ECONOMIST SAXO BANK: "Impactul cutremurului din Nepal va crea ţării un prejudiciu de aproximativ 20% din PIB"

Alexandru Costea
Internaţional / 6 mai 2015

Impactul direct al cutremurului recent din Nepal este evaluat la aproape cinci miliarde de dolari însă consecinţele indirecte probabil că vor crea Nepalului un prejudiciu de aproximativ 20% din PIB, arată Christopher Dembik, analist Saxo Bank.

"Ţara intră într-o perioadă de «întuneric economic». Reţeaua de infrastructură, vitală oricărei prosperităţi economice, este distrusă în totalitate şi nu există niciun dubiu că Nepalul va intra în recesiune anul acesta. După cutremur, economia nepaleză arată la fel de rău ca în Zimbabwe.

Prioritatea numărul 1 pentru economie este să asigure accesul ţării la valute străine. Contrar teoriilor care sunt expuse tot mai des şi a ceea ce se crede, turismul contribuie doar în mică măsură la PIB - aproximativ 8,2% în 2013 - dar este a doua sursă de monedă străină după cea reprezentată de ceea ce trimit nepalezii din străinătate, cum se întâmplă şi în România. În lunile care vin, asistenţa financiară internaţională va fi crucială pentru a permite guvernului şi sectorului privat să îşi plătească creditorii străini şi să stabilizeze balanţa de plăţi.

Cea mai mare provocare pentru Nepal nu va fi să colecteze această asistenţă financiară, ci să o folosească. La fel ca în multe ţări subdezvoltate, corupţia e în floare şi cuprinde toate straturile societăţii. În pofida mecanismului de control instituit de comunitatea internaţională, se prea poate ca 10% sau chiar 20% să se piardă prin fraude şi furt. Practic, nu poate fi evitat acest lucru.

Refacerea unei economii după un eveniment tragic nu e uşoară. Totuşi, iată câteva linii strategice care au dat rezultate în alte cazuri:

Rupia nepaleză este asociată cursului valutar al rupiei indiene, lucru care a dăunat economiei nepaleze din cauza devalorizării monedei indiene. E mult mai logic ca rupia nepaleză să fie asociată unui alt coş valutar care să cuprindă şi yuanul chinez.

Dezvoltarea sectorului hidroenergetic, unde China este deja un jucător important, ceea ce implică investiţii în educaţie pentru a avea expertiză locală şi a îmbunătăţi mediul de afaceri.

Va dura cel puţin un deceniu până la refacerea completă după acest tragic eveniment şi, probabil, şi mai mult până când viitorul clasei de mijloc din Nepal va fi din nou plin de speranţa. Ţară are un potenţial uriaş, pe lângă bogăţiile turistice: un sector hidroenergetic eficient ar putea-o propulsa printre statele emergente", notează economistul.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb