EDIŢIE ANIVERSARĂ / ADRIAN TĂNASE, BURSA DE VALORI BUCUREŞTI: "Ne aflăm într-un punct total diferit faţă de anii de început ai Bursei"

A consemnat Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 noiembrie 2020

Adrian Tănase

Adrian Tănase

"În aceşti 25 de ani, comunitatea de investitori locală s-a schimbat semnificativ" "Creşterea participării voluntare a populaţiei la piaţa de capital este considerată de către noi ca fiind principala provocare cu care ne confruntăm" "Tehnologia va trebui să joace un rol din ce în ce mai important în funcţionarea Bursei"

Ne aflăm într-un punct total diferit faţă de anii de început ai Bursei, am experimentat în toţi aceşti 25 de ani o evoluţie semnificativă şi avem un potenţial real de dezvoltare, ne-a spus Adrian Tănase, directorul general la Bursei de Valori Bucureşti, care a avut amabilitatea să ne ofere perspectiva sa privind evoluţia pieţei noastre de capital de la reînfiinţarea din 1995 şi până în prezent, precum şi direcţia pe care crede că ar trebui să o urmeze piaţa şi, implicit, BVB, în următorii cinci-zece ani.

"Promovarea la statutul de Piaţă Emergentă ne-a adus o nouă provocare, aceea de a consolida acest statut. Pentru a atinge acest obiectiv, ne bazăm în continuare pe o colaborare foarte bună şi fructuoasă cu Ministerul Finanţelor Publice şi cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, alături de care vom lucra la o nouă Strategie de Dezvoltare a Pieţei de Capital", a punctat Adrian Tănase.

Reporter: Cum aţi caracteriza evoluţia pieţei noastre de capital şi, implicit a Bursei de Valori Bucureşti, în aceşti 25 de ani?

Adrian Tănase: Dacă ne uităm de unde am plecat în urmă cu 25 de ani şi privim la cum arată astăzi BVB, putem spune că s-au făcut progrese importante.

În 1995, când s-a reînfiinţat Bursa de Valori Bucureşti, am început totul de la zero. La finalul primului an de activitate al BVB erau listate nouă companii şi tranzacţiile au însumat aproape 26 milioane lei. Acum avem listate peste 370 de companii, dintre care un sfert sunt pe Piaţa Reglementată, iar tranzacţiile realizate doar în acest an însumează peste 11 miliarde lei doar pe partea de acţiuni şi capitalizarea tuturor companiilor româneşti listate la BVB depăşeşte 103 miliarde lei. De asemenea, pe segmentul de obligaţiuni sunt acum aproape 60 de emitenţi la Bursa de Valori Bucureşti.

Dacă la valoarea tranzacţiilor cu acţiuni mai adăugăm şi segmentul de obligaţiuni, unde rulajul a fost 2,3 miliarde lei, atunci vorbim de peste 13 miliarde de lei, bani rulaţi doar în acest an la Bursa de Valori Bucureşti.

În cei 25 de ani de activitate ai BVB, unul dintre cei mai importanţi parteneri ai pieţei de capital a fost statul, pe care îl putem numi cel mai mare investitor la Bursa de Valori Bucureşti, luând în calcul companiile pe care le-a listat în ultimii 15 ani şi care, ulterior, au reuşit să-şi crească gradul de transparenţă şi comunicare cu investitorii, mediul de afaceri şi publicul din România, dar şi cu companii şi investitori instituţionali din afara ţării.

Odată cu listarea, companiile au câştigat un plus de imagine, datorită faptului că investitorii instituţionali şi individuali, presa în general, mediul de afaceri, urmăresc îndeaproape evoluţia companiilor listate şi contribuie favorabil la sporirea reputaţiei, promovării şi dezvoltării afacerilor acestora. Aceste beneficii se pot vedea foarte uşor doar uitându-ne la companiile de stat care au fost listate în ultimii ani la BVB, precum Electrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz şi Transelectrica. Această transparenţă se traduce printr-o evaluare mai bună a companiilor, astfel că acţionarii pot beneficia şi ei de avantajele listării, prin creşterea preţului acţiunilor şi dividende importante plătite an de an.

În aceşti 25 de ani, comunitatea de investitori locală s-a schimbat semnificativ. Am pornit de la o comunitate ce a rezultat din programul de privatizare în masă, dominată de investitori individuali a căror nevoie primordială era doar să-şi valorifice aceste deţineri primite, şi am ajuns la o comunitate mult mai puternică, ce are o cu totul o altă abordare investiţională, comunitate în cadrul căreia investitorii instituţionali sunt mai puternici, mai ales după apariţia fondurilor private de pensii.

Şi comunitatea de investitori străini care activează pe piaţa locală s-a schimbat şi va continua să se schimbe. Din 21 septembrie, piaţa de capital din România este în categoria Pieţelor Emergente şi avem acces la un univers investiţional mult mai mare,

Concluzionând, putem spune că ne aflăm într-un punct total diferit faţă de anii de început ai Bursei, că am experimentat în toţi aceşti 25 de ani o evoluţie semnificativă, şi ca potenţialul nostru pentru viitor este unul real.

Reporter: Care credeţi că este direcţia pe care trebuie să se dezvolte piaţa în următorii cinci - zece ani? Ce paşi trebuie făcuţi în acest sens?

Adrian Tănase: Creşterea participării voluntare a populaţiei la piaţa de capital este considerată de către noi ca fiind principala provocare cu care ne confruntăm. Credem că printr-o participare mult mai mare a populaţie la piaţă vom reuşi să creăm o comunitate locală de investitori mult mai puternică şi mult mai diversă, lucru ce va avea un efect aproape sigur asupra pieţei primare, piaţa instrumentelor noi ce se doresc a fi listate.

Pe lângă eforturile educaţionale pe care trebuie să le facem pentru a creşte această masă de investitori locală, credem că este foarte important să implementăm soluţii pentru a facilita accesul investitorilor la piaţă, pentru a face întregul proces investiţional mai facil, care să se desfăşoare exclusiv în mediul electronic. Sunt soluţii identificate pentru realizarea acestui lucru, soluţii care sunt fie tehnice, fie de reglementare, şi sperăm să putem implementa aceste soluţii în perioada imediat următoare în colaborare cu autorităţile.

Tehnologia va trebui să joace un rol din ce în ce mai important în funcţionarea bursei, este important să ajutăm investitorii să acceseze piaţa cu ajutorul tehnologiei, însă va trebui să ne gândim la diferite soluţii pentru a facilita şi accesul emitenţilor la piaţă, procesul de listare a diferitelor instrumente putând fi mult uşurat folosind tehnologia. Este obligatoriu să importăm astfel de tehnologii şi în zona reglementată, trend pe care îl observăm deja în zona dereglementată a pieţelor de capital.

O altă direcţie importantă pe care o explorăm deja este eficientizarea pieţei secundare, în sensul creării de produse necesare implementării diferitelor strategii pe care investitorii le pot avea în vedere. În cadrul acestui demers, proiectul de contraparte centrală tocmai iniţiat este foarte important, conform estimărilor pe care le avem în acest moment CCP.RO Bucharest urmând să fie autorizat în cursul anului 2022, în acel moment fiind posibilă relansarea pieţei de instrumente derivate.

Totodată, am demarat o serie de proiecte pentru implementarea principiilor de ESG în rândul companiilor listate, având în vedere că din ce în ce mai mulţi investitori internaţionali încep să ia în considerare aceste principii în luarea unei decizii investiţionale.

Un alt aspect şi proiect pe care l-am început vizează acoperirea cât mai multor companii prin rapoarte de analiză realizate de brokeri şi aici avem în vedere companii care nu sunt deja acoperite prin astfel de rapoarte. Acest proiect este extrem de util pentru investitori, indiferent că vorbim de investitori individuali sau instituţionali, români sau străini, deoarece îi poate ajuta la luarea unei decizii cât mai informate privind investiţiile lor.

Promovarea la statutul de Piaţă Emergentă ne-a adus o nouă provocare, aceea de a consolida acest statut. Pentru a atinge acest obiectiv, ne bazăm în continuare pe o colaborare foarte bună şi fructuoasă cu Ministerul Finanţelor Publice şi cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, alături de care vom lucra la o nouă Strategie de Dezvoltare a Pieţei de Capital. Este foarte important ca toţi stakeholderii pieţei de capital să colaboreze în aceeaşi direcţie, cu scopul final de a facilita accesul companiilor româneşti la finanţare, fie ele de stat fie private, şi astfel de a ne aduce contribuţia la dezvoltarea economică şi socială a României.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Atunci erau 9 companii acum 370? Care ? Acum sunt doar companii energetice si 2 bănci și o aglomerație de fonduri de pensii care derutează restul investitorilor, mai ales pe speculației,sarea si piperul unei burse normale ! Dl Tănase se promovează, dar uită ce companii erau acum 20 de ani,din domenii foarte diverse,acum delistate!

    Diversitatea e totul dle Tănase, bursa noastră e un dezastru ! 

    1. "Ne aflăm într-un punct total diferit faţă de anii de început ai Bursei" - adevarat! Toate sperantele, iluziile si optimismul din anii trecuti s-au cam spulberat. Dupa lupte seculare s-a ridicat si pragul la sifuri. Am ajuns si piata emergenta. Dar parca nici nu s-a simtit. Fondurile pilon 2 au trecut de 70 mld lei active. Emotie zero. Romgaz vrea sa cumpere participatia Exxon si se chinuie sa termine centrala de la Iernut. Emotie zero. Listari duale, mare branza.

      Bate un vant rece peste tot si parca te ia cu fiori. Politicul a reusit sa distruga tot. Si vorbesc mai mult despre incompetenta decat despre coruptie si furat. N-a prea mai ramas mare lucru de furat. Mai o asfaltare de doi lei, mai o bordura, mai o tableta etc. Mizilicuri. 

      Dupa multe declaratii festive, dl. Siminel Andrei a venit si a spus lucrurilor pe nume si va invit sa cautati citatul in Bursa. ”Romania pierde dramatic din viteza comparativ cu alte piete” si ”sunt mii, poate zeci de mii de investitori români care ocolesc România şi investesc direct afară„ .

      Se vor mai intoarce acestia la BVB, asta este intrebarea? Eu stiu ca o sa ma intorc in viitor, dar numai daca va avea loc o devalorizare masiva a leului. M-am saturat sa stau la mana unor politruci incompetenti care joaca barbut electoral cu stabilitatea macro si care din doua in doua zile inchid si deschid Pilonul 2. Merci beaucoup, dar mi-am invatat lectia :) 

    In 30 de ani Justitia din Romania nu a fost in stare sa judece dosarul Revolutiei. Au trecut peste 5 ani de la dosarul Colectiv si Justitia din Romania nu a fost in stare sa gaseasca vinovatii. Cazul Caracal in care politia si procurorii au stat in fata portii pentru ca Dinca sa isi stearga urmele. Justita nu a dat niciun verdict in acest caz. Dosarul 10 august, batuti de PSD, clasat de PNL. Justitia din nou apara sistemul Mafiot. In schimb Justitia primeste pensii speciale si ies la pensie la 50 de ani pentru servirea sistemului si pentru a cheltui pensia speciala. Acelasi lucru primesc si celelalte organe Politia si Jandarmeria.De 30 de ani votam un sistem corupt si plin de Mafioti si Hoti. In continuare iti place sa ii votezi. Cazul Hexi Pharma unde sistemul medical te omora cu zile, ca de altfel si acum cazul de la Piatra Neamt unde sistemul pe fata a omorat oamenii, se va cerceta, verdictul nimeni vinovat. Normal Justitia va taragana cazul ani de zile. Voteaza in continuare sistemul mafiot instituit de PSD si PNL de 30 de ani Romaniei. Aceste clanuri isi numesc oameni fara nicio valoare in toate institutiile statului. PSD=PNL= 1%, tu poti sa faci asta, acum.

    1. De acord cu dvs. ,vorbim dar nu facem nimic,suntem tot mai slabi, ne am împărțit în slugi și boieri,acesta e rezultatul după 30 de ani de democrație....

    Dle Tănase, ce retin eu :

    acum3 ani energeticele dădeau în draci dividende si creșteau- ai tăcut, era bine ! 

    acum 2 ani a venit ordonanța 114 și acțiunile scadeau- ai tăcut ti-era frică! 

    anul ăsta Drăgoi și trupa au inhatat Sif 5 -taci din nou,esti complice?

    În fond cu ce te ocupi? 

    Felicitări domnule Adrian Tănase!

    Un manager bun, profesionist și modest!

    Tot înainte BVB! 

    1. Felicitari pentru gargara goala ? Mai bine-l chemi pe Marcu ala de umbla cu arcu' sa vedem dupa sageata trasa lui Tanasa mai are scos ceva pe gura !

    Care 370 ? Păi cu 200 ,deci peste jumătate nu s-au făcut tranzacții de 1000 lei,cumulat într-un an ! (...)

    1. nu le poti neglija.

      Clasa politica a pus tara pe butuci, nimic nu mai merge si nici nu va merge cu mafiotii astia. Daca de 30 de ani faci aceleasi lucruri si iei aceleasi decizii nu poti astepta alte rezultate. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb