Ebrahim Raisi, înmormântat azi la Tabriz

G.M.
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 mai

Ebrahim Raisi, Iran, Teheran, Khameini, Mokhber, accident aviatic

Ebrahim Raisi, Iran, Teheran, Khameini, Mokhber, accident aviatic

English Version

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi, care a decedat duminică în urma prăbuşirii unui elicopter în nord-vestul Iranului, urmează să fie înmormântat astăzi în oraşul Tabriz, potrivit informaţiilor oferite ieri de agenţia iraniană de ştiri Tasnim, afiliată Corpului Gărzilor Revoluţiei Islamice. Alături de Raisi, în tragicul accident aviatic au decedat ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian şi alţi câţiva oficiali. Presa oficială din Iran susţine elicopterul s-a prăbuşit, din cauza condiţiilor meteo, în timp ce se îndrepta spre Tabriz, după ce Raisi a efectuat o vizită la graniţa cu Azerbaidjanul.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a emis o declaraţie oficială prin care a anunţat cinci zile de doliu public pentru preşedintele Raisi.

Ebrahim Raisi a fost un cleric dur apropiat de liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei. Fost şef al justiţiei, în vârstă de 63 de ani, Raisi a ajuns la putere după o victorie zdrobitoare după ce i-a eliminat din scrutin pe mulţi dintre contracandidaţii moderaţi şi reformişti. Ebrahim Raisi s-a născut în 1960 în Mashhad, al doilea oraş ca mărime al Iranului în care se află cel mai sfânt altar musulman şiit din ţară. Raisi a fost elev al seminarului din oraşul Qom, iar în perioada în care era student a participat la protestele împotriva şahului susţinut de Occident, care a fost în cele din urmă răsturnat în 1979 în urma revoluţiei islamice condusă de ayatollahul Ruhollah Khomeini. După revoluţie, s-a alăturat sistemului judiciar şi a servit ca procuror în mai multe oraşe, în timp ce era apropiat de de Ayatollahul Khamenei, care a devenit preşedintele Iranului în 1981. Mandatul de preşedinte al lui Raisi a fost dominat de protestele antiguvernamentale care au cuprins Iranul în 2022. Fostul preşedinte s-a confruntat cu mai multe acuzaţii din partea cetăţenilor şi a unor activişti pentru drepturile omului, cu privire la presupusul său rol în execuţiile în masă ale prizonierilor politici din anii 1980.

După tragedia de duminică, guvernul de la Teheran l-a numit pe ministrul adjunct de externe Ali Bagheri Kani în funcţia de ministru de externe interimar, iar prim-vicepreşedintele Mohammad Mokhber a preluat funcţia de preşedinte interimar, pentru 50 de zile, conform Constituţiei iraniene.

Mokhber a declarat televiziunii de stat că vaurma calea preşedintelui Raisi în "îndeplinirea sarcinilor atribuite fără nicio întrerupere".

Mohammad Mokhber, în vârstă de 68 de ani, a fost ales prim-vicepreşedinte după alegerile din 2021, în urma cărora a ajuns la putere Ebrahim Raisi, şi este un apropiat al ayatollahului Ali Khamenei. Mokhber va face parte dintr-un consiliu format din trei persoane care va organiza noi alegeri prezidenţiale în următoarele 50 de zile. Prim-vicepreşedintele iranian a vizitat Moscova în octombrie 2023, când Iranul a fost de acord să furnizeze armatei Rusiei rachete sol-sol şi mai multe drone. În anul 2010, Uniunea Europeană l-a inclus Mokhber pe o listă de persoane şi entităţi pe care le sancţiona pentru presupusa implicare în "activităţi nucleare sau de rachete balistice", dar l-a eliminat de pe listă doi ani mai târziu. Anterior, Mokhber fusese şeful Setad, un fond de investiţii legat de ayatollahul Khameini. În 2013, Departamentul de Trezorerie al SUA a adăugat fondul şi 37 de companii pe care le-a supravegheat pe o listă de entităţi sancţionate.

Soarta tragică a preşedintelui de linie dură al Iranului nu este de aşteptat să perturbe direcţia politicii iraniene sau să zguduie Republica Islamică în vreun fel în consecinţă, dar va testa un sistem în care cei de la linia dură conservatoare domină acum toate ramurile puterii, atât aleşi, cât şi nealeşi.

Potrivit BBC, Sanam Vakil, director pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord la think-tank-ul Chatham House, afirmă: "Sistemul va face o demonstraţie masivă a morţii sale şi va respecta procedurile constituţionale pentru a arăta funcţionalitatea, în timp ce va căuta un nou recrut care să poată menţine unitatea conservatoare şi loialitatea faţă de Khamenei",

Adversarii lui Raisi speră însă că sfârşitul domniei sale va grăbi sfârşitul actualului regim politic de la Teheran, dar pentru conservatorii iranieni, înmormântarea de stat va fi o oportunitate pentru a transmite semnale de continuitate.

Sursa citată mai adaugă că persoana care îţi va asuma rolul lui Raisi va moşteni o agendă impusă şi pârghii limitate de putere, deoarece autoritatea supremă de luare a deciziilor în Republica Islamică aparţine liderului suprem, ayatollahul Khameini. Apoi, politica externă, în special în regiune, este proprietatea Corpului Gărzilor Revoluţiei Islamice (IRGC), care deţine o putere din ce în ce mai mare.

În acest timp, pe plan intern iranienii se luptă să facă faţă zilnic greutăţilor financiare din ce în ce mai adânci legate de sancţiunile internaţionale paralizante, precum şi de managementul defectuos şi corupţie. Mai mult, inflaţia a ajuns la peste 40%, ceea ce a dus la scăderea drastică a valorii rialului, moneda naţională a Iranului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb