EDIŢIE ANIVERSARĂ BURSA - 30 DE ANI Am fost şi voi rămâne un promotor al mass-media independente şi puternice

SIEGFRIED MUREŞAN, EUROPARLAMENTAR
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 24 august 2020

SIEGFRIED MUREŞAN

SIEGFRIED MUREŞAN

Libertatea presei, libertatea de exprimare şi accesul la informaţii de interes public sunt valorile care stau la baza tuturor societăţilor democratice. Mass- media are rolul de liant între informaţie şi publicul larg, între autorităţi şi cetăţeni. O presă liberă, puternică şi serioasă este o condiţie de bază pentru un stat democratic. Însă, din păcate, în actuala conjunctură, mass-media este pusă din ce în mai mult la încercare.

Observăm că pandemia de coronavirus a avut un impact negativ semnificativ asupra mass-media, lucru subliniat şi de către cei de la Reporteri Fără Frontiere în cel mai recent raport referitor la libertatea presei la nivel global. De asemenea, mai mult ca oricând, vedem cum ştirile false şi dezinformarea sunt o ameninţare pentru democraţie şi pentru stabilitatea societăţii în care trăim.

Evoluţia tehnologiei din ultimii ani a dus la o diseminare mult mai rapidă a informaţiei, în toate colţurile lumii. Mult mai mulţi oameni au acum acces la informaţii prin intermediul internetului.

În ciuda acestui avantaj, această evoluţie a dat naştere şi fenomenului de "fake news". Mediul online este încă prea puţin reglementat şi, prin urmare, a devenit un mediu favorabil pentru propagarea informaţiilor false provenite din surse cel puţin suspecte. Cei care dezinformează şi propagă ştiri false au un scop clar: să pună sub semnul întrebării ordinea, societatea, sistemul în care trăim. Uniunea Europeană reprezintă un model de succes, care a adus 70 de ani de pace în Europa, iar pentru ei aceste reuşite reprezintă o problemă. Majoritatea ştirilor false provin din afara Uniunii Europene, însă există şi în interior tot felul de populişti, eurosceptici, oameni care susţin că izolarea este o soluţie. Prin propagarea acestor ştiri false, ei îşi doresc să destabilizeze democraţiile, să creeze instabilitate şi să scindeze oamenii.

Am văzut acest lucru în mod clar în ultimele luni, odată cu debutul pandemiei de coronavirus. Dezinformarea a luat forma negării existenţei pandemiei, a pus sub semnul întrebării măsurile luate de către guvern pentru protejarea populaţiei şi evitarea unei crize sanitare, mergând până la îndemnuri de boicotare a acestora. Mai mult decât atât, unii oficiali din state membre UE au susţinut că nu există solidaritate în contextul luptei împotriva COVID-19, încercând, astfel, să erodeze încrederea cetăţenilor în instituţiile europene. Toate acestea nu sunt decât ştiri false, cazuri de distorsionare a adevărului pentru a ştirbi încrederea cetăţenilor în Uniunea Europeană şi pentru a pune sub semnul întrebării solidaritatea manifestată în această perioadă între statele membre.

În tot acest context, cred cu tărie că presa tradiţională, confirmată, serioasă, obiectivă poate contribui la combaterea fenomenului de "fake news". Presa poate fi un aliat al adevărului, motorul care să vină şi să informeze corect populaţia.

Tocmai de aceea trebuie sprijinită ca atare. Eu am susţinut întotdeauna o mass-media independentă şi puternică în Uniunea Europeană. De exemplu, în 2017 am propus în bugetul european pentru anul 2018 finanţarea unui proiect-pilot în valoare de 1,1 milioane de euro, menit să combată propaganda şi acţiunile de dezinformare venite din partea Federaţiei Ruse prin presă şi prin reţelele sociale.

Această propunere s-a regăsit în Bugetul UE 2018 adoptat de către Parlamentul European şi negociat de mine. Proiectul a fost un succes şi a contribuit la dezvoltarea unei echipe de experţi care se ocupă cu demascarea ştirilor false. Am continuat proiectul şi în următorii ani. În 2019 am alocat încă 3 milioane de euro acestui proiect, iar în 2020 alte 4 milioane de euro, fonduri ce sunt folosite acum în campaniile UE de combatere a dezinformării în contextul COVID-19.

Eu am fost şi voi rămâne în continuare un promotor al unei mass-media independente şi puternice. Însă avem cu toţii o responsabilitate în acest sens. Politicienii trebuie să stabilească un cadru legal adecvat pentru buna funcţionare a presei. Mass-media trebuie să respecte un cod de conduită şi să dea dovadă de responsabilitate şi profesionalism. Nu în ultimul rând, mai mult decât oricând, cetăţenii trebuie educaţi pentru a face distincţia între "fake news" şi informaţii corecte.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Fake News existau și înainte. Problema voastră e că acum mai poți să le și demontezi, Înainte nu aveai posibilitatea să le bagi pe gât televiziunilor minciunile pe care le debitau.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb