa 230 - 250 milioane euro, a scris, recent, mîrşanu.ro.

    BT vrea să cumpere şi o parte importantă din banca moldovenească Victoriabank

    Banca Transilvania va achiziţiona de la Eurobank Group acţiunile pe care le deţine la Bancpost S.A., ERB Retail Services IFN S.A. şi ERB Leasing IFN S.A., au anunţat, vineri, cele două bănci implicate în tranzacţie.

    Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, a declarat: "Achiziţionarea Bancpost este o oportunitate pentru BT, datorită potenţialului de integrare cu business-ul nostru. Această achiziţie completează strategia de creştere organică a Băncii Transilvania, consolidându-ne poziţia pe piaţă. Suntem pregătiţi să ne adaptăm responsabil noii dimensiuni BT şi noilor realităţi. Banca noastră va continua să sprijine antreprenorii români şi economia locală, creând valoare adăugată pentru acţionari, clienţi şi echipă".

    La rândul său, Stavros Ioannou, director general adjunct Eurobank, afirmă: "Odată cu vânzarea Bancpost şi a societăţilor afiliate, Eurobank îşi îndeplineşte ultima obligaţie de vânzare conform planului de restructurare aprobat de Comisia Europeană. Consider că această tranzacţie cu un partener de o reputaţie incontestabilă precum Banca Transilvania se realizează în interesul deplin al clienţilor, deponenţilor şi angajaţilor Bancpost. Eurobank se va concentra pe dezvoltarea pieţelor sale cheie. Aş dori să le mulţumesc tuturor colegilor din subsidiarele din România pentru colaborarea strânsă din toţi aceşti ani, precum şi partenerilor din BT pentru finalizarea cu succes a acestui demers". Banca Transilvania şi Bancpost vor continua să îşi desfăşoare activitatea independent, până la primirea aprobărilor BNR şi ale Consiliului Concurenţei, estimată în lunile următoare. Odată finalizată achiziţia, BT va integra Bancpost în business-ul său. Barclays Bank PLC a fost unicul consultant financiar al Băncii Transilvania pentru această tranzacţie. PeliFilip a oferit consultanţă juridică, iar Deloitte - consultanţă financiară pentru aspecte contabile şi de diligenţă. Mediobanca - Banca di Credito Finanziario S.p.A. şi HSBC Bank Plc au fost consultanţii financiari ai Eurobank pentru tranzacţie, iar Shearman & Sterling LLP şi Schoenherr şi Asociaţii SCA au asigurat consultanţa juridică, au mai anunţat cele două bănci.

    Bancpost este pe locul 9 în topul băncilor din ţara noastră, cu peste 2.000 de angajaţi şi cu o reţea de aproximativ 150 de sedii, peste 1 milion de clienţi lucrând cu această bancă.

    Conform comunicatelor citate, Banca Transilvania are peste 7.000 de angajaţi şi 2,2 milioane de clienţi, fiind cotată la Bursa de Valori Bucureşti.

    BT a comunicat, recent, că intenţionează să achiziţioneze un pachet iniţial de peste 39% din Victoriabank, a treia bancă în topul din Republica Moldova, urmând ca, împreună cu BERD, să ajungă la o deţinere majoritară.

    Opinia Cititorului ( 46 )

    1. pentru cei neinformati, draga domnule Isar, BT se als in indicelui Blue Chip Stoxx de aceea este cumpara automatically actiunea. Cat despre BCR din moment ce actionarul principal in 2015 este Inca EGB Ceps Holding nu trebuie sa mai amintim ca in 2013 Erste Group a fost supraevaluat cu peste 3 miliarde prin interpunerea EGB Ceps Holding si astfel permitand ca participatie EGB Ceps Beteiligung sa nu fie amortizata

      1. M-au surprins afirmatiile spectaculoase ale domnului Isar asa ca m-am uitat peaste bilantul TLV la 9 luni . El afirma urmatoarele : "Ca să creşti, la o bancă, trebuie să ai capital. Dacă ai capitalul restricţionat, atunci şi intermedierea financiară este restricţionată. În plus, cu o bază aşa slabă de capital şi cu o dimensiune semnificativă, Banca Transilvania nu devine, aşa cum cred unii, prea mare ca să cadă, ci un risc sistemic sever la orice scădere a economiei româneşti. Aşa că, pentru interesul naţional, ar fi bine să intre capital proaspăt în sistem. Dacă noi, cu acelaşi capital autohton, luăm şi o parte din capitalul extern, atunci dintr-o dată se micşorează şi forţa de intermediere".

        Nu stiu despre ce capital restrictionat vorveste domnul Isar dar TLV la active totale de 54,8 mld lei are credite date catre clienti de aprox 30 mld lei. Deci ar mai avea capital de investit in credite de peste 24 de mld lei ceea ce este enorm avand in vedere ca ritmul anual de creditare in Romania a ajuns undeva la 7% , in scadere.  

        Cele 24 mld lei active disponibile pt creditare sunt investite (parcate) astfel : numerar la BNR 4,2 mld lei , plasamente la banci 4 mld lei , titluri de valoare disponibile spre vanzare de 15 mld lei etc. Asa ca , hai sa fiim seriosi, este exagerat si spectaculos sa vorbesti despre "capital restrictionat".

        Si sa nu uitam ca robor creste vertiginos si ca dobanzile la credite vor creste mai repede decat dobanzile la depozite . Sigur simplificand si exagerand putin , putem spune ca daca dobanda medie la creditele de 30 miliarde lei creste de la sa zicem 9% la 10% asta inseamna un venit operational in plus pe an de peste 300 milioane lei. 

        tipul asta se da mare finantist, dar ma calca pe nervi de ceva timp. ok am inteles daca era tu guvernator tlv era super acum. cum poti sa spui ca banca asta nu are capital la car de 19%? cand bnr cere doar 14%. adica ori esti prost ori esti canalie? acuma nu il banuiesc pe domnul isar ca ar fi vreo lumina, dar nici chiar atat de batut in cap incat sa nu vada asta. asa ca raman pe varianta b.

        Draga domnule Brut, mai cizeleaza-te si eventual mai deschide gramatica romana.Esti foarte confuz in tot ceea ce comunici si cei mai rau, repeti ineptiile.

        Pupicuri si de la mine. 

        Banca Transilvania nu se poate compara cu nici una din bancile prezente in Romania, dinamica cresteri pe care o are de ceva ani este precum ai compara un TGV cu un personal

        anonimule e super analiza ta . scurt clar simplu . bravo

        Multumesc :)

        va cunoasteti foarte bine cu tematica, felicitari

      Un titlu cam forțat....

      E de înțeles antipatia fata de bănci, dar nici chiar așa! 

      1. Da, va intreb cat de "decent" este

        titlul articolului ? Daca nu stiati, 

        expresia decenta este"umar la umar "

        Bursa, care elimina comentariile vulgare, ii face in, felul asta, "porci " pe bancheri!

        Asist de lung timp la antipatia unor pitifelnici bancari fata de ziarul BURSA, dar nici chiar asa!

        Anonimul de la 2.1. se forteaza dincolo de limitele sale culturale sa ne dea un echivalent "decent" al expresiei "bot la bot" si o gaseste in "umar la umar". 

        Nu, mai citeste, mai da telefon la un prieten, fa juma-juma... 

        "Umar la umar" este numele unei formatii romanesti , de tineri, de muzica religioasa (chitare electrice, orga, baterie), infiintata in 2012; selectez din versurile unuia dintre cintecele lor:  

        "Umar la umar, Doamne, noi îți vom cânta,  

        Doamne noi îți vom cânta." 

        Dupa cum vezi, expresia ta "decenta" pur si simplu inseamna nu doar altceva decit ai vrea sa spui, ci chiar pe dos, caci semnifica solidaritate, iar nu competitie (care se exprima absolut corect si civilizat prin expresia "bot la bot", folosita in titlu). 

        Anonimul de la 2.2. mai face un pas pe calea aberatiilor si considera ca exprtesia "bot la bot" se refera la porci; sincer, nu am asistat vreodata (si mi se pare ca nici nu am auzit vreodata) la curse de porci pe hipodrom. 

        Daca tine mortis sa interpreteze rauvoitor titlul, anonimul de la 2.2. putea, cel mult, sa spuna ca i-am facut pe Ciorcila si Treichl "cai", dar nu i-ar mai fi iesit ca-i jignim, ca una-i sa fii porc si alta cal. 

        Dar anonimul de la 2.2. nu se impiedica de maruntisuri, nu-l intereseaza nici ca titlul se refera la doua persoane carora le mentioneaza numele, ci considera ca ne referim la intreaga clasa a bancherilor.

        Nu, precizez ca nu in acest mesaj nu ma refer la intreaga clasa a bancherilor, ci la cei citiva idioti din comunicare. 

        Nu vulgar, doar urat

        OK

        "Bot la bot" suna frumos.

        Asertiune tot atit de temeinica precum este a ta. 

        Bot = parte anterioara alungita a capului animalelor, in care sunt situate narile si gura. Conform DEXonline

        Cu toata pledoarie titlul e neinspirat si, daca autorii isi mentin punctul de vedere atunci poate ziarul e unul de scandal si noi, naivi, il citim ca pe un ziar serios!

        Corect ar fi fost brat la brat.

        Suna mai rezonant cred. 

        Brat la brat nu-si scoate ochii.

        Baieti, daca vreti va spun numere de bancuri. 

        Expresia VOR DEM MAUL KEIN SPINNENGEWEBE WACHSEN LASSEN inseamna a fi in permanents vocal. Cum am auzit la Gala ZF domnul Treichl i-a certat pe politicieni ,acum le explica..Nu motiveless trecerii Bucuresti la Chisinau so nici interpunerea 2 societatis intreaba BCR si Erste pentru a mascara peste 3 miliarde pierderile in 2013. DE aceea Maul an MAUL is not brutal ist perfekt

      Dl. Isar aveti impresia ca sunt multe banci romanesti?In afara de CEC ce alte banci sunt romanesti?Va recomand sa va improspatati cunostintele privind structura actionariatului bancilor.

      Daca Bcr nu a fomunicat ceea ce ati cerut inseamna ca sunt deranjati, enervati de cota de piata a Bt.

      Au o problema spinoasa cu Chf sper sa o rezolve. 

      Banc Post e banca privata cu care am lucrat prima data, daca nu o cumpara Bt inseamna ca era in faliment ???

      Capital strain nu prea vine sa cumpere banca zombie sa nu uitam ca rusi nu au dorit Volksbank Ro de au lasat-o Bt-ului. In schimb capital preaca la cousultatii. 

      1. Gresesti habarnimule! BCR nu a dat credite in CHF, deci nu are cum sa aiba "o problema spinoasa..." 

        Daca citea articolul si comentariul te prindeai ca m-am referit la cota de piata.

        Ai dreptate Habarnimule; acum observ ce-ai vrut sa zici cu " Au o problema spinoasa cu Chf sper sa o rezolve."

        Sper sa-ti rezolvi dilemele. 

      Bravo BT!! La asta nu ma asteptam - sa fiti in aceeasi linie cu BCR !! :)) Bravo Bursa pentru calcule!!

      Make, daca tu crezi ca un titlu ca asta insotit de fotografiile celor 2 sugereaxa o cursa de cai esti dus cu pluta tata.

      1. O cursa automobilistica este mai bine?

        Iahting?

        Pluta, tata? 

        Make , titlu i tampit si gata.Ce mare scofala sa recunosti? Aia e l-ai dat.Ce, te doare botul? I ai facut p aia animale.

        Gogu, nu titlul e timpit.

        [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      De ce a cumpărat Banca Transilvania Bancpost?

      Horia Ciorcilă, preşedintele băncii şi cel mai mare acţionar individual: 

      - Pentru că era singura bancă mare de vânzare şi mai ales pentru că a fost angajamentul Eurobank de a vinde 

      - Pentru baza de depozite şi pentru loialitatea deponenţilor şi clienţilor 

      - Pentru calitatea oamenilor din Bancpost, foarte bine pregătiţi şi pentru calitatea managementului 

      - Pentru că aduce venituri peste cele generate de noi 

      - Noi avem creştere organică, în fiecare semestru, dar volumele mari de clienţi, de cotă de piaţă nu mai pot fi aduse decât prin achiziţii. 

      1. Cand ai B.E.R.D-ul actionar principal ,nu te intereseza parerile lui ISAR .Ordinul de cumparare la VICTORIABANK(R. MOLDOVA) a venit tot de la B.E.R.D .Si B.E.R.D-ul stie ce face!

        Cand ai si SIF Moldova bot la bot cu BT ce zici?

        unde este prezenta si BERD -ul garantia sa mearga afacerea este de 99%, banca transilvania putem spune ca este singura banca care a oferit romanilor un program adevarat de conversie cu discount pentru creditele in CHF

        Ca bate vantu'-n banca, gresiile pica pe scari, tencuiala e la pamant, din 10 neoane merge unul ca in beci?

      E interesant ca, daca in urma achizitiei Volksbank, cotatia TLV a crescut , f,multi mici investitori s-au asteptat ca pretul actiunilor Banca Transilvania sa zburde , odata cu achizitia Bancpost. Sau a oricarei alte banci.

      Da, se pare ca Volksbank-ul l-au cumparat la un pret avantajos.  

      Pentru o societate nu e atat de important cu cine fuzioneaza, pe cine cumpara, cat de mult se mareste, etc - ci conditiile in care o face.  

      Sa presupunem ca un kilogram de cartofi costa 2 lei.  

      Daca eu am intr-o sacosa 10 kg de cartofi si mai cumpar inca 2 kg, dar pe un kg platesc 3 lei/kilogram, valoarea detinerilor mele SCADE.  

      Dar, se pare ca euforia e iarasi la cote inalte. La fel ca acum 10-12 ani. Cand orice stire aparea : piata crestea.  

      1. cine stabileste pretul cartofilor?!

        BVB?!

        dar daca ai in sacosa 10 kg cartofi stricati si evaluati la 2 lei/kg si cumperi inca 2 kg de cartofi noi dar la 3 lei/kg, cum va fi valoarea "detinerilor"?! 

        Daca cartofii stricati ii scoti DIN carucior si ii pui intr-o punga Transparentadresse pe care apoi intr-o punga de 1leu si inapoi in carucior being avea o evaluate de 21 euro

        Exact.

        Despre asta e vorba.  

        Conteaza aceste detalii. Nu ca ai mai cumparat sau vandut. Ci in ce conditii.  

      Dl. acesta care spune numai prostii se pare ca e un favorit al ziarului. Lucrul acesta este o rusine fata de acest domeniu si fata de multi cititori care poate nu sunt de specialitate si iau de bune toate ineptiile debitate de fel de fel de persoane care vorbesc ca sa se auda!

      1. Acest comentariu este o rusine fata de acest domeniu si fata de multi cititori care poate nu sunt de specialitate si iau de bune toate ineptiile debitate de fel de fel de persoane care vorbesc ca sa se auda!

      Se pare ca piata bursiera nu are incredere nici un TLV si nici in ultima ei achizitie ... actiunea TLV e pe tobogan !!!!!

      1. Se pare ca "piata bursiera" e cam ...controlata!

        TLV mai degraba ...stagneaza. A intrat intr-un "tunel" 2,14 - 2,18 si nu prea vrea sa mai iasa de acolo. 

        ... este intre 1,5 si 1,7 ...

        se va sparge gogoasa in 

        curand , mai ales ca este 

        mai nou specializata in a

        cumpara gauri negre ! 

        Esti optimist,foarte....Sub 0.5 va poposi ,in conditiile in care scenariul.meu ecel optimist,dar nu exclud 0.2

      O gogoasa bine rumena ...in stil oriental...se simte deja miros de ...prajeală

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    19 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9769
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
    Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    targuldeturism.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb