Economia Germaniei, în cel mai puternic declin din ultimele patru decenii

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 mai 2009

Economiile europene- grav afectate de recesiune

Economiile europene- grav afectate de recesiune

Zona euro cunoaşte cea mai mare scădere de după 1995

Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a scăzut peste aşteptări în primul trimestru din 2009, declinul - generat de reducerea exporturilor şi a investiţiilor, fiind cel mai puternic din ultimele patru decenii.

Economia germană a scăzut cu o rată ajustată sezonier de 3,8% în primele trei luni din 2009, după un declin de 2,2% în ultimul trimestru din 2008, potrivit datelor publicate, vineri, de Oficiul Federal de Statistică. Analiştii aşteptau o scădere a PIB-ului german cu 3% pentru intervalul ianuarie-martie 2009, al patrulea trimestru consecutiv în care cea mai mare economie europeană a înregistrat o creştere negativă.

Guvernul german, condus de cancelarul Angela Merkel, care preconizează un declin de 6% pentru economia naţională, în 2009, cheltuie 82 miliarde euro (112 miliarde dolari) ca să scoată ţara din cea mai gravă recesiune de după cel de-al doilea Război Mondial. Drept urmare, unii indicatori economici dau semne de stabilizare, printre care comenzile industriale, care, în martie, au crescut pentru prima oară în ultimele şapte luni, iar încrederea întreprinzătorilor a lăsat în urmă nivelul minim al ultimilor 26 de ani, înregistrat în aprilie.

Franţa şi Spania - tot în declin

Economia Franţei a scăzut cu 1,2% în primul trimestru din 2009, după un declin de 1,5% în ultimul trimestru din 2008. Astfel, economia Franţei a intrat în recesiune.

Economia Spaniei s-a contractat, în aceeaşi perioadă, cu 1,8%, cea mai puternică rată de scădere a PIB-ului din ultimii 50 de ani.

Per ansamblu, economia Europei a înregistrat, în primul trimestru, cel mai rapid ritm de scădere din ultimii 13 ani, în condiţiile în care companiile şi-au diminuat producţia şi au redus locurile de muncă.

PIB-ul zonei euro a scăzut cu 2,5% în perioada ianuarie - martie, faţă de ultimul trimestru din 2008, când consemnase un declin de 1,6%. Aceasta este cea mai puternică scădere de după 1995 şi depăşeşte aşteptările analiştilor: -2%.

Faţă de primul trimestru al anului trecut, economia regiunii euro a scăzut cu 4,6%, de asemenea declin record

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb