Economia duduie, Bursa trăieşte de pe o zi pe alta

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 august 2008

Nu mai putem să punem la îndoială faptul că economia este supraîncălzită şi suprasolicitarea are efecte negative în presiunile inflaţioniste şi deficitul extern, potrivit Guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Piaţa de capital autohtonă nu se ghidează, însă, după evoluţia economiei, pentru investitori, contând mai mult sentimentul de panică venit de peste hotare, ce şi cum face indicele Dow Jones sau Federal Reserve.

Analiştii consideră că supraîncălzirea economiei a influenţat într-o mică măsură piaţa de capital din ţara noas­tră. În opinia lor, Bursa are nevoie de mai mulţi investitori şi de emitenţi mai buni, iar revenirea ei este strâns legată de evoluţia pieţelor internaţionale.

Gabriel Aldea, analist la "Intercapital Invest", ne-a explicat: "O supraîncălzire a economiei presupune aşteptarea unei evoluţii mai puţin pozitive a economiei în viitor, iar, de aici, rezultă faptul că investitorii nu au aşteptări pozitive pentru perioada următoare". Domnia sa a adăugat că "piaţa de capital este cea care anticipează evoluţiile viitoare şi, dacă aşteptările sunt pesimis­te şi se anticipează rezultate slabe pe viitor, atunci preţurile titlurilor nu vor creşte".

Analistul citat ne-a mai declarat: "Criza financiară internaţională este cea care a afectat toate pieţele de capital, într-o măsură mai mică sau mai mare. Mersul economiei româneşti a influenţat foarte puţin evoluţia pieţei de capital de la noi".

Domnul Aldea consideră că "dacă nu ar fi fost această criză financiară internaţională şi economia românească ar fi avut această evoluţie, atunci piaţa de capital din ţara noas­tră ar fi arătat mult mai bine, poate că am fi atins maxime istorice".

Referitor la momentul în care această criză va lua sfârşit, analistul de la "Intercapital Invest" opinează: "Este foate greu de anticipat când, deoarece pe piaţa de capital estimările au o marjă de eroare mare. Din punct de vedere istoric, perioada de criză s-a manifestat pe piaţa de capital mai mult de un an, dar, totuşi, criza se poate termina şi anul acesta."

Analistul Marius Plugaru ne-a comentat: "Piaţa de capital va fi la fel de ciclică ca şi până acum. Ea va urma trendul de afară atâta timp cât nu vom atrage mai mulţi investitori sau nu vom avea emitenţi foarte buni din diverse domenii de activitate care să atragă. Ori, noi nu avem nici una, nici alta." Domnia sa a adăugat: "Bursa urmăreşte, clar, trendul de afară. Trăim de pe o zi pe alta."

În ceea ce priveşte faptul că economia din ţara noastră este supraîncălzită, domnul Plugaru a menţionat că "lucrurile trebuiau spuse mai devreme şi că sectorul instituţional de la noi ar trebui să facă ceva pentru că în ţara noastră deja se produce foarte puţin".

Nicolae Gherguş, directorul general al "Confident Invest", consideră că "pe piaţa de capital este evident că majorarea dobânzii de politică monetară nu aduce lucruri bune".

Domnul Gherguş estimează o revenire a preţurilor la nivelul înregistrat în ianuarie 2008, abia când se va stabiliza economia americană. "Dacă vorbim despre o revenire la nivelul preţurilor din vara anului 2007, atunci aceasta este greu de anticipat", a mai adăugat domnia sa.

Alexandru Gavrilă, analist la SSIF "Romintrade" este de părere că "piaţa de capital a înglobat nişte ştiri mult mai negative decât faptul că economia este supraîncălzită", adăugând că "pe măsură ce va scădea deficitul de cont curent, piaţa de capital ar putea să îşi revină".

Domnia sa ne-a explicat că această criză externă a început odată cu criza creditelor ipotecare din SUA, dar acum este influenţată şi de presiuni inflaţioniste destul de accentuate.

Probabil că spre finele anului curent această criză se va tempera, a menţionat domnul Gavrilă.

Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate la BVB, a suferit o depreciere de 36,27%, de la începutul anului, ajungând la 6.096,74 puncte, în şedinţa de luni.

Supraîncălzirea economiei este indicată de diferenţa dintre produsul intern brut real efectiv şi cel potenţial, care se materializează printr-o creştere a cererii care o devansează pe cea a ofertei. Acest lucru se resimte în nivelul inflaţiei care se majorează, importurilor de asemenea, determinând o creştere a deficitului comercial.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Citavreme la conducerea BVB este tot Farmache, care reprezinta un grup de interese in defavoarea majoritatii asa vor merge lucrurile. Investgati si veti vedea ca BVB este la dispozitia acestui grup. Farmache a rezistat ca executa intocmai ordinele lor. El este cel care il acopera pe Bogdan Baltzar de la ancheta parchetului pentru tranzactia actiunilor BRD, cel mai evident act de manipulare a pietei si de delict de initiat.

    1. Domnule Farmache, daca informatiile duc la dumneavoastra ca find partinitor cu anumite interese ,si am de suferit dupa smecheriile tale ...nu cred ca o sa-ti fie bine indiferent unde te vei afla...sa nu crezi ca esti buricul pamantului si sa crezi ca-ti poti face mendrele pe spinarea mea.......danger

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb