DUPĂ TREI ZILE JUMĂTATE DE LA LANSAREA OFERTEI Subscrieri de 290 milioane lei, pentru ultima emisiune Fidelis

ANDREI IACOMI
Piaţa de Capital / 9 iunie 2022

Subscrieri de 290 milioane lei, pentru ultima emisiune Fidelis

Dobânzile anuale sunt de 7,2% şi 7,8% la titlurile în lei, în timp ce pentru titlurile în euro dobânzile sunt de 1,4% şi 2,3%

Prin operaţiunea anterioară, Ministerul Finanţelor a strâns de la populaţie aproape 1,1 miliarde de lei

Subscrierile ultimei emisiuni de titluri de stat Fidelis se ridică, la trei zile jumătate de la începerea perioadei în care populaţia le poate cumpăra din piaţa primară, la aproape 290 milioane de lei, conform calculelor noastre pe baza datelor agregate din platforma unui broker. La emisiunea anterioară, ce s-a derulat în luna martie, Ministerul Finanţelor a strâns aproape două miliarde de lei.

Cea mai mare sumă a fost strânsă de tranşa în lei, cu maturitatea de un an şi dobânda de 7,2%. Astăzi, la ora 14:00, subscrierile pentru această tranşă se ridicau la 169,1 milioane de lei. Pentru cele în lei cu maturitatea de trei ani şi dobânda de 7,8%, valoarea subscrisă era de 36,1 milioane de lei.

În cazul tranşei în euro cu scadenţa în 2023 şi dobânda de 1,4% pe an, ordinele de cumpărare erau în valoare de 4,16 milioane de euro, în timp ce pentru cele în moneda unică europeană cu scadenţa în 2024 şi dobâna de 2,3%, subscrierile se ridicau la 10,7 milioane de euro.

Valoarea nominală a unui titlu este de 100 de lei, repectiv 100 de euro, iar subscrierile minime sunt de 5.000 de lei şi 1.000 de euro. Oferta se va încheia în data de 21 iunie, inclusiv, urmând ca în scurt timp titlurile să intre la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti.

Oferta vine într-o perioadă cu inflaţie situată la maxime multianuale, iar dobânzile sunt peste cele ale operaţiunii anterioare, care au fost de 4,75% şi 5,5% pentru titlurile în lei, respectiv 1,2% şi 1,6% pentru cele în euro. Chiar şi aşa, dobânzile sunt semnificativ sub prognozele privind inflaţia.

Pentru acest trimestru al anului, Banca Naţională a României prognozează o inflaţie de 14,2% (±0,4%), care va scădea la 12,5% în ultimul trimestru din 2022, urmând să atingă 6,2% în primul trimestru al anului 2024.

În procesul de subscriere a titlurilor Fidelis nu se percep comisioane de către intermediari, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. La inflatie de 14% ofera dobanda de 7%?

    1. daca nu iti convine, iesi in piata si gaseste tu dobanzi mai bune (cu acelasi grad de risc). poate iti doresti sa cumperi eurobonduri cu 0.5% si inflatie de 6%

    Adevarul este ca nu prea ai unde sa te ascunzi de inflatie. Teoretic actiunile ar fi o solutie, cele care reusesc sa duca in preturile clientului final cresterile costurilor materiilor prime, asa incat sa le plateasca clientii si companiile sa isi mentina marjele de profitabilitate. Dar vedem ca nu functioneaza chiar ca la carte .. si bursele, nici cele cu emitenti mai defensivi cum sunt la BVB, nu merg bine in perioada asta. Nu vad ce activ te poate proteja de inflatie acum.

    1. Sa cauti acum refugiu la inflatie mai poti face doar cu masina timpului.

    Vânzări mici, ptr ca idioții au pus limita de 5000 lei minim.

    De ce nu valoarea efectiva( neta) a salariului minim? 

    1. Vor sa scoata mia aia de euro ce o tine omul la ciorap. 5000 lei e o suma rezonabila.

    Era ok sa vândă și ofertele în euro prin trezorerie, la bănci plătești comision

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb