• Zona euro cunoaşte cea mai mare scădere de după 1995
Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a scăzut peste aşteptări în primul trimestru din 2009, declinul - generat de reducerea exporturilor şi a investiţiilor, fiind cel mai puternic din ultimele patru decenii.
Economia germană a scăzut cu o rată ajustată sezonier de 3,8% în primele trei luni din 2009, după un declin de 2,2% în ultimul trimestru din 2008, potrivit datelor publicate, vineri, de Oficiul Federal de Statistică. Analiştii aşteptau o scădere a PIB-ului german cu 3% pentru intervalul ianuarie-martie 2009, al patrulea trimestru consecutiv în care cea mai mare economie europeană a înregistrat o creştere negativă.
Guvernul german, condus de cancelarul Angela Merkel, care preconizează un declin de 6% pentru economia naţională, în 2009, cheltuie 82 miliarde euro (112 miliarde dolari) ca să scoată ţara din cea mai gravă recesiune de după cel de-al doilea Război Mondial. Drept urmare, unii indicatori economici dau semne de stabilizare, printre care comenzile industriale, care, în martie, au crescut pentru prima oară în ultimele şapte luni, iar încrederea întreprinzătorilor a lăsat în urmă nivelul minim al ultimilor 26 de ani, înregistrat în aprilie.
• Franţa şi Spania - tot în declin
Economia Franţei a scăzut cu 1,2% în primul trimestru din 2009, după un declin de 1,5% în ultimul trimestru din 2008. Astfel, economia Franţei a intrat în recesiune.
Economia Spaniei s-a contractat, în aceeaşi perioadă, cu 1,8%, cea mai puternică rată de scădere a PIB-ului din ultimii 50 de ani.
Per ansamblu, economia Europei a înregistrat, în primul trimestru, cel mai rapid ritm de scădere din ultimii 13 ani, în condiţiile în care companiile şi-au diminuat producţia şi au redus locurile de muncă.
PIB-ul zonei euro a scăzut cu 2,5% în perioada ianuarie - martie, faţă de ultimul trimestru din 2008, când consemnase un declin de 1,6%. Aceasta este cea mai puternică scădere de după 1995 şi depăşeşte aşteptările analiştilor: -2%.
Faţă de primul trimestru al anului trecut, economia regiunii euro a scăzut cu 4,6%, de asemenea declin record