Economia Ucrainei s-a contractat cu 30% în primele trei trimestre din acest an

S.B.
Internaţional / 9 octombrie 2022

Economia Ucrainei s-a contractat cu 30% în primele trei trimestre din acest an

Produsul Intern Brut al Ucrainei s-a contractat cu 30% în primele trei trimestre din acest an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în principal din cauza invaziei ruseşti, a anunţat sâmbătă Ministerul Economiei de la Kiev, informează Agerpres.

Evoluţiile meteo nefavorabile din luna septembrie care au încetinit recoltatul cerealelor au avut şi ele o contribuţie precum şi întreruperile în aprovizionarea cu energie electrică de la centrală nucleară Zaporojie. Aceasta este cea mai mare centrală nucleară din Europa şi furnizează circa o treime din producţia de energie electrică a Ucrainei. Rusia şi-a însuşit formal centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, pe care o ocupă militar de la începutul lunii martie.

Pe de altă parte exporturile Ucrainei au crescut cu 23% în septembrie comparativ cu luna august, atingând cel mai ridicat nivel de la debutul invaziei ruseşti, graţie unui acord internaţional care a permis reluarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră.

"Situaţia de pe front s-a îmbunătăţit în septembrie, dar inamicul continuă să bombardeze teritoriul ucrainean, ceea ce pune presiuni asupra încrederii mediului de afaceri şi sectorului de logistică" a informat Ministerul Economiei de la Kiev într-un comunicat de presă. "Noi distrugeri ale facilităţilor de producţie, infrastructurii şi clădirilor rezidenţiale", precum şi incertitudinea cu priire la cât de mult va dura războiul, afectează dezvoltarea şi amână revenirea, se mai arată în comunicat.

În luna iulie a acestui an, Banca Naţională a Ucrainei a prognozat că economia ucraineană ar putea să se contracte cu o treime în 2022 dar ar urma să înregistreze un avans cuprins între 5% şi 6% în 2023 şi 2024.

Separat, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat vineri că va debloca 1,3 miliarde de dolari în finanţare de urgenţă pentru Ucraina prin noul său instrument de ajutorare pentru a face faţă şocurilor alimentare. "Amploarea şi intensitatea războiului lansat de Rusia împotriva Ucrainei în urmă cu mai bine de şapte luni a provocat suferinţe umane considerabile şi a lovit puternic economia ucraineană", a estimat instituţia în comunicatul său, adăugând: "PIB-ul este aşteptat să scadă cu 35% în 2022 comparativ cu 2021, iar nevoile de finanţare rămân foarte importante".

La sfârşitul lui septembrie, Banca Mondială a acordat, de asemenea, un sprijin suplimentar de 530 de milioane de dolari pentru "a face faţă nevoilor urgente cauzate de invazia rusă", ridicând ajutorul total acordat de instituţie la 13 miliarde de dolari de la începutul conflictului.

La rândul său, Congresul american a votat o nouă tranşă de ajutor de 12,3 miliarde de dolari, dintre care 3,7 miliarde de dolari pentru echipamente militare, ridicând efortul total american la 65 de miliarde de dolari de la lansarea invaziei ruse.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Americanii 65 mld.... europenii vreo 15 cel putin. Mai avem si niste banci, maruntis...

    Peste 90 de mld dolari ajutor (100 mld euro) si chiar si asa PIB-ul lor scade cu 30% in primele 9 luni. PIB-ul Rusiei a scazut cu doar 3%. 

    Ce dezastru pentru Ucraina doar pentru ca a permis unor banderisti fanatici sa preia puterea, sa inceapa sa ucida peste 10 000 de civili rusofoni in Donbas (raport oficial al ONU) si sa actioneze fanatic, precum legiunile Garzii de Fier din perioada interbelica pentru a suprima viata rusofonilor care un vor sa strige un slogan ultranationalist al criminalilor de razboi ucrainieni aliati cu SS si Hitler in al doilea razboi mondial "Slava Ucraina!". 

    1. Chiar si wikipedia occidentala si CIA scrie despre asta. Ca nu poti ascunde istoria.

      It became part of the lexicon of Ukrainian nationalists in the 1920s.[nb 2] 

      UPA propaganda poster. OUN-UPA's formal greeting is written in Ukrainian on two of the horizontal lines: "Glory to Ukraine—Glory to (her) Heroes"

      The modern response "Heroiam slava!" (Glory to the heroes!) appeared in the 1930s among members of the Organization of Ukrainian Nationalists (OUN) and Ukrainian Insurgent Army (UPA) who started using this slogan to commemorate veterans of 1918 to 1921 Ukrainian-Soviet War and the wider Ukrainian War of Independence.[6] The greeting "Glory to Ukraine! Glory to the heroes!" became an official slogan of Stepan Bandera's OUN-B in April 1941. 

      Sklava Ocarina

      Omule, sa nu te superi, dar iti imprumut constructia. Este geniala. ... ce sa iti fac daca nu ai inregistrat-o ca proprietate.... Bravos.

      Pai ce sa scada PIB-ul mijiciei ca e rock bottom, mai jos de atat nu are unde:-)...Voi mujicilor nu aveti economie, aveti doar o benzinarie. Ce economie e aia in care 60% din PIB este format din exportul de materii prime primare? PIB-ul mujiciei e in jur de 1.2 trilioane USD. Statul California are PIB-ul de 3.36 trilioane USD i Texas are 1.99 trilioane iar New York 1.85 trilioane ( The three U.S. states with the highest GDPs were California ($3.36 Trillion), Texas ($1.99 Trillion), and New York ($1.85 Trillion). Deci trei state americane au PIB-ul mai mare decat toata mujicia, si SUA are in componenta 50 de state. Anul trecut productia de cereale a Ucrainei a fost de 85 milioane tone. Ucraina un stat de 40 milioane locuitori a produs mai mult decat mujicia cu 145 milioane de locuitori...si voi vorbiti de economie? Pana acum doar, au parasit mujicia 600000 de mujici, pana la sfarsitul anului, in ritmul actual, vor pleca peste un milion, cu (cel putin) 300000 incorporati, rezulta 1.5 milioane de oameni scosi din campul muncii:-)...faliment scrie pe mujicia...si bomboana de pe tort, "winter is coming":-)

      Era mai simplu sa se lase cotropiti de rusi si sa ia rusii vreo 50% din bugetul Ucrainei.

      Ok.

      Era mult mai simplu sa implementeze acordurile de la Minsk asa cum a obligat-o Consiliul de Securitate al ONU prin rezolutia 2202 din 2015. Asa-i ca ti-e rusine sa admiti asta? Ca propaganda nesimtita a NATO iti ascunde asta? Din 2015 Ucraina incalca o hotarare obligatorie a Consiliului de Securitate.

      Daca implementa acordurile de la Minsk era pace. 

      Pax Russica

    Ukraina tara de rahat... SUA si UE si au batut joc de ukraineni I au folosit carne de tun in razboi...Si inca continua sa o faca prin mascariciul de Zelenscki care este vandut...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb