DUPĂ VACANŢA DE ANUL NOU LUNAR Bursele din China, lovite de coronavirus

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 februarie 2020

Încă din timpul dinastiei Ming (1368-1644), chinezii scriau tratate de medicină despre administrarea tratamentelor naturiste contra scabiei, prin decoctul ploii de prune a cărui preparare este ilustrată în imaginea pe care o reproducem. Ar fi de presupus că o astfel de practică de veacuri le conferă şansa să găsească un antidot la coronavirus naturist sau oricum ar fi, dar să aibă eficienţă.

Încă din timpul dinastiei Ming (1368-1644), chinezii scriau tratate de medicină despre administrarea tratamentelor naturiste contra scabiei, prin decoctul ploii de prune a cărui preparare este ilustrată în imaginea pe care o reproducem. Ar fi de presupus că o astfel de practică de veacuri le conferă şansa să găsească un antidot la coronavirus naturist sau oricum ar fi, dar să aibă eficienţă.

Banca Populară a Chinei: "Prăbuşirea acţiunilor a avut elemente iraţionale sau chiar de panică, declanşate de comportamentul de turmă" Beijing-ul acuză Statele Unite că răspândeşte panică, în ceea ce priveşte coronavirusul Pieţele europene au încheiat ziua de ieri în creştere

Pieţele de acţiuni din China continentală au scăzut puternic luni, în prima zi de tranzacţionare după vacanţa prilejuită de sărbătoarea Anului Nou Chinezesc, ce a coincis cu răspândirea rapidă a epidemiei coronavirusului, notează MarketWatch.

Indicele Shanghai Composite a coborât cu 7,72%, la 2.746,61 puncte, cel mai redus nivel din februarie 2019, în timp ce Shenzhen Composite s-a depreciat cu 8,41%, până la 1,609 puncte, după ce, coşurile de acţiuni deschiseseră ziua de tranzacţionare cu gap-uri descendente de aproape 9%.

Bursele din China fuseseră închise din 24 ianuarie, perioadă în care peste 300 de persoane au decedat din cauza virusului gripal, care a fost declarat urgenţă medicală globală şi s-a răspândit în peste 24 de alte ţări şi regiuni, sporind temerile privind impactul său asupra economiei globale.

Numărul total al deceselor din China cauzate de coronavirus a crescut până la 361, duminică, comparativ cu 17 în 23 ianuarie, când a fost ultima şedinţă de tranzacţionare în pieţele din China.

Michael Every, strateg la Rabobank a spus într-o notă, potrivit Reuters: "Doreaţi să ştiţi cum ar arăta o decuplare reală faţă de China sau un experiment mental economic de tipul «Ce s-ar întâmpla dacă toată lumea ar sta acasă şi nu ar cumpăra nimic»? Ei iată, sunteţi aici".

Tranzacţionarea yuan-ului s-a reluat de la cel mai scăzut nivel al acestui an, conform sursei mai sus menţionate, scăzând cu 1,2% în timpul sesiunii de luni şi depăşind nivelul simbolic de şapte yuani pe dolar, pentru a închide ziua la o paritate de 7,0257.

Petrolul, minereul de fier şi cuprul tranzacţionate la Shanghai au coborât până la limita maximă de variaţie zilnică, urmând deprecierea preţurilor la nivel global.

"Noul virus a creat alarmă, deoarece se răspândeşte rapid, nu se cunosc prea multe despre el, iar reacţia drastică a autorităţilor este probabil să afecteze creşterea economică", menţionează Reuters.

Iris Pang, economist pentru China la ING a declarat: "Este ceva ce va dura o perioadă de timp (...) Nu este sigur dacă şi câţi din muncitorii din fabrici se vor întoarce (n.r. la lucru). Încă nu am văzut câştigurile corporaţiilor de la răspândirea coronavirusului. Restaurantele şi retailerii este posibil să aibă vânzări foarte reduse".

Peste 2.500 de acţiuni tranzacţionate în pieţele din China au atins limita maximă zilnică inferioară, în prima şedinţă bursieră a săptămânii.

Cuprul a coborât la cel mai scăzut nivel în mai mult de trei ani, atingând limita sa zilnică de variaţie de 7%, în timp ce aluminiul, zincul şi plumbul au scăzut cu peste 4%.

"Prăbuşirea acţiunilor a avut elemente iraţionale sau chiar de panică, declanşate de comportamentul de turmă", a comentat Banca Populară a Chinei într-un ziar local, după închiderea pieţelor, potrivit Reuters.

Pe de altă parte, Banca Centrală a Chinei a operat o serie de măsuri pentru a susţine pieţele de acţiuni, cea mai importantă fiind injecţia a 1,2 trilioane de yuani (173,8 miliarde de dolari) în pieţele monetare, prin intermediul unor operaţiuni repo, cel mai mare influx de numerar în sistemul financiar din 2004 încoace.

De asemenea, a scăzut în mod neaşteptat rata dobânzii cu 10 puncte de bază, pentru aceste facilităţi de finanţare pe termen scurt.

În plus, supraveghetorul pieţei din China a limitat operaţiunile de tip short - selling şi le-a cerut administratorilor de fonduri să nu vândă acţiuni, decât dacă se confruntă cu răscumpărări ale investitorilor, potrivit unor surse Reuters.

Totodată, Beijing-ul a spus că va ajuta firmele care produc bunuri esenţiale pentru viaţă să-şi reia activitatea cât mai curând posibil, conform postului media de stat CCTV.

Ieri, China a acuzat Statele Unite că, în loc să ofere ajutor, prin restricţionarea călătoriilor şi evacuările cetăţenilor americani din ţară, răspândeşte panică privind epidemia.

Relaţiile dintre primele două puteri ale lumii tocmai începuseră să se îmbunătăţească după un lung război comercial, care durează de aproape doi ani.

Washington-ul a "fabricat şi răspândit panică neîncetat", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Ministerului Chinez de Externe, Hua Chunying, conform Reuters, menţionând că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a dat recomandări împotriva restricţiilor comerciale şi a călătoriilor în China.

"Chiar ţările dezvoltate precum Statele Unite, ce au capacităţi şi facilităţi puternice de prevenire a epidemiilor, sunt cele care au condus la impunerea unor restricţii excesive contrare recomandărilor OMS", a adăugat ministrul, punctând că ţările ar trebui să judece situaţia în mod rezonabil şi pe baze ştiinţifice.

Oraşe precum Wuhan, de unde a apărut virusul, rămân blocate, iar China se confruntă cu o izolare internaţională şi, potrivit Reuters, analiştii încep să creadă că impactul va fi mai mare decât cel provocat de epidemia Sindromului Acut Respirator Sever (SARS) din 2002 - 2003.

Scăderile pieţelor chineze nu au fost preluate şi de cele de pe alte fusuri orare, ieri, la ora 18:00, indicele paneuropean STOXX 600 fiind în creştere cu 0,38%, în vreme ce DAX 30 al bursei din Frankfurt consemna un avans de 0,6% iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze aprecierea era de 0,89%.

Peste Atlantic, Indicele Standard & Poor's 500 era în urcare cu 1,21%, în timp ce Dow Jones Industrial Average creştea cu 1,1%, iar indicele tehnologiei Nasdaq Composite avea un salt şi mai pronunţat, de 1,49%.

Coronavirus, alertă la nivel mondial

Peste 360 de decese generate de coronavirus au fost înregistrate pe teritoriul Chinei şi peste 20.000 de persoane au fost depistate ca purtători de virus la nivel internaţional, conform celui mai recent bilanţ. Aproximativ 60 de milioane de persoane sunt vizate de interdicţii de călătorie în oraşe din China, iar cercetătorii încearcă să creeze un vaccin pentru a opri răspândirea bolii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat stare de urgenţă publică internaţională din cauza epidemiei cu coronavirus, potrivit New York Times.

OMS a declarat că infecţia cu coronavirus reprezintă o urgenţă medicală globală pentru că riscul infectării a depăşit China, locul unde virusul a apărut luna trecută. Totodată, Organizaţia a anunţat că toate statele membre ale Naţiunilor Unite trebuie să trateze această epidemie cu seriozitate.

Statele Unite au anunţat, vineri, mai multe măsuri excepţionale care îi vizează pe cetăţenii care au fost în China, mai ales dacă au vizitat provincia Hubei, locul de unde a izbucnit epidemia cu coronavirus. Astfel, autorităţile au interzis de duminică intrarea pe teritoriul Statelor Unite a tuturor cetăţenilor străini care au vizitat China în ultimele 14 zile.

În ceea ce-i priveşte pe cetăţenii americani, dacă au fost în provincia Hubei în ultimele 14 zile, aceştia vor sta în carantină pe o perioadă de până la două săptămâni, la revenirea în Statele Unite. Dacă este vorba despre americani care vin din altă provincie chineză decât Hubei, li se va cere să stea într-o "carantină autoimpusă", sub supraveghere, informează AFP.

Totodată, Rusia a anunţat ieri că va recurge la expulzarea cetăţenilor străini infectaţi cu noul coronavirus, după ce săptămâna trecută a decis să-şi închidă frontiera cu China şi să reducă legăturile între cele două ţări, transmite AFP.

Noul coronavirus "a fost adăugat pe lista maladiilor periculoase în mod special, ceea ce ne permite să procedăm la expulzarea străinilor infectaţi şi să punem în practică măsuri speciale precum plasarea în izolare şi carantina'', a declarat premierul rus Mihail Mişustin într-o şedinţă guvernamentală.

Guvernul chinez a interzis înmormântarea persoanelor decedate din cauza infectării cu coronavirus. Victimele nu vor putea fi înmormântate unde doresc familiile lor şi nu vor putea avea parte de priveghi, conform unui protocol strict, prezentat de autorităţi, referitor la modul în care sunt gestionate cadavrele, informează Reuters.

Rămăşiţele umane ale celor infectaţi cu noul coronavirus vor trebui incinerate doar în crematoriile autorizate de oficialităţile chineze şi care să se afle aproape de locul în care s-a produs decesul. De asemenea, cadavrele nu vor putea fi transportate între diferite regiuni şi nu vor fi îmbălsămate pentru a fi înmormântate, se precizează într-un protocol emis de Consiliul Naţional al Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Civile şi Ministerul Securităţii Publice. În plus, cadavrele trebuie dezinfectate şi introduse într-un sac ce va fi sigilat de către medici legişti şi care, odată sigilat, nu mai poate fi deschis.

Perioada de incubaţie a noului coronavirus apărut în China, respectiv de la expunere la apariţia simptomelor bolii, este, în medie, de 5,2 zile, dar variază mult de la un pacient la altul, arată unul dintre studiile cele mai ample privind această epidemie, potrivit medicalxpress.com.

Deşi au recunoscut că estimarea este "imprecisă", cercetătorii chinezi care au realizat acest studiu, publicat în New England Journal of Medicine, au spus că îşi bazează concluziile pe observaţiile medicale făcute pe parcursul a 14 zile în cazul persoanelor expuse la virus.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii informa, luni, că perioada de incubaţie variază de la două la zece zile în cazul acestei infecţii cu coronavirus, care are drept simptome febra, tusea şi problemele respiratorii.

Cercetătorii au studiat primii 425 de pacienţi diagnosticaţi cu acest virus pentru a stabili alte două caracteristici fundamentale ale epidemiei. De la prima manifestare, în Wuhan, în decembrie, numărul pacienţilor s-a dublat la fiecare 7,4 zile.

De asemenea, cercetătorii estimează că fiecare pacient a infectat, în medie, 2,2 persoane.

Cifra nu prezice cât de mare va fi epidemia, dar este utilă, cercetătorii fiind de părere că este una mică, apropiată de cea a unui sezon de gripă (1,3) şi comparabilă cu cea din timpul epidemiei de Sindrom Acut Respirator Sever (SARS), din 2002-2003 (3). (V.D.)

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Va fi coronavirusul elemenul care va declansa o noua criza globala?

    1. Nu e deloc exclus. Daca mai dureaza mult, incetinirea aprovizionarilor, a livrarilor, productiei si comertului se adanceste. Apoi, intr-un timp nu prea lung companiile vor avea mari probleme sa plateasca din datoriile pe care le au, care sunt imense, si de aici efectul in cascada.

      Hai mai repede cu criza ca m-am saturat. Berea asta Corona nu are nici un virus, tot beau degeaba.

      ai pus punctul pe '' i '' , bravo! Aici e cheia, motorul economic chinezesc e oprit brusc, dupa cum observai... cresterile de 6-7 % sunt istorie , sa zica mersi daca vor scoate 0% anul viitor si 2 % anul asta.

      CRIZA E AICI!  

    :) va place noua criza? am zis ca va incepe , am avut o deviatie de 1 saptamana (20 ian in loc de 13 ian 2020) dar uite ca a inceput :)

    Martie 2022 is the end of the game daca avem o crizutza prelungita sau septembrie 2021 daca e mai scurta... va fi o faza de (falsa) crestere inainte de o noua cadere cam prin august-sept 2020. Dar e de dat tzeapa la fraieri aia.  

    Enjoy the opportunities .... and never miss a good crisis! :))) ... da Doamne sa ploua.... cu preturi reduse la actiuni! :))

    1. si daca se intreaba cineva din ce gaura nevazuta de soare am scos aceste intervale temporale (inclusiv faza cu 13 ian versus 20 ian 2020, amintita in multiple comentarii aici pe bursa . ro inca din perioada nov'19 - dec'19 ) ... folosesc o metoda bazata pe analiza ratiilor fibonacci fata de duratele fazelor bear/bull din interiorul unei piete bear/bull pe timp lung.

      'ai , va pupa tati!

      Spor la crize! :))  

      multii Nostradamusi pe aici !

      ...

      Nu stiu, dar astea cu Fibonacci mi se pare ca functioneaza pe termen foarte scurt sau scurt, pentru day-trading sau swing-trading. Pe termene mai lungi mi se pare ca relevanta lor se diminueaza, dar daca iti iese ... Good Luck !!!

      dacă bine îmi amintesc tot tu scriai la un articol de pe aici... ceva cum că "nu va mai fi nici o depresiune și nici nu o să mai fie nevoie de QE sau alte prostii de genul". nu mai găsesc exact articolul sa ii fac un print screen.

      da, scriam, asa e cum zici tu

      dar o corectie nu e o depresiune. 

      oamenii se tem acum ca toata cresterea din anii '90 incoace e un mare balon de sapun care va pocni - ceea ce e fals.

      o corectie (e adevarat , mai solida) nu e o disparitie a 90-95% din valoare 

      hm... uite un exemplu:

      caderea bursei locale (ia BET-ul de exemplu) din perioada 2008-2009 a durat exact 84 saptamani - ce inseamna 84 saptamani ? Inseamna exact 161.1 % dintr-un an (52 saptamani) ... ca ratie fibo ... 161.8 % iti zice ceva? :) stiu ca nu e fix pe fix (161.1 vs 161.8 %) dar e evident ca rezoneaza realitatile.

      p.s. avand in vedere natura fractala a pietelor ratiile fibo sunt aplicabile si pe ch arturi de 1 minut si pe ch arturi anuale sau lunare ;)  

      :))))) ... ok, data viitoare o sa imi pun o fusta si o sa ma dau baba vanga :)))) bag mana pe sub fuste si ma mai caut de o corectie de 61.8% pe piete in valul 'c' fata de valul ' a' - valoric vorbind de data asta, nu temporal. ;) ...cand vedeti BET pe la 4600-4800 , prin aria aia sa cumparati baieti, sa cumparati .... asa zice baba vanga :)))))

      baba vanga vali se va cauta pe sub fuste de niste firfirei si sigur va cumpara in aria aia (de fapt voi incepe in acea arie un proces multianual de achizitii lunare )

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb